Ексклюзиви
субота, 10 вересня 2022 19:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Рамштайн-5": що у мішку "Санта Клауса" Ллойда Остіна
8

8 вересня на авіабазі Рамштайн у Німеччині відбулася п'ята зустріч контактної групи з питань оборони України. Засідання провів особисто міністр оборони США Ллойд Остін. Він запросив до участі міністрів оборони й високопосадовців з усього світу для обговорення війни в Україні.
Фото: Фокус
Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі й міністри оборони США Ллойд Остін та України Олексій Резніков
160 протитанкових ракет Hellfire, пускові установки і блоки наведення Норвегія передасть Україні
Невдовзі ЗСУ також отримають уже обіцяні зенітні самохідні установки Gepard
Броньовані танки-мостоукладачі Biber стануть серйозним підсиленням для наших військових. Вони можуть використовуватися для форсування річок та перекидання військової техніки через водні об'єкти

Відбулася знакова подія – п'ята зустріч міжнародної контактної групи високого рівня, що координує військово-технічну допомогу Україні. Цього разу – вже 50 країн.

Аналіз перебігу подій та їхній вплив на безпекову ситуацію в США та у їх союзників – через призму війни в Україні. Міністр оборони США Ллойд Остін вперше одним із завдань визначив планування довгострокової підтримки захисників України на тлі задоволення нагальних потреб нашого війська. Зокрема, під довгостроковою підтримкою мається на увазі і навчання персоналу ЗС України. Пан Остін сказав: "Це означає невідкладний перехід до інновацій і того, щоб підштовхнути всі наші оборонно-промислові бази, щоб забезпечити Україну інструментами, які їй знадобляться для важкого шляху вперед". Міністр оборони США чітко зазначив спрямованість допомоги, що надається, на підтримку майбутніх наступальних операцій ЗС України.

Обсяг чергового пакету допомоги – $675 млн. Вирішили надати Україні:

- реактивні снаряди для РСЗВ HIMARS;

- 105-міліметрові гаубиці та 36 тис. 105-міліметрових снарядів;

- протирадіолокаційні ракети HARM;

- 100 броньованих колісних машин HMMWV;

- 1,5 млн набоїв до стрілецької зброї;

- понад 5 тис. протитанкових ракетних комплексів;

- тисяча 155-міліметрових снарядів дистанційного мінування місцевості RAAM;

- гранатомети та стрілецьку зброю;

- 50 броньованих медичних автомобілів;

- прилади нічного бачення;

- інше польове обладнання.

- 155-міліметрові снаряди, зокрема високоточні Excalibur (згідно з бюджетним документом, опублікованим минулого місяця, на закупівлю снарядів Excalibur для України Пентагон має намір витратити $92 млн, тобто придбати майже 900 снарядів. – Gazeta.ua).

Автор: Фокус
  8 вересня на авіабазі Рамштайн у Німеччині відбулася п'ята зустріч контактної групи з питань оборони України. Засідання провів особисто міністр оборони США Ллойд Остін. Він запросив до участі міністрів оборони й високопосадовців з усього світу для обговорення війни в Україні.
8 вересня на авіабазі Рамштайн у Німеччині відбулася п'ята зустріч контактної групи з питань оборони України. Засідання провів особисто міністр оборони США Ллойд Остін. Він запросив до участі міністрів оборони й високопосадовців з усього світу для обговорення війни в Україні.

Що отримала Україна і як це застосовувати

105-міліметрова гаубиця L119: легка гаубиця, що зазвичай буксирується військовим позашляховиком M1097 або M1152 HMMWV, аеротранспортабельна та може бути десантована з літака із використанням парашутної платформи. Модернізація L119А3 має оновлене програмне та апаратне забезпечення, GPS, цифровий дисплей навідника та цифровий зв'язок між кожною гарматою та центром управління вогнем, що суттєво прискорює процес обміну даними для стрільби, важить 2230 кг (для порівняння Д-30 – 3200 кг), складається лише з 75 деталей. Стріляє на 11,5 км звичайним та на 19,5 км активно-реактивним снарядом. Має в боєкомплекті освітлювальний та димовий снаряди, тобто є чудовим придбанням для високомобільних підрозділів – десантно-штурмових, гірських штурмових, морської піхоти. Головними операторами цієї системи в ЗС США, наприклад, є 10-та гірська, 82-га повітрянодесантна та 101-ша повітрянодесантна дивізії та 173-тя повітряно-десантна бригада.

HARM обчислює місце розташування цілі і здатна її вразити на дальності до 150 км, навіть якщо РЛС була вимкнена

Протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM: ракета здатна наводитися на високочастотні РЛС та РЛС зі зміною робочих частот. AGM-88 менш уразлива для традиційних видів перешкод, типу вимкнення РЛС при виявленні запуску ракети. Адже HARM обчислює місце розташування цілі і здатна її вразити на дальності до 150 км, навіть якщо РЛС була вимкнена. Вартість ракети – $994 тис. Так, дорого, але виведений з ладу зенітно-ракетний комплекс коштує дорожче, вбита РЛС засліплює одразу декілька зенітних дивізіонів. HARM того вартий. Зауважимо: не призначені для застосування таких ракет МіГ-29 Повітряних сил ЗС України були оперативно та приховано від ворога модернізовані і тепер Україна має чудову відмичку до ворожої ППО, котру раптово випробувала на Херсонському напрямку пару тижнів тому.

Ураження завдається бризками розплавленої броні

Снаряди дистанційного мінування місцевості RAAM: технологічна новинка на наших теренах – Remote Anti-Armor Munition (міна проти броньованих машин, що встановлюється дистанційно. – Gazeta.ua). Засіб доставки – 155-міліметровий артилерійський снаряд, що несе дев′ять мін. Кожна міна приводиться в дію від зіткнення з землею або нахилу в польоті. Дистанційно встановлене снарядами М70 мінне поле самоліквідується через 4 год., М73 – через 48 год. 20% мін ставляться в положення "невилучаємого". Підривник реагує на магнітне поле броньованої машини та ініціює вибух після досягнення заданої порогової величини напруженості магнітного поля. Ураження завдається бризками розплавленої броні, що утворюються внаслідок пробивання днища кумулятивним струменем і осколками снарядів боєкомплекту танка, що вибухають. Боєприпас RAAM відноситься до класу K-Kill – знищення танка з екіпажем. Мінне поле може бути поставлене на дальності від 18 до 24 км та матиме розміри 400 на 400 м за умови застосування 96 снарядів. Боєприпас вважається інженерним, а не артилерійським. Наїзд на міну не призводить до ураження танка, а лише пропалює у траку отвір.

Стандарт "золотої години" забезпечує повернення до строю, активної служби, майже 60% поранених

Броньовані медичні автомобілі: забезпечення тактичних підрозділів броньованими евакуаційними автомобілями є розвитком стандарту "золотої години". Того часу, впродовж якого у пораненого має бути зупинена кровотеча, він виведений із шокового стану, евакуйований у безпечне місце для надання долікарської та першої лікарської допомоги. Цей стандарт забезпечує повернення до строю, активної служби, майже 60% поранених та мінімізує травматизацію для решти поранених. А ось дефіцит броньованих евакуаційних медичних машин був вузьким місцем у цьому процесі. Грубо на око 50 машин – 17 взводів по три машини для 17 батальйонів, тобто п′ять-шість бригад суттєво покращать свої спроможності з медичного забезпечення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резніков підбив підсумки "Рамштайну-5" та повідомив приємні новини

Високоточні снаряди Excalibur: високоточний снаряд з коловим відхиленням від цілі 4 м (звичайний снаряд – 200–300 м. – Gazeta.ua), має інерційну систему наведення та GPS, вражає цілі на дальностях 40–57 км (70 км можливі при стрільбі з гармати з довжиною ствола 58 калібрів, у нас таких немає. – Gazeta.ua), коштує приблизно $50 тис. Україна входить до елітного клубу з дев'яти держав, які мають такі боєприпаси в своїх арсеналах.

Нам віддають своє, а не надлишкове, списане, виготовлене для третьої сторони

Відомо, що суто озброєння Україні надають лише 30 країн із формату "Рамштайн". Цього разу Норвегія заявила про надання 160 протитанкових ракет Hellfire "повітря – поверхня", про що заявив міністр оборони Норвегії Бьорн Арілд Грам. Ці ракети та ще чималий пакет обладнання, зокрема прилади нічного бачення, передаються зі складів ЗС Норвегії. Тобто нам віддають своє, а не надлишкове, списане, виготовлене для третьої сторони. Ті самі ракети Hellfire, наприклад, були придбані для Coastal Ranger Commando, такого собі спецназу сил берегової охорони. Українські оператори вже завершили підготовку під керівництвом норвезьких інструкторів.

Міноборони України наприкінці липня попросило Альянс виділити 200 тис. комплектів зимового обмундирування. Вирішили задовольнити це прохання не за рахунок наступного пакету, а з відповідного трастового фонду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек НАТО заявив про поворот у війні

Пам'ятаємо про виділений США 24 серпня поза межами формату "Рамштайн" рекордний пакет військової допомоги Україні на $3 млрд. Котрий містить шість зенітних ракетних комплексів NASAMS та зенітні керовані ракети до нього, 155-міліметрові снаряди для артилерії, контрбатарейні РЛС, БПЛА Puma.

Окремо США надають пакет військово-технічної допомоги на $2,2 млрд, з котрих Україні виділяється близько половини. Решту поділять між Албанією, Боснією, Болгарією, Хорватією, Чехією, Естонією, Грузією, Грецією, Косовом, Латвією, Литвою, Молдовою, Чорногорією, Північною Македонією, Польщею, Румунією, Словаччиною та Словенією. Це говорить про комплексність підходу США до зміцнення східного флангу безпекової системи Європи.

Автор: Фокус
  Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі й міністри оборони США Ллойд Остін та України Олексій Резніков
Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі й міністри оборони США Ллойд Остін та України Олексій Резніков

Новий пакет допомоги

Вже готується новий пакет вартістю $11,7 млрд, котрий президент США запросив у Конгресу.

Майже непомітною лишилася фраза американського міністра оборони про бажання "бути на один-два кроки попереду". Що саме потрібно випереджати з такою швидкістю? Думаю, слід вважати, що логістика союзників має випереджати оперативне планування ГШ ЗС України. Тобто до початку чергової операції її матеріально-технічне забезпечення має бути вже доставлене споживачам. Доказом на користь цього твердження може бути підготовка наступної зустрічі представників оборонно-промислового комплексу країн-донорів з метою розгортання проєкту оборонного кластеру на території Польщі. "Упродовж наступних кількох тижнів у координації з НАТО Сполучені Штати проведуть спеціальне засідання під егідою цієї контактної групи, яка збере разом керівників наших національних директоратів з питань озброєнь", – сказав глава Пентагону.

Зараз Україні терміново необхідно більше артилерійських систем і снарядів, протиповітряна оборона, берегова оборона

Остін також зауважив, що зараз Україні терміново необхідно більше артилерійських систем і снарядів, протиповітряна оборона, берегова оборона та інші сили й засоби.

Надане союзниками обладнання дозволить провести наступальну операцію на початку осінньо-зимового періоду на місцевості, де можливе широке застосування легких та мобільних штурмових підрозділів, дії котрих будуть підтримані високоточними ударами по ключових об'єктах противника на всю глибину його оперативної побудови. Зокрема, по об'єктах ППО ракетами HARM, із подальшим застосуванням ударних літаків та вертольотів з ракетами Hellfire на борту на напрямках дій штурмових підрозділів.

Зараз ви читаєте новину «"Рамштайн-5": що у мішку "Санта Клауса" Ллойда Остіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути