Ексклюзиви
четвер, 04 травня 2023 08:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія могла інсценувати "атаку" дронів на Кремль – ISW

Росія могла інсценувати "атаку" дронів на Кремль – ISW
Люди на даху Кремля в момент вибуху дрона. Фото: скріншот з відео

До атаки дронами Кремля в ніч на 3 травня може бути причетна сама Росія.

Організувати удар БПЛА могла, щоб створити умови для ширшої соціальної мобілізації. Таку думку висловив американський Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті.

У такий спосіб Москва також могла спробувати донести важливість ведення війни проти України до російської внутрішньої аудиторії, вважають аналітики.

За їхніми оцінками, декілька ознак вказують на те, що удари по Кремлю цілеспрямовано провели внутрішні сили РФ.

Російська влада нещодавно зробила кроки щодо посилення своєї протиповітряної оборони, у тому числі в самій Москві. Тому "вкрай малоймовірно", що два безпілотники могли пробити кілька ешелонів ППО і вибухнути або бути збитими прямо "над серцем Кремля", наголосили експерти.

Знімки з геолокацією від січня 2023 року показують, що російська влада розміщує зенітні ракетні комплекси "Панцир" неподалік Москви, щоб створити кола ППО навколо міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна має право сама вирішувати: Блінкен про "атаку" безпілотників на Кремль

Удар, внаслідок якого такі засоби ППО уникли виявлення та знищення і змогли уразити таку важливу ціль, як Сенатський палац у Кремлі, став би "значною скрутою для Росії".

"Негайна, послідовна та скоординована реакція Кремля на інцидент свідчить про те, що напад був внутрішньо підготовлений таким чином, що його передбачувані політичні наслідки переважували здивування", – йдеться у звіті.

Також в ISW звертають увагу, що Кремлю не вдалося своєчасно та послідовно дати інформаційну відповідь на інші "військові приниження", включаючи втрату Балаклії на Харківщині та Херсона у вересні та листопаді 2022 року.

"Швидкий та послідовний виклад офіційної російської версії ударів передбачає, що Росія інсценувала цей інцидент у безпосередній близькості від святкування Дня перемоги 9 травня, щоб представити війну своєї внутрішньої аудиторії як щось екзистенційне", – додали фахівці.

Також Кремль може використати таку "атаку", щоб виправдати, скасувати або обмежити святкування 9 травня. Це, ймовірно, посилить інформаційну роботу, яка зображує війну як пряму загрозу дотриманню Росією "шанованих історичних подій", підсумували в ISW.

3 травня у пресслужбі Кремля заявили, що українські безпілотники "намагалися завдати удару" по кремлівській резиденції президента РФ Володимира Путіна. Атаку Кремль назвав "спланованою терористичною акцією" і "замахом на президента Росії".

Командування Збройних сил України та президент Володимир Зеленський причетність до атаки спростовують. На думку ​​радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, Росія готує масштабний теракт.

Сполучені Штати Америки заявили, що збирають факти інциденту з безпілотником у Москві.

Зараз ви читаєте новину «Росія могла інсценувати "атаку" дронів на Кремль – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути