вівторок, 15 лютого 2022 20:01

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Росія буде загрозою для України навіть після смерті Путіна" - американський капітан Гаррі Табах

Російське міноборони заявило про завершення навчань і початок відводення військ від українських кордонів. Тож повідомлення західних розвідок, чиновників і ЗМІ про можливий початок масштабного наступу росіян на Україну, окупацію значних територій, зокрема Києва, і десятки тисяч можливих жертв начебто стали менш актуальними. Американський капітан першого рангу у відставці Гаррі Табах каже, що від початку Володимир Путін не планував нападати, а лише залякати Захід, і щоб серйозно сприйняли його вимогу проти перспектив вступу України в НАТО. Також Табах вважає, що українська армія стає дедалі більш готовою дати відсіч росіянам, а Україні слід вчитися завжди бути готовим до російської агресії, навіть після смерті Путіна.

Автор: Фото зі сторінки Гаррі Табаха у Facebook
  Гаррі Табах - капітан першого рангу у відставці. 26 років служив у військово-морських силах США. Перший офіцер в армії США, родом із СРСР. Народився 1962-го в Москві. У 14 років із родиною емігрував у США. У 2008–2011 роках служив у Москві начальником штабу спеціальної військової місії НАТО з координації контактів із російським міністерством оборони. В Україні створював службу психологічної допомоги ветеранам АТО і членам їхніх сімей. Відправляв поранених українських бійців на лікування у США
Гаррі Табах - капітан першого рангу у відставці. 26 років служив у військово-морських силах США. Перший офіцер в армії США, родом із СРСР. Народився 1962-го в Москві. У 14 років із родиною емігрував у США. У 2008–2011 роках служив у Москві начальником штабу спеціальної військової місії НАТО з координації контактів із російським міністерством оборони. В Україні створював службу психологічної допомоги ветеранам АТО і членам їхніх сімей. Відправляв поранених українських бійців на лікування у США

Російське міністерство оборони повідомляє, що навчання завершилися і російські війська відводять від кордонів України. Глава українського РНБО перед цим заявив, що нападу не буде. Чи це тактичне відведення військ, чи певна деескалація?

Це реальне відведення військ. Такі кроки тепер видно на супутникових знімках. Немає сенсу в наші дні обманювати. Усе відстежується в режимі реального часу.

Російські війська виконали завдання - всіх налякали

Російські війська виконали завдання - всіх налякали, з України евакуювали всі іноземні дипломатичні місії, у світі паніка. Москва завдала удару українській економіці, відбувся масштабний відтік інвестицій з України, ослаблення гривні.

Путіну не треба було навіть говорити "бу-бу-бу", щоб усі наробили в штани й утекли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня зміцнює втрачені позиції

Чи лише залякування було метою російського керівництва?

Не можу знати, які в них були плани. Знаємо, що там одне в головах - створити паніку й смуту в Україні, щоб Київ прийняв російську версію Мінських угод, щоб через них запхати Донбас в Україну чи в інший спосіб контролювати вас і унеможливити вступ у НАТО та ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін "прямо зараз" хоче НАТО без України і виконання Мінських угод

Але нічого не змінилося. Україну не змусили прийняти Мінські угоди в російській інтерпретації.

Завдали шкоди українській економіці. Гібридна війна набула такої форми. Вона триває. У Кремлі шукають нові підходи. Вона не зовсім така, як прогнозували - без великих військових наступів, проте з економічними й пропагандистськими ударами. Це була перевірка для української економіки й суспільства. Не надто сильна економіка мала зазнати серйозного потрясіння, мала початися паніка. Такої мети частково досягли.

Я не знаю чи це тактичне відведення військ, чи справжнє. Ніхто не знає про плани Кремля. Можу лише констатувати, що заявили про відведення військ.

Яка можливість захоплення росіянами плацдармом уздовж україно-російського кордону або біля окупованих частини Донбасу чи Криму, ракетний чи авіаудар в цілі в Україні?

Можливість такого була й залишається, але не думаю, що це робитимуть. Хоча можуть.

Кремлю це не надто потрібно - ще більше санкцій і згуртування української нації. Російська гібридна агресія надалі залишається поза радарами серйозної протидії. Вони добиватимуться дестабілізації в Україні іншими способами. Їм не надто потрібне зайве своє й чуже кровопролиття.

Чого досягли Росія, Україна та західні країни в цьому конфлікті?

Росія створила паніку. Путін показав, що може всіх налякати, провів пропагандистську кампанію. Можливо, тепер будуть теракти чи провокації в Україні, смута.

Тактика Путіна - притягнення України до Росії будь-якими засобами триває

Його тактика притягнення України до Росії будь-якими засобами триває. Він робить усе, щоб вам набридло, щоб українці сказали, що не хочуть більше протистояти Росії. Як це різними спсобами він зробив попередньо в Білорусі й Казахстані й частково навіть у Грузії. Залишилася тільки Україна.

Але Україна навпаки отримала багато озброєння, підтримку від Заходу і відновилися дискусії про перспективи вступу в НАТО.

Навпаки для України віддалилася перспектива вступу. Коли президент Джо Байден рік тому прийшов до влади, то зразу зняв перспективу українського вступу з порядку денного американської політики.

Від американських, британських та інших західних політиків і ЗМІ впродовж останніх тижнів чули заяви про перспективи масштабного російського вторгнення, але українці залишалися стриманими. Чому така різна реакція на ризики?

Америці це потрібно, щоб Байден міг сказати, що врятував світ від третьої світової війни, якої й не мало бути. У нього на носі вибори до Конгресу в листопаді, а його рейтинг і Демократичної партії нижче плінтуса. Багато європейських політиків також використовують ці тривожні повідомлення для внутрішніх завдань підняти рейтинги вдома - наче рятівники світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Плюватися хочеться!" - українці відреагували на інформацію про наступ Росії 16 лютого

Як змінюється стратегія Путіна щодо України останнім часом?

Не знаю "як" і "чи" змінюється російська стратегія проти України від 2014 року й до сьогодні. Знаю, що президент Дональд Трамп протидіяв російській загрозі проти України, а президент Барак Обама та його послідовник Байден мимоволі підштовхують Путіна. В Україні досі немає посла США. Виявляється, Україна неважлива для Америки? Дії американських демократів підштовхують російське керівництво до нових гібридних атак проти України.

Байден багато чого говорить проти Путіна, але нічого не робить. Думає, мабуть, що після слів, що Путін утратить репутацію, чи про страшні санкції, глава Кремля просто затремтить від страху.

Навпаки Путін і далі фінансує п'яту колону в Україні, проросійські ЗМІ у вас, які впливають на українське суспільство.

Проте в Україні закрили ще один проросійський канал "Наш", кум Путіна Віктор Медведчук сидить під домашнім арештом.

Але Росія і далі передає послання через інші канали, а в українському політичному полі працюють інші проросійські та куплені Москвою політики. Боротьба триває і проросійські партії продовжують у вас свою діяльність.

Але демократична Україна не може заборонити партії, за які голосує певна частина населення.

Іронія демократії, що в країні можуть бути партії, які виступають проти її незалежності

Так, не може. У цьому іронія демократії, що в країні можуть бути партії, які виступають проти її незалежності й суверенітету.

Які найімовірніші сценарії розвитку подій?

Від Росії можна очікувати найгіршого. Чого завгодно. Це безглузде ворожіння на кавовій гущі.

Безкінечна гібридна війна триватиме ще довго, навіть після смерті Путіна

Відносини Росії з Україною триватимуть в тому самому напрямі. Подібно до того, що відбувається між Ізраїлем та арабськими світом. На ізраїльтян 70 років відбувається міжнародний тиск, щоб шукали спільну мову з арабами. Українців спонукатимуть порозумітися з росіянами. Щоб не воювали, здавали позиції, шукали компроміс. З погляду арабів, Ізраїль не має існувати як держава. З погляду Кремля, Україна - помилка. Тому безкінечна гібридна війна триватиме ще довго.

Автор: Фото зі сторінки Гаррі Табаха у Facebook
  Гаррі Табах у Верховній раді в 2019 році. Він каже, що українська армія готова дати відсіч російській
Гаррі Табах у Верховній раді в 2019 році. Він каже, що українська армія готова дати відсіч російській

Поки Путін живий?

Навіть після смерті Путіна. Він виразник інтересів російської еліти. Не думаю, що після його смерті щось суттєво зміниться. Росія далі буде загрозою для України.

Наскільки українська армія готова відбити російський наступ?

Вона абсолютного готова. Готувалася до цього останні вісім років.

Західні постачання протитанкових засобів вплинули на баланс сил?

Так, змінили його. Це протитанкові системи, снайперські та протиснайперські засоби, переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger проти авіації. Це турецькі військові безпілотники Bayraktar. Багато різного сучасного озброєння останнім часом отримала Україна. Щодо озброєння і навичок українська армія стала значно сильнішою.

Бачили безпілотники в дії під час недавніх конфліктів, як-от у Нагірному Карабаху наприкінці 2020 року. Вони змінюють правила гри на полі бою.

Чи значні людські втрати можуть зупинити Путіна від масового вторгнення?

Точно не те, чого він боїться. Просто йому немає сенсу зараз іти на ці масштабні втрати. Він не зацікавлений влаштувати бійню, бо такі дії навпаки об'єднають український народ.

Але нарощування військ навколо України теж об'єднало українців.

Він не збирався нападати. Мета була - здійняти світовий алярм, погіршити економічну ситуацію в Україні, висловити заперечення до перспектив прийняття України в НАТО, щоб вони мали серйозний вигляд. Це зробив. І змусив до втечі всі західні посольства з України.

Але вони незабаром повернуться.

Одне із завдань Путіна - показати боягузтво західних лідерів. На тлі цього показав росіянам, що він сильний лідер

Показав, наскільки вони злякалися. 2014-го не втікали з України, коли була реальна війна. 2008 року не втікали з Грузії, коли була реальна війна. 2022-го, коли нічого не відбувалося, перелякалися і втекли. Одне із його завдань - показати боягузтво західних лідерів. На тлі цього показав росіянам, що він сильний лідер, що його всі у світі бояться, що Росія велика й важлива держава, і запустив ці тривалі переговори про перспективи вступу України в НАТО.

Тепер Україні ніколи не відчинять двері до членства. Німеччина ніколи не проголосує за це.

Як Україні жити й розвиватися поруч із таким сусідом, як Росія?

Бути завжди готовими дати відсіч агресору, як це робить Ізраїль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба діяти: глава МЗС Латвії відреагував на заклик Думи визнати незалежність ЛДНР

15 лютого Держдума Росії ухвалила постанову про негайне подання Путіну звернення про необхідність визнання так званих Л/ДНР. Якщо Росія визнає їх державами, як це зробила щодо Південної Осетії та Абхазії 2008 року, щось зміниться?

Так, тоді Мінські домовленості можна буде викинути в смітник.

Багато українських політиків і оглядачів давно кажуть, що їх можна викинути.

Так, але тоді була б винуватою Україна, і росіяни б проштовхували тезу, що ви, мовляв, підписали документ, а тепер відмовляєтеся виконувати. А так розірве де-факто Росія.

Якими словами ви б описали Путіна і його стан?

Стара хвора людина, яка отруєна владою та живе в паралельному світі.

Зараз ви читаєте новину «"Росія буде загрозою для України навіть після смерті Путіна" - американський капітан Гаррі Табах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути