вівторок, 07 червня 2022 13:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія може залишитися без свинцевих заводів

Росія може залишитися без свинцевих заводів
Російські свинцеві заводи можуть закритися через зупинку експорту на тлі санкцій. Фото: Мінфін

На російських заводах з виробництва свинцю накопичилися двомісячні запаси продукції. Причиною цього є повна зупинка експорту та низький попит у країні-загарбниці.

Частина підприємств перебуває на межі закриття, завантаження на них впало до 30%. Про це пише російський "Комерсант" із посиланням на джерела в галузі.

У березні через проблеми з логістикою та міжбанківськими розрахунками на тлі санкцій експорт необробленого свинцю до країн ЄС практично зупинився. А з 10 липня такі поставки будуть заборонені - їх включили до п'ятого санкційного пакету Євросоюзу.

Видання зазначило, що для вивезення свинцю в інші країни з 16 травня по 15 листопада виробники мають отримувати спеціальну ліцензію. Однак мінпромторг Росії досі не видав компаніям жодної ліценції і не повідомив, коли вони мають з'явитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіян з Renault пересадять на "Москвичі"

"Зараз ведеться робота з переорієнтації експортних постачань у бік східного регіону", - повідомили джерела російській газеті, але не відповіли на запитання щодо причин затримки видачі спеціальних ліцензій.

У російському уряді заявили, що ліцензування експорту "направлено на попередження дефіциту свинцю до РФ в умовах зовнішніх обмежень".

Але цьогоріч у країні-окупантці нестачі свинцю не очікується. Після того як зупинилася автомобільна промисловість, попит на сировину для акумуляторів упав майже на половину, запевняє видання.

Перспективним напрямком для експорту російського свинцю на тлі війни РФ проти України та запроваджених санкцій міг би стати Китай. Уряд КНР купує майже 90% свинцевих концентратів, що виробляються на території країни-агресорки. Про це заявила в коментарі виданню експерт-аналітик ІПЕМ Анастасія Смольникова.

Але під час поставок до Китаю можуть виникнути логістичні труднощі. Адже головні заводи перебувають у центральній частині РФ, зазначила Смольникова.

Європейський Союз почав роботу над новими санкціями проти Російської Федерації. Це буде сьомий пакет обмежень та заборон. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський.

За його словами, нові санкції мають бути ще жорсткішими. Зокрема, у контексті газу, який РФ ще може продавати, а також відключення всіх російських банків від системи SWIFT, зокрема - Газпромбанку.

Зараз ви читаєте новину «Росія може залишитися без свинцевих заводів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути