понеділок, 23 жовтня 2017 13:09

Росія фінансує Талібан - заява уряду

Росія фінансує Талібан - заява уряду
Афганські таліби. Фото: Javed Tanveer/AFP

Росія фінансує афганських бойовиків, але заявляє, що цього ніхто не доведе.

Афганські чиновники закликали Москву припинити підтримку Талібану , оскільки його бойовики активізуються по всій країні, отримавши російську зброю, повідомляє The Guardian.

Урядові військові виявили зброю російського зразка у членів терористичної організації Талібан після боїв у північній провінції Фарах.

Командувач 207-мим афганським армійським корпусом, котрий брав участь у боях, переконаний, що саме завдяки російській підтримці бойовикам майже вдалося захопити столицю провінції втретє за рік.

Афганські урядовці раніше уже висували звинувачення в бік Росії в озброєнні та фінансуванні Талібану, проте кожного разу з уточненням, що доказів не достатньо. Офіційні особи зокрема стверджували, що російська розвідка допомогла талібам захопити Кундуз у 2015-му і 2016-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни викрили розташування "Бука", з якого збили МН17

Міністр оборони США Джеймс Меттіс вважає, що прямі докази підтримки ісламістів з боку РФ стануть свідченням порушення міжнародного права.

"Невстановлені особи поставляють велику кількість російської зброї, включаючи важкі кулемети та ракети " земля-земля ", - заявив він.

На думку афганських та західних чиновників, Росія кілька разів зустрічалася з представниками талібів без відома афганського уряду.

Причини та теми обговорення цієї зустрічі невідомі.

Окрім фінансування екстремістів, Росія постачає зброю місцевим авторитетам на півночі Афганістану, чим розхитує і так нестабільну ситуацію.

Російський аналітик Олексій Малашенко заявив про своє скептичне ставлення до заяв афганського уряду. "Про зброю якого зразка йдеться? Якщо про автомат Калашникова чи гранатомети, то їх можна дістати звідки завгодно. Є таліби різних типів. Є такі, що воюють з ІДІЛ, то чому ми не повинні говорити з ними. Без Талібану афганська країна нежиттєздатна".

Талібан виник в Афганістані як вияв антирадянського спротиву у 1980-х. 2005-го таліби пішли на перемовини з Москвою перед загрозою спільного "ворога" — США.

Щонайменше 105 чоловік загинули внаслідок нападу терористів-талібів на поліцейські дільниці та адмінбудівлі в двох афганських містах, поранено більше 115 цивільних і 58 представників поліції. Серед загиблих - начальник поліції провінції Пактія

Зараз ви читаєте новину «Росія фінансує Талібан - заява уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути