вівторок, 08 червня 2021 12:04

Російські хакери викрали в Нідерландів дані по справі МН-17

Російські хакери викрали в Нідерландів дані по справі МН-17
Суддя Хендрік Стінхейс інспектує реконструкцію уламків літака рейсу MH-17 в рамках судового процесу перед розглядом справи по суті, 26 травня 2021 року / Getty Images

Нідерландська спецслужба AIVD виявила серйозну російську кібератаку на ІТ-системи поліції 2017-го, повідомляє нідерландське видання de Volkskrant, посилаючись на чотири анонімні джерела.

Хакерська група Cozy Bear, яка має зв'язки зі Службою зовнішньої розвідки Росії, проникла в системи через сервер Академії поліції Нідерландів. Про це пише "Дзеркало тижня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пройшло попереднє засідання суду в катастрофі літака MH17

Злом поліція помітила лише після того, як про це повідомила AIVD. Це спричинило "велику паніку", бо поліцейські системи виявились погано захищеними. Крім цього, поліція на той час була зайнята розслідуванням кримінальних справ щодо рейсу MH-17.

Достовірно невідомо, чи викрали хакери якісь дані, адже поліцейська мережа велика і складна, тому вирішили якомога швидше вивести росіян із систем.

"Було багато запитань. Як довго росіяни були в системі? Чи це вперше? Чи вони вже збирали дані раніше? Усе це незрозуміло", – розповіло одне з джерел нідерландському виданню.

Ні поліція, ні AIVD не хочуть відповідати на запитання про хакерство.

Окружний суд Гааги в понеділок, 7 червня, розпочав розгляд по суті кримінальної справи про збиття рейсу MH-17 в небі над Донбасом в липні 2014-го. Раніше Нідерланди подали позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через її причетність до збиття літака в цій справі.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines виконував рейс МН-17 з Амстердам в Куала-Лумпур, що в Малайзії. Його збили проросійські війська в небі над Донецькою областю 17 липня 2014-го. Усі 298 осіб, які були на борту, загинули. Розслідування причин катастрофи веде спільна слідча група, в яку входять правоохоронці України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

Зараз ви читаєте новину «Російські хакери викрали в Нідерландів дані по справі МН-17». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути