неділя, 18 грудня 2022 02:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Китай занепокоєний невдачами Росії в Україні – ЦРУ

Китай занепокоєний невдачами Росії в Україні – ЦРУ
Російське вторгнення в Україну, особливо провал початкового плану, викликали занепокоєння у лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Фото: Getty Images

Російське вторгнення в Україну, особливо провал початкового плану, викликали занепокоєння у лідера Китаю Сі Цзіньпіна.

Жодна країна світу так пильно не стежила за провалами РФ на полі бою як Китай. Про це у програмі американського громадського телебачення PBS повідомив директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс.

"Я не думаю, що хтось ще з іноземних лідерів приділяв таку пильну увагу цій війні та поганим військовим результатам Росії, ніж Сі Цзіньпін, коли він думає про власні амбіції на Тайвані та в інших країнах", – сказав Бернс.

За його словами, було цікаво спостерігати за реакцією китайського керівництва на війну в Україні, оскільки за напередодні вторгнення Путін та Сі Цзіньпін зустрілися на зимових Олімпійських іграх у Пекіні та проголосили "безмежну дружбу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЦРУ оцінили готовність Кремля застосувати тактичну ядерну зброю

"Втім, це партнерство таки мало межі. Переконавшись у провалі планів Путіна Китай відмовився постачати Росії зброю", – зазначив Бернс.

Директор ЦРУ додав, що це партнерство насправді має певні межі, принаймні з точки зору небажання президента Сі надавати Путіну військову допомогу, про яку він просив під час війни в Україні.

"Тому я ні на мить не став би недооцінювати прихильність китайського та російського керівництва цьому партнерству", – сказав Бернс.

Китай відмовляється засуджувати вторгнення РФ, звинувачуючи США та НАТО у конфлікті. КНР, як і Індія, тривалий час утримувалися від будь-якої критики на адресу Росії. Проте під час Шанхайського економічного саміту, який проходив в Узбекистані у вересні, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді на особистій зустрічі заявив російському президенту, що зараз не час для війни. Тоді ж стало відомо, що лідер Китаю Сі Цзіньпін висловив Кремлю свою стурбованість тривалою війною в Україні.

Станом на початок листопада, за повідомленнями Пентагону, Китай не постачав Росії зброю або іншу військову допомогу. Також Пекін уникав прямої фінансової допомоги, яка могла б спровокувати санкції з боку Вашингтона.

Зараз ви читаєте новину «Китай занепокоєний невдачами Росії в Україні – ЦРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути