середа, 14 грудня 2016 14:51

Путіна й Асада звинуватили в масових убивствах мирних жителів

Путіна й Асада звинуватили в масових убивствах мирних жителів

Сирійські проурядові війська здійснюють масові вбивства мирних жителів у захоплених районах сирійського Алеппо. Про це заявив речник управління ООН з прав людини Руперт Колвілл, повідомляє BBC.

За даними ООН, тільки 11-12 грудня війська президента Башара Асада стратили щонайменше 82 цивільних. Серед них – 11 жінок і 13 дітей. Та справжні цифри можуть бути "значно більші".

13 грудня ситуацію в Алеппо обговорювали на екстреному засіданні Радбезу ООН. Генеральний секретар організації Пан Гі Мун закликав негайно припинити кровопролиття і дати цивільним можливість вийти з міста. Відповідну заяву підтримали майже всі учасники засідання – за винятком Росії.

Посол Великої Британії в ООН Метью Рікрофт назвав те, що відбувається, "чорним днем для населення Алеппо, можливо, найчорнішим за останні п'ять років".

"Армія Башара Асада, яку підтримують Росія та Іран, сіє жах і перейшла від облоги до кривавої бійні. Бійці сирійської армії ходять від дверей до дверей в східному Алеппо і розстрілюють людей. Ми чули повідомлення про жінок, які вчиняють самогубства, щоб не бути зґвалтованими. Про те, що людей спалюють живцем. Це нагадує інші чорні дні в історії ООН, коли ми говорили: "Ніколи знову це не повинно повторитися". І ось історія повторюється", – зазначив Рікрофт.

Водночас представник Російської Федерації зауважив, що не бачить доказів жорстоких дій щодо цивільних з боку сирійської армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирійським повстанцям запропонували залишити Алеппо зі зброєю

Повстанці, які 4 роки утримували схід Алеппо, перебувають на межі поразки. Цього вдалося досягти після жорстоких бомбардувань, здійснених проурядовими силами за підтримки російської авіації. Унаслідок повітряних ударів загинули десятки цивільних осіб. У контрольованих повстанцями районах міста під обстрілами й бомбардуваннями лишаються тисячі людей.

13 грудня повстанці та сирійський уряд домовилися про евакуацію цивільного населення східного Алеппо. Нині її відклали на невизначений термін.

Протести проти вбивств жителів Алеппо почалися в Стамбулі і Лондоні.

Зараз ви читаєте новину «Путіна й Асада звинуватили в масових убивствах мирних жителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути