Ексклюзиви
вівторок, 15 серпня 2023 09:57

Російський рубль впав до історичної позначки

Російський рубль впав до історичної позначки
На відкритті Мосбіржі курс долара падав нижче 93 рублів. Фото: pixabay.com

Російський рубль впав до 16-місячного мінімуму, а курс долара в Росії досяг історичної позначки.

Російська пропаганда тим часом стверджує, що економіка РФ продовжує зростати, повідомляє BBC.

"Закордонні поїздки стануть дорожчими для простих росіян. Курсом рубля тепер повністю управляє Центробанк. Водночас у Кремля, як і раніше, достатньо ресурсів, щоб зберігати жорсткий контроль над країною. Тиск на російську економіку зростає, тому що імпорт збільшується швидше, ніж експорт. Зростають і військові витрати. Економісти кажуть, що це може спричинити інфляцію", – пише видання.

Доходи великих російських експортерів у липні скоротилися до $6,9 млрд із $16,8 млрд за той самий період минулого року. Це дуже вдарило по російській економіці, адже ці кошти є ключовим джерелом твердої валюти для Росії.

"Торік економічним пріоритетом було збереження вартості рубля на якомога вищому рівні, але тепер чиновники вирішили девальвувати валюту, щоб збалансувати державні витрати. Після 18 місяців війни та ізоляції росіяни звикли до поганих новин. Це найпідсанкційніша країна у світі. Центральний банк країни проведе у вівторок позачергове засідання, щоб обговорити можливе підвищення процентної ставки, але заявив, що не бачить загрози фінансовій стабільності. Паніки в Росії немає. Немає черг у банки", – йдеться у публікації.

Причин послаблення рубля є декілька, пояснює партнер-засновник євразійської консалтингової фірми Macro-Advisory Кріс Віфер. Зокрема значне погіршення умов зовнішньої торгівлі, а також міжнародні санкції, які, власне, й сприяли йому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро стрімко дешевшає другий день поспіль: курс валют на 15 серпня

У майбутньому ситуація лише погіршуватиметься. Адже приводів для покращення становища рубля найближчим часом нема.

Також на падіння рубля впливає і відтік капіталу: домогосподарства переказали близько $40 млрд в іноземні банки (оскільки відсоткові ставки в рублях не виправдали інфляційних очікувань, а дедалі більше російських банків виявилися відрізаними від глобальних платіжних систем); депозити росіян в іноземних банках зросли у червні на $66 млрд.

Рубль уже ослаб на 23% щодо долара і потрапив у трійку валют із найгіршими показниками на ринках, що розвиваються. На рівні з російською валютою знаходяться турецька ліра та аргентинське песо.

У понеділок 14 серпня російський рубль упав до найнижчого показника щодо долара за 17 місяців. Він опустився до 102 рублів за 1 долар.

На відкритті Мосбіржі 15 серпня курс долара падав нижче 93 рублів, але швидко відновився до 96 рублів, свідчать дані торгів.

Сьогодні ЦБ проведе позапланове засідання з грошово-кредитної політики, на якому розглянуть питання про рівень ключової ставки.

Рубль упав щодо євро до 104 – найнижчої позначки з 28 березня минулого року.

Російський рубль на початку серпня вперше з весни 2022 року опустився до 95 щодо долара після удару по десантному кораблю "Оленегорский горняк" у Новоросійську в РФ.

Зараз ви читаєте новину «Російський рубль впав до історичної позначки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути