Ексклюзиви
субота, 21 вересня 2024 06:14

РФ хоче використати Червоний Хрест для своєї пропаганди - ISW

РФ хоче використати Червоний Хрест для своєї пропаганди - ISW
Президентка МКЧХ Мір'яна Сполярич 17 вересня зустрілась із російськими чиновниками. Фото: radiosvoboda.org

Російська влада намагалася використати зустріч з Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ), щоб узаконити окупацію України та поширити неправдиві наративи про нібито порушення прав людини українцями.

Президентка МКЧХ Мір'яна Сполярич 17 вересня у Москві зустрілася, зокрема, з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, уповноваженим Кремля з прав дитини Марією Львовою-Бєловою, уповноваженим РФ з прав людини Тетяною Москальковою та президентом Російського Червоного Хреста (РЧХ) Павлом Савчуком. Про це йдеться у новому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

Сполярич заявила, що держави повинні дотримуватися міжнародного гуманітарного права, в тому числі шляхом надання МКЧХ доступу до військовополонених. Наголосила на необхідності захисту гуманітарних працівників після нещодавньої загибелі трьох співробітників МКЧХ внаслідок обстрілу на лінії фронту в Донецькій області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ООН відповіли, чи відправлять свою місію на Курщину

Разом з тим МЗС РФ стверджувало, що зустріч була зосереджена на гуманітарних питаннях Близького Сходу, Африки, Сахеля, Європи та Азії, а також діяльності МКЧХ в Росії.

У російському МЗС також зазначали, що делегація РФ говорила про нібито порушення українцями прав людини, в тому числі щодо поводження з військовополоненими та цивільним населенням.

Аналітики зазначають, що є велика кількість повідомлень про жорстоке поводження російських військових з українськими військовополоненими та їх страти, незаконну депортацію українських цивільних осіб і дітей до Росії. Також РФ не повністю відкрила свої об'єкти, де утримуються військовополонені, для інспекторів МКЧХ, тоді як Україна регулярно відкривала свій головний табір для військовополонених.

Ще у липні 2024 року український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що більшість українських військовополонених, які повернулися додому, повідомляють, що не бачили та не спілкувалися з представниками МКЧХ, перебуваючи в полоні.

Російські окупанти 12 вересня атакували машини гуманітарної місії Міжнародного комітету Червоного Хреста у Донецькій області.

Три людини загинули. Відомо також про двох поранених.

Зараз ви читаєте новину «РФ хоче використати Червоний Хрест для своєї пропаганди - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути