вівторок, 25 жовтня 2022 06:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Путіну загрожує армія Пригожина, до якої приєднався Гіркін – ISW

Путіну загрожує армія Пригожина, до якої приєднався Гіркін – ISW
Режим президента Росії Володимира Путіна може бути під загрозою через дії наближеного до нього олігарха Евгена Пригожина. Фото: facebook.com/MIDRussia

Російський олігарх, засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин продовжує набирати сили й будувати військову структуру, паралельну міністерству оборони Росії.

Вона може стати великою загрозою для правління російського диктатора Володимира Путіна. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

За словами аналітиків, саме Пригожин рекрутує добровольчий батальйон, у який влаштувався колишній ватажок так званої ДНР Ігор Гіркін. Останній відомий своєю їдкою критикою керівництва міноборони РФ, нагадали експерти.

Зазначається, що Путін залежить від сил "Вагнера" у Бахмуті на Донеччині і, ймовірно, намагається утихомирити Пригожина, бо той підриває російську армію.

Пригожин може вільно критикувати кремлівських чиновників чи збройні сили Росії, не боячись опору. Нещодавно він саркастично заявив, що будує "лінію Вагнера", щоб російська армія, яка "ховається за спинами "Вагнера", відчувала себе у безпеці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шляху назад немає" ‒ кремлівський олігарх Пригожин знову поїхав по російських тюрмах

Пригожин також часто критикує армію Росії в ЗМІ, на відміну від міноборони РФ, яке обмежене у своїх публічних заявах. Пригожин також виграє від того, що він не займає офіційну відповідальну посаду, вважають аналітики.

І додають: Пригожин, мабуть, дистанціювався від голови Чечні Рамзана Кадирова після того, як їхня спільна критика російського вищого військового командування привернула велику увагу.

ISW припустив, що це може вказувати на те, що Кадиров втрачає вплив і може боятися втратити свій контроль над регіоном на тлі несхвалення чеченцями його вимог на підтримку війни в Україні.

На початку жовтня Рамзан Кадиров публічно розкритикував військово-політичне керівництво Росії за втрату Лимана на Донеччині. Кадиров націлився у критиці на командувача Центральним військовим округом генерал-полковника Олександра Лапіна та звинуватив начальника Генштабу генерала армії Валерія Герасимова у приховуванні провалів Лапіна в Лимані. Євген Пригожин підтримав Кадирова.

Також вони заявили, що Росії необхідно "доокупувати" анексовані чотири області всіма доступними засобами, включно з ядерною зброєю малої потужності. Такими заявами Кадиров і Пригожин підривають лідерство у Росії Володимира Путіна, вважають американські військові аналітики.

Радник керівника Офіса президента Михайло Пололяк вважає, що в Росії почали "шукати винного" у невдачах на війні проти України, і "хтось може не вижити".

Зараз ви читаєте новину «Путіну загрожує армія Пригожина, до якої приєднався Гіркін – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути