понеділок, 03 квітня 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія робить своїх чиновників невиїзними: що пише світова преса
5

У Росії посилюється тиск ФСБ на чиновників та олігархів – їм забороняють залишати РФ та їздити до "недружніх" країн. Іноді розмови невдоволення про це потрапляють до ЗМІ. І роль Туреччини у НАТО. Анкара дала добро вступу Фінляндії, але не Швеції. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Росія конфіскує паспорти високих чиновників, щоб зупинити дезертирство", The Financial Times, Велика Британія

Служби безпеки Росії конфіскує паспорти високих чиновників та керівників державних компаній, щоб запобігти поїздкам за кордон, оскільки режим Володимира Путіна ширить параною щодо витоків інформації і дезертирства.

Посилений тиск відображає глибоку підозру Кремля та ФСБ щодо лояльності російської еліти. Багато хто з них у приватному порядку виступає проти війни в Україні та незадоволений її впливом на їхній спосіб життя.

Росія посилила обмеження на виїзд за кордон для деяких чиновників, які працюють у "чутливих" сферах

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков підтвердив, що Росія посилила обмеження на виїзд за кордон для декого, хто працює у "чутливих" сферах.

З радянських часів російські чиновники, які мають доступ до державної таємниці середнього рівня, були зобов'язані залишати свої паспорти у віданні "спеціального відділу", вмонтованого в їхні міністерства та компанії. Але, за словами колишніх чиновників та топ-менеджерів, російські спецслужби рідко дотримувалися правил.

Ситуація змінилася після вторгнення до Криму у 2014 році, коли служби безпеки почали застерігати від поїздок до таких країн, як США чи Велика Британія. За словами людей, після повномасштабного вторгнення в Україну минулого року обмеження застосовували набагато ширше і сильно залежали від забаганок окремих силовиків, приписаних до держустанов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

З цієї причини заходи безпеки різняться у різних державних установах. Дехто просить навіть чиновників середнього рівня утриматися від закордонних поїздок, інші дають високим чиновникам повний дозвіл на виїзд за кордон у розумних межах.

Олександра Прокопенко, колишня співробітниця російського Центробанку, сказала, що паспортні обмеження наразі вийшли за межі осіб, які мають допуск до секретних документів.

За словами Прокопенка, російські спецслужби мають майже повну свободу тлумачення правил поправок до законів про державну таємницю, шпигунство та державну зраду. Вона звільнилася з центрального банку після російського вторгнення в Україну і зараз працює запрошеним науковим співробітником у Німецькій раді з міжнародних відносин.

Автор: Prigozhin Press Service
  Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин закликав до повної заборони закордонних поїздок для чиновників
Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин закликав до повної заборони закордонних поїздок для чиновників

"Будь-яка інформація може вважатися секретною, тому ФСБшники починають вам говорити, що у вас є конфіденційна інформація. Що це таке? Чому це секрет, і хто вирішує? Ніхто не знає", - сказала Прокопенко.

Пєсков сказав, що рішення "залежать від конкретної сфери діяльності" як компанії, так і окремої людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Кремль також доклав зусиль, щоб поширити неофіційну заборону на велику кількість офіційних осіб. Після серії публічних скандалів через відеозаписи відпочинку депутатів у Дубаї і Мексиці, що просочилися, нижня палата російського парламенту в січні зажадала від депутатів повідомляти начальство про закордонні відрядження.

У лютому Євген Пригожин, засновник сумнозвісної ПВК "Вагнер", закликав до повної заборони на закордонні поїздки для чиновників, а також до відповідальності їхніх родичів за "аморальну поведінку, показну демонстрацію багатства та зловживання предметами розкоші".

Російські чиновники та олігархи, які колись мали можливість витрачати багатства на особняки, яхти та школи-інтернати для дітей на Заході, незадоволені, що їх обмежують межами країн, які не вважають "недружніми"

Ці кроки зробили в міру того, як серед еліти зростає невдоволення військовими зусиллями, що виснажують, і впливом війни на їх спосіб життя. Російські чиновники та олігархи, які колись мали можливість витрачати багатства на особняки, яхти та школи-інтернати для дітей на Заході, незадоволені, що їх обмежують межами країн, які не вважаються "недружніми".

Це невдоволення виплеснулося цього тижня після того, як українські ЗМІ опублікували передбачуваний запис розмови між Фархадом Ахмедовим, російсько-азербайджанським олігархом, що перебуває під санкціями, та Йосипом Пригожиним, музичним продюсером, пов'язаним з Кремлем.

У телефонній розмові були скарги на зростаючу міжнародну ізоляцію Росії та тиск з боку спецслужб. Зв'язатися з Ахмедовим для коментарів не вдалося.

Кремль обдурив росіян, їхнє майбутнє та долю

"Вони обдурили нас, наших дітей, їхнє майбутнє та їхню долю. Ви розумієте?" - говорив Ахмедов по телефоні.

"Туреччина — головний біль, якого потребує НАТО ", Politico, США

Туреччина нарешті прийняла Фінляндію до НАТО, але не зрушила з місця наразі щодо Швеції. І НАТО просто має це прийняти.

Непохитна блокада - остання у низці турецьких дій, які змусили союзників Альянсу бурчати і закочувати очі. У 2017 році Туреччина неоднозначно вирішила купити російський ракетний комплекс. Вона неодноразово нападала на ополчення курдів у Сирії, яких підтримували США. І досі лідер Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган регулярно спілкується з Путіним.

Автор: Getty Images
  Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, як і раніше, регулярно спілкується з Володимиром Путіним
Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, як і раніше, регулярно спілкується з Володимиром Путіним

І до пізнього четверга Туреччина також місяцями блокувала Фінляндію від вступу в Альянс, навіть коли поблизу вирувала війна.

В окремому порядку деякі офіційні особи обурені підходом Туреччини, її зовнішньою політикою, орієнтованою на Росію, та відступом від демократії. Символічним кроком стало те, що Білий дім не запросив турецьких офіційних осіб на Саміт за демократію. А деякі спостерігачі відкрито запитують, як Туреччина, член НАТО з 1952 року, взагалі вписується в західний оборонний клуб.

Але офіційні особи та союзники НАТО не виявили бажання займатися цим питанням. Вони наполягають, що Альянс та Туреччина пов'язані шлюбом із розрахунку, і союзникам, як вони робили це роками, просто потрібно з'ясувати, як змусити його працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай може затягувати війну в Україні", - Юрій Пойта

Туреччина має в своєму розпорядженні другу за величиною армію в НАТО. Вона бере активну участь у місіях та операціях Альянсу, що не обов'язково для всіх членів. Вона знаходиться на першокласній геополітичній території між Чорним та Середземним морем, контролюючи тих, хто через нього проходить.

"Туреччина – важливий союзник НАТО. Вони закрили протоку Босфор для військових кораблів, що зменшило можливості Росії посилювати свою присутність у Чорному морі та навколо Криму", - заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Інакше кажучи, НАТО потрібна Туреччина. І Альянс готовий йти на компроміси та применшувати розбіжності, щоб утримати Анкару у лоні. Туреччина, зі свого боку, теж хоче залишатися в центрі подій, навіть якщо регулярно виходить з-під контролю. Вона потребує захисних гарантій НАТО, оскільки країні загрожують загрози таких країн, як Іран і навіть Росія.

Туреччина дає НАТО подушку безпеки. І безперечно Альянс гарантує безпеку Туреччини

"Туреччина забезпечує НАТО подушку безпеки. І безперечно Альянс забезпечує безпеку Туреччини", - сказав Сінан Улген, старший науковий співробітник Carnegie Europe.

Але зовнішня політика Туреччини відрізняє її від більшості союзників по НАТО. Країна засудила вторгнення Росії та надала допомогу Україні, але також відмовляється накладати санкції на підприємства, що розпалюють війну Москви. А відколи почалася війна, Ердоган не раз зустрічався з Путіним. Він навіть звинуватив Захід у провокації Росії.

Автор: Getty Images
  Фінляндія та Швеція разом подали заявку на членство в НАТО у травні 2022 року
Фінляндія та Швеція разом подали заявку на членство в НАТО у травні 2022 року

Турецькі офіційні особи розглядають свою країну як посередника. На їхню думку, Туреччина - союзник НАТО, який може взяти на себе роль моста, яку західні столиці насилу виконують.

Туреччина допомогла у делікатній угоді між Росією та Україною щодо доставки морем зерна через Чорне море. Туреччина також відіграє активну роль в обміні полоненими між Росією та Україною.

Готовність Анкари діяти наодинці зараз повністю виявляється, оскільки вона затримує заявку Швеції на членство в НАТО.

Автор: Getty Images
  Зв'язки Туреччини з Росією можуть зробити її корисним потенційних у потенційних мирних переговорах з Україною
Зв'язки Туреччини з Росією можуть зробити її корисним потенційних у потенційних мирних переговорах з Україною

Фінляндія та Швеція разом подали заявку на членство в НАТО у травні 2022 року. Але Анкара висловила стурбованість щодо підтримки цими країнами курдських угруповань та обмежень на експорт зброї.

У червні всі троє підписали угоду, яка зобов'язує Фінляндію та Швецію посилити свої закони про боротьбу з тероризмом, відповісти на запити Туреччини про екстрадицію підозрюваних у тероризмі та припинити діяльність Робочої партії Курдистану - бойової групи, яка бореться проти турецької влади.

Але через кілька місяців офіційні особи НАТО почали наполягати, що обидві скандинавські країни виконали свою частину угоди, а Туреччина не зрушила з місця, стверджуючи, що прогрес недостатній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Буде стрімка та рішуча контратака" - Олександр Мусієнко про озброєння та наступ ЗСУ

Експерти кажуть, що затримка почасти пов'язана з внутрішньою політикою. У травні в Туреччині відбудуться вибори, а напруженість у відносинах зі Стокгольмом загострилася після того, як на початку цього року під час акції протесту там спалили Коран.

Раніше цього місяця Ердоган нарешті заявив, що його країна просунеться вперед із ратифікацією членства Фінляндії, залишивши Швецію позаду.

"Турецька ідея розділити членство та затвердити Фінляндію дуже розумна. Я думаю, що Туреччині дуже допомогло довести, що їхнє протистояння Швеції здійснюється не на прохання Росії, а у власних інтересах та вимогах Анкари", - каже Асли Айдинташбаш, запрошений науковий співробітник Інституту Брукінгса, що спеціалізується на внутрішній та зовнішній політиці Туреччини.

НАТО має припущення, що Анкара може підписати заяву Швеції після виборів у травні. Угорщина, яка також ще не схвалила членство Швеції, навряд чи заблокує вступ сама

У НАТО поширені припущення, що турецький парламент підпише заявку Швеції після виборів у країні в травні. Анкара, кажуть західні чиновники, не зацікавлена, щоб вічно тягнути час. А Угорщина, яка також ще не схвалила членство Швеції, навряд чи заблокує вступ сама.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що ЄС зобов'язався надіслати Україні протягом року 1 млн снарядів та запустити своє виробництво зброї. Але у звіті НАТО йдеться, що досі жодна з головних економік Європи не досягла мінімуму, який країнам Альянсу необхідно виробити на оборону – 2% ВВП. Аби відволікти від своїх проблем, Путін заявив, що поставить до Білорусі тактичну ядерну зброю. Це підвищує ескалацію. Захід міг би дати або допомогти розробити Україні зброю далекого радіусу дії, замість атакувати в лоб. Але країни НАТО досі боятимуться ескалації з РФ.

Зараз ви читаєте новину «Росія робить своїх чиновників невиїзними: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути