Ексклюзиви
субота, 05 березня 2022 19:44

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські окупанти - терористи і боягузи, здатні нападати лише на цивільних - що пише про нас світова преса
7

Російська колона застрягла на північ від Києва. Але росіяни далі намагаються оточити українську столицю, маючи проблеми з логістикою. Росіяни зірвали гуманітарні коридори під керівництвом Червоного хреста, щоб не допустити гуманітарної кризи в Маріуполі та Волновасі, і знову відкрили вогонь по житлових кварталах. А американські ветерани бажають їхати воювати за Україну. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Велика російська колона застрягла на північ від Києва", The Economist, Велика Британія

Начальник Генштабу Росії Валерій Герасимов колись був співавтором короткого керівництва для командирів під назвою "Принципи перемоги в бою". Він думав, що російські офіцери дуже передбачувані. Раптовість досягається "ударам по ворогові в той час, у тому місці й тим способом, до якого противник не готовий". Але важко придумати повільнішу атаку, ніж наступ на Київ із північного заходу. Російський військовий конвой на понад 60 км черепашими темпами йде в бік української столиці.

Конвой тягнеться від села Прибірськ, недалеко від Чорнобиля, до аеропорту Антонов - місця падіння російських гелікоптерів у перший день війни. Нині він за 25 км від центру Києва.

Автор: The Economist
  Червоною лінією відзначено російську колону на карті
Червоною лінією відзначено російську колону на карті

Можливо, черепаша швидкість через логістику. Російські паливні, інженерні та інші підрозділи постачання щосили намагалися не відставати від передових сил, залишаючи машини на дорозі. На відео видно, як українські трактори радісно буксирують покинуті російські системи ППО і бронетехніку.

У листопаді офіцер армії США Алекс Вершинін писав, що російські сили набагато сильніше озброєні артилерією і засобами ППО, ніж їх натовські колеги. Це ускладнює логістику – підрозділу, який випускає 4000 снарядів в день, потрібно 50 вантажівок в день для поповнення запасів. Він дійшов висновку, що російська армія не матиме достатньо вантажівок, щоб "задовольнити логістичні потреби" більш ніж за 145 км від складів постачання. Постачання великих сил вторгнення у величезну країну спричинить стрес у будь-якої армії. Але Росія має й інші проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські війська покинули Енергодар: наслідки обстрілів

"Росіяни застрягли на дорогах", - пише генерал-майор у відставці Мік Райан.

Західні офіційні особи кажуть, що найбільша проблема не в тому, що Україна висадила в повітря ключові мости, а в тому, що російські мостові підрозділи не змогли подолати свої ж затори, щоб побудувати нові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попросив закрити небо: Зеленський провів онлайн-зустріч із сенаторами Конгресу США

Така довга і незахищена колона має стати ласою метою для ударів із повітря. Україна все ще має літаки, а її безпілотники турецького виробництва завдали ударів по російських військових по країні. Але Росія, ймовірно, розгорнула системи ППО і РЕБ навколо колон, що ускладнило наближення українських літаків.

Рівень українського опору шокував російських командирів

Війська - інша справа. Рівень українського спротиву шокував російських командирів. Українці знищують цілі частини російських військ.

У Бучі та Гостомелі, де 1 березня була передня частина колони, йшли запеклі бої. На зображеннях видно велику кількість знищеної російської бронетехніки. 2 березня українські сили заявили, що звільнили село Макарів на північний захід від колони. Офіційні особи США заявляють, що українські сили використали протитанкові ракети Javelin проти танків і перекрили ними дороги.

Автор: WSJ
  Кияни у п'ятницю будують укріплення у столиці
Кияни у п'ятницю будують укріплення у столиці

Росія, можливо, вирішила уповільнити рух, щоб синхронізувати різні наступи на Київ. Російські війська на захід від Дніпра просунулися швидше і далі, ніж війська на сході, що затрималися у запеклих боях. Якщо мета в тому, щоб оточити Київ, Росія чекає, поки її східний фланг надолужить втрачене.

Просування на півдні України ще швидше. Російські війська взяли перше велике місто – Херсон. Захопили Запорізьку АЕС. Запоріжжя лише за 85 км від міста Дніпро, ключового вузла і точки перетину Дніпра. Перед війною найкращі та найчисленніші сили України знаходилися на сході, навпроти Донбасу. Ці сили ризикують виявитися відрізаними від решти країни.

"Угода між Україною та Росією про евакуацію мирних жителів Маріуполя зірвалася", The Wall Street Journal, США

Угоду між Росією і Україною про евакуацію мирних жителів із обложених міст Маріуполя і Волновахи було порушено в суботу. Київ звинуватив Москву в порушенні домовленості про припинення вогню і поновлення ударів по житлових кварталах.

Росія зірвала угоду з евакуації 215 тис. мирних жителів з Маріуполя та Волновахи

Очікувалося, що близько 200 тис. мирних жителів почнуть покидати Маріуполь і 15 тис. Волноваху о 9-й ранку за місцевим часом у рамках угоди, під контролем "Міжнародного Червоного Хреста". Але об 11:45 Росія відновила обстріл Волновахи з важкої зброї, а також продовжила бої на шляху, що веде з Маріуполя. Росію так і не дала можливості провести доставку гуманітарної допомоги, такої як продукти харчування та життєво важливі ліки в ці міста.

1,45 млн мирних жителів залишили Україну з того часу, як Росія напала 10 днів тому. Це найшвидше і наймасштабніше переміщення людей у Європі з часів Другої світової війни

Щонайменше 1,45 млн мирних жителів залишили Україну з того часу, як Росія вторглася 10 днів тому, за даними ООН. Це найшвидше і наймасштабніше переміщення людей у Європі з часів Другої світової війни. Більшість втекла на захід до ЄС. Польща, яка межує з Україною, прийняла 787,3 тис. осіб.

Російське вторгнення натрапило на запеклий опір українців, що призвело до великих втрат росіян. Щоб компенсувати невдачі, Росія все частіше вдається до невибіркових бомбардувань житлових районів Харкова, Чернігова, Сум та Маріуполя

Російське вторгнення натрапило на запеклий опір українців, що призвело до великих втрат росіян у військах і техніці. Генштаб України заявив у суботу, що утримує позиції на більшості фронтів і розпочинає контрнаступ. Щоб компенсувати ці невдачі, Росія все частіше вдається до невибіркових бомбардувань і обстрілів житлових районів, особливо Харкова, Чернігова, Сум та Маріуполя.

Російська армія "показала свою справжню суть терориста і боягуза, здатного нападати лише на мирне населення", заявив міністр оборони України Олексій Рєзніков.

Автор: Getty Images
  Ігор Мажаєв, 54 роки, біля руїн свого будинку під Києвом, 5 березня. Він втратив дружину і дочку, 12 років. Від бомбардування цього ранку в селі загинули шестеро людей
Ігор Мажаєв, 54 роки, біля руїн свого будинку під Києвом, 5 березня. Він втратив дружину і дочку, 12 років. Від бомбардування цього ранку в селі загинули шестеро людей

У Херсоні, єдиному обласному центру України, окупованому РФ, у суботу на центральній площі міста спалахнули масові акції протесту проти окупаційних сил. На будівлі обласної адміністрації з'явився величезний український прапор. Протестувальники, що розмахували прапорами, кричали "Ганьба" російським військовим, деякі з них відкрили вогонь у повітря, намагаючись розігнати мітинг.

Більшість російських обстрілів, внаслідок яких зруйновано житлові будинки, спрямовані проти мирних жителів у російськомовних регіонах країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голодні орки тікають: Миколаїв відбили від окупантів

За словами українського переговорника, українська і російська делегації зустрінуться для третього раунду переговорів про припинення вогню. Лише, якщо буде прогрес у реалізації гуманітарних коридорів та інших домовленостей, досягнутих на попередніх зустрічах. Він очікує, що Захід заборонить імпорт російської нафти і газу.

У нас немає ілюзій. Ми сидимо за столом навпроти людей, котрі хочуть нас винищити – український переговорник

"У нас немає ілюзій. Ми сидимо за столом навпроти людей, які хочуть нас винищити", - сказав перемовник.

Рішення НАТО у п'ятницю не втручатися у повітряні операції Росії над Україною було ознакою слабкості та розколу в Альянсі, який "загіпнотизував себе" страхом перед Москвою, заявив президент України Володимир Зеленський. Він виступив після того, як генсек НАТО Єнс Столтенберг виключив участь Альянсу у бойових діях в Україні. Оскільки такий крок може спровокувати повномасштабну війну між членами НАТО та Росією, яка має великий арсенал ядерної зброї.

Відмова НАТО закрити небо над Україною дала Москві зелене світло на бомбардування українських міст і сіл - Зеленський

"Усі люди, які помруть із цього дня, теж помруть через вас", - сказав Зеленський, додавши, що відмова НАТО діяти дала Москві зелене світло на бомбардування українських міст і сіл.

У суботу Росія продовжила обстріл житлових кварталів Харкова, Сум та інших українських міст. Російський снаряд потрапив у залізничні вагони в Ірпені, що унеможливило евакуацію місцевих жителів залізницею. Під Києвом тривали тяжкі бої.

Автор: WSJ
  Український військовий під час патрулювання околиць Києва
Український військовий під час патрулювання околиць Києва

На знак того, що українці об'єднуються проти російських окупантів, понад 66 тис. українських чоловіків, які живуть за кордоном, повернулися до країни. Аби взяти до рук зброю та воювати, сказав міністр оборони Рєзніков.

Незважаючи на невдачі на півночі, російські війська досягли значних успіхів на півдні, рухаючись віялом від Криму, щоб взяти Херсон. Та місто Енергодар, в якому знаходиться найбільша в Європі АЕС, а також прибережні міста Бердянськ і Мелітополь на Азовському морі. Тяжкі бої тривали всю ніч на околиці Миколаєва.

Автор: Reuters
  Українські солдати патрулюють Одесу
Українські солдати патрулюють Одесу

За словами члена Палати представників Майкла МакКола, США швидко доставляють в Україну протитанкові ракети Javelin і зенітні ракети Stinger через сусідні країни, зокрема через аеродром у Польщі. Сам МакКол перебуває з візитом у польському Ряшеві, разом із сімома іншими законодавцями у складі делегації.

Країни НАТО намагаються поповнити українські запаси озброєнь напередодні того, що, як побоюються, може бути спробою Москви захопити всю Україну і закрити її кордони.

Автор: Getty Images
  Біженці на вокзалі у Львові на шляху до Польщі. Майже 1,5 млн людей за тиждень змушені були стати біженцями. Це найбільша кількість у Європі з часів Другої світової війни
Біженці на вокзалі у Львові на шляху до Польщі. Майже 1,5 млн людей за тиждень змушені були стати біженцями. Це найбільша кількість у Європі з часів Другої світової війни

Високий представник міністерства оборони США заявив у п'ятницю, що з 26 лютого США поставили Україні зброї на $240 млн, взятих із американських військових запасів. Адміністрація Байдена просить Конгрес надати додаткову військову підтримку Україні. США тісно співпрацюють з Великою Британією, Канадою, Литвою та Польщею для координації допомоги Україні у сфері безпеки. Загалом таку допомогу Україні надають 14 країн.

"Я не можу залишатися осторонь": американські ветерани їдуть на війну в Україні", The New York Times, США

Гектор відслужив два жорстокі тури в Іраку як морський піхотинець США, а потім отримав пенсію і цивільну роботу. Думав, з військовою службою покінчено. Але у п'ятницю сів на літак. Цього разу як волонтер в Україну. Він здав у багаж кілька сумок із оптичними прицілами, шоломами і бронежилетами, подарованими іншими ветеранами.

"Санкції можуть допомогти, але вони не можуть допомогти прямо зараз, а людям потрібна допомога прямо зараз", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кадирівці захопили психоневрологічний інтернат на Київщині: там понад 600 пацієнтів

Він один із безлічі американських ветеранів, які кажуть, що зараз готуються приєднатися до війни в Україні. Вони натхненні запрошенням президента Зеленського, який закликав добровольців з усього світу.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повторив заклик, заявивши: "Разом ми перемогли Гітлера. Переможемо і Путіна".

"У нас багато ветеранів. Маємо покликання служити. Ми всю кар'єру готувалися до такої війни. Я не можу сидіти і нічого не робити?" - сказав він.

Після багатьох років служби багато хто бажає того, що вважають праведною боротьбою за захист свободи від авторитарного агресора за допомогою багатої на мішені армії

По всій території США збираються невеликі групи військових ветеранів, планують і упорядковують паспорти. Після багатьох років служби багато хто прагне того, що вважають праведною боротьбою за захист свободи від авторитарного агресора за допомогою звичайної та багатої на мішені армії.

Низка провідних ЗМІ опублікувала покрокові інструкції щодо призову на військову службу в Україні. Київ доручив зацікавленим зв'язатися з українськими консульствами.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що польська Gazeta Wyborcza пише історію поляків, які хочуть воювати за Україну. В американському The Atlantic історик Енн Епплбаум писала про те, як до невпізнання змінився світ за тиждень війни Росії проти України. А британська The Times про три замахи на президента Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «Російські окупанти - терористи і боягузи, здатні нападати лише на цивільних - що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути