Ексклюзиви
четвер, 08 лютого 2018 07:36

Розповіли про роль РФ в прийнятті "антибандерівського" закону

Розповіли про роль РФ в прийнятті "антибандерівського" закону
Польща протягом кількох років зробила низку антиукраїнських кроків. Фото: polska-kaliningrad.ru

Україна сама дала Польщі підстави так зверхньо ставитися. Протягом кількох років відбулася низка антиукраїнських кроків. На них наша держава ніяк не відповіла. І саме Росія підкидає думку про те, що Україна не має сваритися з Польщею.

Як передає "24 Канал", про це розповів Дмитро Снєгирьов, співголова ГІ "Права справа". Він нагадує, ще в 2013 році низка народних депутатів – фракції КПУ і Партії регіонів – звернулися до польського сейму з пропозицією визнати Волинську трагедію актом геноциду українців проти польського народу. Відповідно, діяльність організацій ОУН і УПА злочинною. Тоді, каже експерт, навіть у поляків це викликало відчуття легкого шоку. Вперше в світовій історії представники вищого законодавчого органу зверталися до іншої країни з вимогою визнати злочинцями своїх співвітчизників.

"В 2016 році Порошенко робить кроки, які до цього ніхто не робив з українських президентів. У Варшаві Порошенко в знак поваги стає на коліно перед пам'ятником жертвам Волинської трагедії. Один нюанс: у Польщі це пам'ятник загиблим під час волинської різанини. Поляки теж були ошелешені. Після чого почалися заяви МЗС Польщі, що Варшава ніколи не поставить знак рівності між вояками армії крайової і УПА", – наголошує він.

Були й інші не зовсім дружні кроки з боку Польщі. Наприклад, руйнування українських пам'ятників, присвячених загиблим воїнам ОУН-УПА. При цьому, розповів Снєгирьов, поляки встановлюють без дозволу свої мілітарні символи на нашій території. Крім того, в Польщі не приховують, що й досі вважають Львів і частину західної України польськими так званими східними кресами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Польсько-український діалог відтепер можливий лише в Україні" - Український інститут національної пам'яті

Фахівець зазначив: "І ми мовчимо, тому що не можна сваритися з нашим адвокатом в ЄС. Навіщо нам тоді такий адвокат, який зазіхає на наші території? Чому Україна не вимагає від Польщі вибачення за операцію "Вісла"? І цю думку нам вкидає Росія, а ми ковтаємо ці образи і мусимо пристати на польське бачення нашої історії. Ось в чому помилка. Всі вважають, що росіяни роздмухують конфлікт антиукраїнськими і антипольськими акціями. Навпаки – нам нав'язують, що ми не повинні сваритися".

На думку експерта, поляки скористалися ситуацією. Після ухвалення "антибандерівського" закону, на який Україна м'яко відреагувала, прокинуться знову Угорщина і Румунія, які теж мають претензії до нас.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про польський Інститут національної пам'яті. Зміни передбачають кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів". Закон передбачає кримінальне покарання за публічні звинувачення на адресу Польщі у злочинах, скоєних під час Голокосту, у пособництві нацистської Німеччини, військові злочини або злочини проти людяності. Також закон забороняє заперечення Волинської трагедії і пропаганду "бандерівської ідеології".

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про роль РФ в прийнятті "антибандерівського" закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути