Ексклюзиви
понеділок, 14 березня 2022 08:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Російська православна церква в Амстердамі пориває з Московським патріархатом

Російська православна церква в Амстердамі пориває з Московським патріархатом
РПЦ в Амстердамі розриває стосунки з Московським патріархатом. Фото: Russisch-Orthodoxe Kerk te Amsterdam

Російська православна церква в Амстердамі оголосила про розрив із Московським патріархатом.

Це стало першим відомим випадком розриву зв'язків західної церкви через вторгнення в Україну, повідомляє The Guardian.

"Офіційну заяву опублікували на сайті російської православної парафії Святого Миколая Мирлікійського в Амстердамі. Згідно з нею, представники духовенства провели позачерговий збір парафіяльної ради, у результаті якого прийняли одноголосне рішення. Священнослужителі виявили бажання приєднатися до Вселенського Константинопольського патріархату у Стамбулі, який вважають суперником Московського патріархату", - ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки українців підтримують розривання зв'язків Української православної церкви Московського патріархату з РПЦ

Глава Російської православної церкви патріарх Кирило, довірений союзник президента РФ Володимира Путіна, відмовився засудити рішення Кремля вторгнутися в Україну, назвавши противників РФ "злими силами". У недільній проповіді минулого тижня він також сказав, що гей-паради, організовані на Заході, стали однією з причин війни. Позиція Кирила щодо війни викликала занепокоєння деяких православних священників, які заперечують проти вторгнення в країну, яку в релігійних колах часто називають "братською нацією".

Російська православна церква в Амстердамі, що складається з чотирьох священників і диякона, — одна з найбільших православних громад в Нідерландах — критикує роль Росії у війні з початку вторгнення 24 лютого. Тому вона звернулася до російського архієпископа Нідерландської єпархії, що знаходиться в Гаазі, із проханням надати церкві "канонічне звільнення".

Минулого тижня там також заявили, що більше не згадуватимуть ім'я патріарха Кирила у своїй літургії через його підтримку вторгнення в Україну.

Священники Української православної церкви московського патріархату записали звернення до митрополита Онуфрія із закликом зібрати Помісний собор і вийти з московського патріархату.

Зараз ви читаєте новину «Російська православна церква в Амстердамі пориває з Московським патріархатом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути