пʼятниця, 30 грудня 2022 13:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін запросив "друга" Сі Цзіньпіна до Москви – відео

Путін запросив "друга" Сі Цзіньпіна до Москви – відео
Президенти Китаю та Росії Сі Цзіньпін і Володимир Путін зустрілися онлайн. Фото: скріншот з відео

Президент Росії Володимир Путін запросив лідера Китаю Сі Цзіньпіна до російської столиці Москви наступної весни.

Диктатор закликав свого китайського колегу відвідати Росію під час спільної онлайн-зустрічі, пише Bloomberg з посиланням на російські ЗМІ.

Розмова Цзіньпіна і Путіна в режимі відеоконференції відбувається на тлі війни Росії проти України та безпрецедентного спалаху коронавірусу у Китаї.

"Чекаємо на вас, шановний пане голово, дорогий друже, навесні наступного року з державним візитом до Москви", – сказав Путін.

За його словами, відносини між РФ і Китаєм є "найкращими в історії" і "можуть витримати всі випробування".

Він додав, що дві країни посилять співпрацю між своїми збройними силами. І вказав на зростання торгівлі, попри "несприятливі ринкові умови".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія з Китаєм влаштували військові навчання: що відомо

"Ми поділяємо однакові погляди на причини, хід і логіку безперервної трансформації глобального геополітичного ландшафту", – сказав Путін.

Президент КНР подякував Путіну за привітання після з'їзду керівної Комуністичної партії Китаю в жовтні, на якому його переобрали на третій термін.

За словами китайського лідера, Пекін готовий розширювати "стратегічне партнерство" з РФ на тлі того, що він назвав "складною" ситуацією у світі, передає Reuters.

Цзіньпін також зазначив, що Пекін і Москва перебувають у тісному стратегічному контакті, а китайсько-російське всеосяжне партнерство демонструє стресостійкість.

Китай відмовляється засуджувати вторгнення РФ, звинувачуючи США та НАТО у конфлікті. КНР, як і Індія, тривалий час утримувалися від будь-якої критики на адресу Росії.

Сі Цзіньпін стурбований провалами Росії у війні проти України. Це пояснюється тим, що така ситуація може вплинути на його плани щодо Тайваню. Таку думку висловила голова американського Центрального розвідувального управління Вільям Бернс.

Бернс зазначив, що Цзіньпін та Володимир Путін за останні роки встановили досить тісні партнерські стосунки. За кілька тижнів до повномасштабного вторгнення вони зустрілися на зимових Олімпійських іграх у Пекіні і проголосили безмежну дружбу.

Зараз ви читаєте новину «Путін запросив "друга" Сі Цзіньпіна до Москви – відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути