Ексклюзиви
вівторок, 25 липня 2023 20:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія хоче отримати зброю з КНДР: чи допоможе їй це

Росія хоче отримати зброю з КНДР: чи допоможе їй це
Озброєння з Північної Кореї на фронт прийдеться дуже довго везти. Фото: eastnews.ua

У Північну Корею прибула делегація Міністерства оборони Росії.

Ймовірно, вони будуть говорити про списання старих артилерійських снарядів. Візит учергове підтверджує, що російським військам критично не вистачає боєприпасів. У Telegram про це написав військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

КНДР володіє широкою номенклатурою техніки та боєприпасів, які підходять російській армії. На озброєнні там стоїть лінійка танків Т-62 у місцевому варіанті Чхонма-хо. Стволи 115-мм 2А20 та 125-мм 2А46 (модифікація Согнун-915) під постріли 115-мм та 125-мм. У Північної Кореї є багато ствольної артилерії калібрів 152-мм і 122-мм, яких росіянам не вистачає. На озброєнні є 122-мм РСЗВ – аналоги БМ-21 "Град", до 10 тис. мінометів калібрів 120-мм, 82-мм й інше.

"Так, у КНДР досить велика номенклатура та запаси боєприпасів до танків й артилерії. Але проблематика їх доставки полягає в тому, що єдиним залізничним сполученням між КНДР і Росією є міст "Дружба", тобто – лише одна логістична артерія", – вказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шойгу поїхав у Північну Корею. Назвали ціль візиту

У КНДР зараз техногенний колапс. Він став наслідком технічної та технологічної деградації. Тамтешній транспорт не зможе забезпечувати перевезення боєприпасів. Та й там немає необхідної кількості ешелонів.

Дефіцит снарядів в окупантів виникав не тоді, коли боєприпаси закінчувалися, а коли почало збільшуватися плече підвезення БК.

"Зараз основний потік БК йде вже навіть не з Центрального військового округу, а переважно зі Східного. Улан-Уде, 6 тисяч кілометрів до кордону з Україною, це вам не Уссурійськ – 10 тисяч кілометрів до кордону України? Виснаження складів і логістика подвійно негативно впливають", – відзначив Коваленко.

Боєприпасам з КНДР прийдеться долати шлях у понад 10 тис. км до України. Проблему з плечем підвезення такі поставки не вирішать.

"Уявімо собі ешелон із 10 вагонів, хоча востаннє в Росії з КНДР фіксувався ешелон у складі всього трьох вагонів. Але все ж. Такий ешелон може перевезти загалом 500 тонн БК чистої ваги, не враховуючи обсяг снарядів у ящиках. Якщо враховувати обсяг в ящиках, то вантаж, що перевозиться, буде набагато менше, але давайте чисту вагу – по максимуму. Візьмемо для прикладу снаряд калібру 152 мм, вагою 43-46 кілограмів. Але, для простоти розуміння та розрахунку, округлимо до 50 кілограмів. Один такий ешелон – це приблизно 10 тисяч пострілів. Сьогодні Росія на добу здійснює у середньому 15-20 тисяч пострілів. Тобто ешелон гнатимуть за понад 10 тисяч кілометрів, щоб його потенціал випатрати за пів дня?" – написав експерт.

Поставки з КНДР критично не вплинуть на ситуацію у зоні бойових дій.

Раніше США передали у комітет Ради Безпеки ООН з питань санкцій проти Північної Кореї докази постачання Пхеньяном зброї російській ПВК "Вагнер", яка використовує її у війні в Україні.

Пізніше у КНДР заявили, що США можуть зіткнутися з "неприємними наслідками", якщо продовжать "поширювати інформацію про торгівлю зброєю між Росією та Північною Кореєю".

19 липня Корейська Народно-Демократична Республіка запустила у напрямку Японського моря дві балістичні ракети малої дальності. Вони пролетіли близько 550 км і впали у воду.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче отримати зброю з КНДР: чи допоможе їй це». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути