понеділок, 02 листопада 2020 09:18

Рейтинги Трампа і Байдена: спрогнозували, хто переможе на виборах США

Рейтинги Трампа і Байдена: спрогнозували, хто переможе на виборах США
В останній тиждень перед голосуванням Байден випереджав Трампа на 7,6%. Фото: "РБК-Україна"

Чергові вибори президента США відбудуться уже завтра. Демократ Джо Байден очолює рейтинги кандидатів, але чинний президент Дональд Трамп ще може отримати лідерство у ключових штатах і виграти, як він зробив це в 2016 році.

Про прогнози на перемогу кандидатів, а також дані американських соцопитувань пише "РБК-Україна".

В останній тиждень перед голосуванням Байден випереджав Трампа на 7,6%. На платформі RCP представлені такі дані національних опитувань: Байден - 51,2%, а Трамп - 43,6%. Така динаміка спостерігалася під час усієї виборчої кампанії - кандидат від Демократичної партії лідирував у рейтингах із перевагою у 2-10 пунктів. Схожі показники рейтингів оприлюднили на аналітичному ресурсі FiveThirtyEight, котрий відстежує дані державних соцопитувань: у Байдена там - 53,3%, тоді як у Трампа - 45,4%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США продала іранську нафту і зброю, щоб віддати гроші жертвам тероризму

Компанія YouGov провела опитування серед більш ніж 70 тис. респондентів. Байден може отримати 53,1% голосів, а Трамп - 44,6%. Голоси Колегії вибірників ймовірно розподіляться наступним чином: 356 за Байдена, за Трампа - 182 голосів.

Але через особливості виборчої системи США результат виборів визначається не простою більшістю голосів виборців, а результатом голосування делегатів від кожного штату - Колегії вибірників. Кожен штат представлений різною кількістю виборців, в залежності від населення. Вони повинні голосувати безпосередньо за того кандидата, якого підтримала більшість виборців у їх штаті. Для перемоги на виборах необхідно набрати від 270 голосів із загальної кількості 538. Із максимальним відривом кандидати лідирують у таких штатах, де традиційно голосують за одні й ті ж партії на кожних виборах. Для республіканця Трампа це - Алабама, Арканзас, Айдахо, Оклахома, Кентуккі, Північна Дакота, Південна Дакота, Західна Вірджинія, Вайомінг. Розрив між опонентами там складає 25-30%. Демократ Байден є беззаперечним лідером в своєму рідному штаті Делавер, а також у Каліфорнії, Коннектикуті, Гаваях, Іллінойсі, Массачусетсі, Меріленді, Нью-Йорку, Вермонті, Вашингтоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Напередодні виборів перестали продавати зброю

Однак у низці штатів у кандидатів не має очевидної переваги, а тому вони вважаються ключовими. До таких штатів відносяться: Флорида, Огайо, Айова, Північна Кароліна та Джорджія. За прогнозом 270towin, Байден може отримати голоси 279 делегатів, а Трамп - 125 голосів. При цьому передбачається, що 134 вибірники не визначилися з рішенням.

У Техасі, Огайо, Айові, які на минулих виборах підтримали республіканців, у цьому році ситуація змінилася. Розрив із демократами скоротився від 8% до 1% (за даними YouGov): Техас - 38 вибірників - (Трамп - 49,5%, Байден - 48,2%), Огайо - 18 вибірників - (Трамп - 49,5%, Байден - 48,6%), Айова - 6 вибірників - (49,5% і 48,5% відповідно). Ключовими штатами на виборах американського президента 2020 також є Флорида, Пенсильванія, Північна Кароліна, Арізона, Джорджія. Після виборів 2016 електоральні симпатії у них змінилися на користь демократів:

Флорида - 29 вибірників - (Байден - 51%, Трамп - 47,4%);

Північна Кароліна - 15 вибірників - (Байден - 50%, Трамп - 48%);

Арізона - 11 вибірників - (50,9% та 46% відповідно);

Джорджія - 16 вибірників - (50,4% і 47,5% відповідно).

Також у штатах, які в 2016 році проголосували за Трампа, на даний момент з великою перевагою лідирує Байден. Вісконсін - 10 вибірників - (Байден - 52,1%, Трамп - 45,6%). Штат Мічиган - 16 вибірників - (Байден - 52,8%, Трамп - 44,8%). Пенсильванія - 20 вибірників - (52,7% і 45,5% відповідно).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спрогнозували, хто переможе на виборах США із відривом у 10 млн голосів

3 листопада в США пройдуть чергові президентські вибори, в результаті яких буде обрано людину, яка очолить країну на наступні чотири роки. У достроковому голосуванні на виборах президента США вже взяли участь понад 75 млн американців.

Зараз ви читаєте новину «Рейтинги Трампа і Байдена: спрогнозували, хто переможе на виборах США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути