Ексклюзиви
понеділок, 03 квітня 2017 14:36

Росія може почати війну проти Балтії менш, ніж за 2 доби

Росія може почати війну проти Балтії менш, ніж за 2 доби
Росія може почати війну проти Балтії за 24-48 год. Фото: Delfi

Росія може протягом 24-48 годин почати бойові дії проти країн Балтії.

Про це йдеться у спільному звіті Державного департаменту безпеки Литви і департаменту військової розвідки міноборони цієї країни. Відомства дали оцінку загрозам національній безпеці, повідомляє "Українська правда" з посиланням на Delfi.

Литовська розвідка стурбована помітним зміцненням режиму Володимира Путіна.

"Посилення процесів внутрішнього контролю підвищує ймовірність того, що Росія проводитиме агресивну зовнішню політику, яка ефективно компенсує потенційну суспільну незадоволеність соціально-економічною ситуацією", - йдеться у доповіді.

Найгострішою проблемою Росії автори документа назвали нестачу кадрів. За кілька років західний військовий округ РФ має сформувати три нові бригади. Проте бракує людей.

Проблему Росія вирішує формуванням батальйонних тактичних груп. Кожна складається з 700-800 військових з хорошою підготовкою. Кількість груп швидко зростає. 2015 року їх було 66, торік - 96, а цьоріч - 115. Наступного року це число планують збільшити до 125. Вони матимуть підтримку артилерії і танкових військ.

Крім того, РФ зміцнює військове угрупування в Калінінградській області. Тут на постійній основі розгорнуті ракетні комплекси "Іскандер", корвети з крилатими ракетами "Калібр", берегові ракетні комплекси "Бал" і "Бастіон", частина з яких може атакувати цілі і на землі.

Проведення поруч з балтійськими кордонами великомасштабних "раптових" навчань означає, що Росія орієнтується на швидкі військові дії, стверджують автори доповіді.

"Росія прагне створити в регіоні військовий потенціал, з яким можна виконати військову операцію без тривалого підготовчого періоду, обмежуючи здатність противника ефективно реагувати", - йдеться у доповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва просить НАТО розміститися ближче до кордону з Росією

Литовська розвідка окремо наголошує на проведенні білорусько-російських навчань "Захід 2017", заплановані на вересень. "Цілком імовірно, що число учасників навчань буде значно більшим, а в сценарій закладуть збройний конфлікт з НАТО", - стверджують у відомстві.

Політика російського уряду становить загрозу не лише для регіону Балтії, а й для всієї Європи. Про це заявила президент Литви Даля Грибаускайте.

Зараз ви читаєте новину «Росія може почати війну проти Балтії менш, ніж за 2 доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути