Ексклюзиви
понеділок, 12 серпня 2024 07:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін загнав Росію в економічну пастку

Путін загнав Росію в економічну пастку
Путін на початку року заявив, що російський оборонний сектор у вузькому сенсі включає 6 тис. компаній із 3,5 млн співробітників. Фото: eastnews.ua

Економісти прогнозують розвал російської економіки після війни. Кремль прагнутиме зберегти воєнну економіку навіть після її завершення.

Економіка РФ тісно пов'язана з війною, тож перехід на мирні рейки може призвести до серйозних економічних проблем, переконані провідні фахівці з російської економіки, передає Welt.

"Зростання ВВП Росії забезпечується державними замовленнями та споживанням, пов'язаними з війною, що робить її вразливою до змін у військових витратах", - ідеться в аналізі німецького видання.

Навіть після завершення війни російському диктатору Володимиру Путіну доведеться підтримувати воєнну промисловість, щоб уникнути глибокої кризи та задовольнити інтереси бенефіціарів війни, які отримують вигоду від поточного стану справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воєнна економіка Росії почала виснажуватись - Bloomberg

Путін заявляв, що російський оборонний сектор включає 6 тис. компаній і 3,5 млн співробітників. А також 10 пов'язаних компаній, що підкреслює його значний вплив на економіку країни. Зменшення військових витрат може призвести до масових звільнень та соціальної нестабільності..

"Хоча у першій половині 2024 року ВВП Росії зріс на 4,7%, а за підсумками року очікується зростання на 3,5-4%, це зростання не є стійким і залежить від продовження війни. Падіння курсу рубля, яке призвело до того, що РФ опустилася з 8 на 11 місце в списку найбільших економік світу, також свідчить про вразливість російської економіки", - сказано в матеріалі.

Перехід на мирні рейки вимагатиме від Росії значних структурних реформ та диверсифікації економіки, що може стати складним завданням, враховуючи корупцію, санкції та залежність від експорту природних ресурсів. Крім того, скорочення військових витрат може призвести до соціальних заворушень і політичної нестабільності.

Російські компанії відчувають стрімке зростання проблем із транскордонними платежами. Вони можуть вдарити по ринку споживчих товарів. Скорочення імпортного асортименту в найближчі пів року-рік може торкнутися магазинів одягу, а також сектору техніки та електроніки, заявили аналітики російського "Альфа-банку", передає The Moscow Times.

Зараз ви читаєте новину «Путін загнав Росію в економічну пастку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути