Ексклюзиви
субота, 22 червня 2024 12:35

Рейтинг Макрона рекордно впав за тиждень до парламентських виборів - Bloomberg

Рейтинг Макрона рекордно впав за тиждень до парламентських виборів - Bloomberg
За тиждень до виборів у Франції падає рейтинг президента Еммануеля Макрона. Фото: slovoidilo.ua

У п'ятницю, трохи більше ніж за тиждень до початку двотурового етапу парламентських виборів у Франції знизився рейтинг президента Еммануеля Макрона.

Він впав на шість пунктів до історичного мінімуму Про це пише Bloomberg.

Водночас рівень підтримки ультраправої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен зросла до 38%, що на два пункти вище, ніж 10 червня, згідно з окремим опитуванням Ifop-Fiducial.

Лівий "Новий народний фронт" отримав 29% підтримки, в той час, як очолювана Макроном група "Відродження" залишилася на третьому місці з 22%.

Раніше Макрон розпустив Національні збори та призначив позачергові парламентські вибори після того, як його група програла на виборах до Європейського парламенту. Перший тур виборів відбудеться 30 червня, а другий - 7 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серед лідерів ЄС стався конфлікт - ЗМІ

"Моя основна думка полягає в тому, що ми в кінцевому підсумку отримаємо підвішений парламент - в ньому буде три блоки, і жоден з них не хоче працювати один з одним. Це безпрецедентна територія у французькій політиці, тому ми дійсно не знаємо, що станеться", - підкреслила викладач політики в Університеті Кардіффа Марта Лорімер в інтерв'ю Bloomberg Television.

Видання зазначає, що активність приватного сектору у Франції неочікувано стала повільнішою у червні. Індекс менеджерів із закупівель S&P Global впав до 48,2 з 48,9 - ще нижче 50 пунктів, що свідчить про зростання.

"Вибори налякали бізнес, який занепокоєний зростаючою ймовірністю радикальної зміни уряду", - йдеться у публікації.

Крім того, французька бізнес-спільнота розкритикувала економічні програми лівих і правих груп. Дослідження аналітичного центру Institut Montaigne зазначає, що передвиборчі обіцянки трьох конкуруючих політичних груп, які беруть участь у виборах, коштуватимуть кожній з них понад €10 млрд ($10,7 млрд) на рік лише шляхом видаткової частини бюджету.

"Ми стикаємося з програмами, які, по суті, передбачають лише нові витрати, але не пропонують фінансування заходів, хоча вони є електорально привабливими", - вважає провідний автор звіту Ліза Томас-Дарбуа.

Разом з тим окреме опитування, яке опублікували в п'ятницю, свідчить про те, що рейтинг підтримки Макрона впав на шість пунктів до 26%. Це є найнижчим показником за всю серію опитувань, які проводило BVA Xsight для RTL.

Тим часом уряд Франції намагався використати економічні занепокоєння навколо Національного об'єднання або приходу до влади лівого альянсу. За словами міністра фінансів Бруно Ле Мера, в разі перемоги Ле Пен країна зануриться в боргову кризу, яка була у Великій Британії два роки тому.

На виборах до Європарламенту у Франції перемогла ультраправа партія "Національне об'єднання" проросійської Марін Ле Пен, а партія "Відродження" президента Еммануеля Макрона отримала друге місце.

Після цього Макрон розпустив французький парламент.

Зараз ви читаєте новину «Рейтинг Макрона рекордно впав за тиждень до парламентських виборів - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути