пʼятниця, 26 березня 2021 09:40

Путін виграв перші вибори на фоні терактів

Путін виграв перші вибори на фоні терактів
Єльцин вітає Путіна з перемогою наступного дня після виборів 2000 року / Wikipedia

26 березня 2000-го, набравши 53,4% голосів, Володимир Путін став 2-м президентом Росії після розвалу СРСР.

Весною 1998-го президент Борис Єльцин відправив у відставку прем'єра Віктора Черномирдіна, замінивши його Сергієм Кирієнком. Кілька місяців по тому, після економічної кризи в серпні 1998-го, коли уряд оголосив дефолт за боргами і знецінив рубль, Кирієнка замінив Євген Примаков. У травні 1999-го Примакова змінив Сергій Степашин. У серпні 1999-го Володимир Путін був призначений прем'єром, ставши 5-м главою уряду менш ніж за 2 роки.

Очікувалося, що недовго протримається в цій ролі, адже був в Росії невідомий і непопулярний через зв'язки з Єльциним і ФСБ. В кінці літа - на початку осені 1999-го хвиля вибухів в житлових будинках сталася по всій Росії і забрала більше 300 життів. Вину за вибухи поклали на чеченців, що дало Путіну змогу показати себе як сильного і агресивного лідера, здатного протистояти чеченській загрозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден назвав Путіна авторитарним лідером і пообіцяв перемогу демократії

Єльцин на той час став дуже непопулярним. В середині 1999-го Євген Примаков і мер Москви Юрій Лужков вважалися фаворитами на президентських виборах. Обидва критикували Єльцина, і він боявся, що можуть покарати його самого і "сім'ю" за корупцію, якщо прийдуть до влади. Тому Єльцин поставив на Путіна під гарантії особистої безпеки.

Після терактів популярність Путіна зросла до 79%. Напередодні нового 2000 року Єльцин оголосив, що йде у відставку, бо "Росія має увійти в нове тисячоліття з новими політиками, новими обличчями, новими людьми - розумними, сильними і енергійними, а ми, ті, хто був при владі багато років, маємо піти". Згідно з Конституцією, Путін став в. о. президента.

Вибори відбудуться 26 березня 2000-го. Дострокові вибори знизили ймовірність, що суспільні настрої повернуться проти нової війни в Чечні, з риторикою про яку вів кампанію Путін. Він переміг у першому турі, набравши 53,4% голосів. На 2-му місці був комуніст Геннадій Зюганов із 29,5% голосів.

Зараз ви читаєте новину «Путін виграв перші вибори на фоні терактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути