понеділок, 28 лютого 2022 14:02

Путін у розпачі і без карт у рукаві – що пише про нас світова преса
5

Володимир Путін почав загрожувати світу ядерною війною через провал бліцкригу в Україні, військову допомогу Заходу та жорсткі санкції проти Москви. Італійська la Repubblica пише, що глава російського МЗС Сергій Лавров може піти з посади. А британська The Times, що до Києва відправили близько 400 бойовиків "Групи Вагнера", аби вбити президента Володимира Зеленського та керівництво країни. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Поки Україна чинить опір, Путін викликає з небуття ядерну примару", Time, США

У неділю, 27 лютого, Путін публічно наказав російським ядерним силам перейти у стан підвищеної боєготовності. Зіткнувшись із несподіваним опором українців і глобальним осудом після неспровокованого нападу, він привів армію у "підвищену боєготовність" у відповідь на те, що назвав "агресивними заявами" зі сторони США та їх європейських союзників.

Автор: Time
  Обкладинка журналу Time «Повернення історії»
Обкладинка журналу Time «Повернення історії»

Оголошення зробили насамперед для галочки, оскільки воно передувало очікуваним переговорам між російськими і українськими офіційними особами. Влада США і незалежні аналітики заявили, що це не призвело до негайної зміни статусу російського стратегічного ядерного арсеналу. Але брязкання ядерною зброєю нагадало світові, що будь-яка криза, незалежно від того, наскільки вона велика, загрожує катастрофічними наслідками, коли до неї залучені країни, озброєні термоядерними арсеналами.

Адміністрація Джо Байдена має визначити, як уникнути ескалації з Росією, зберігаючи стримування і тиск на Кремль у координації з союзниками по НАТО.

Наказ Путіна про ядерні сили надійшов менш ніж через добу після оголошення найжорсткіших санкцій проти РФ

США і решта НАТО не брали участі в боях в Україні. Але останніми днями збільшили військову допомогу країні, оскільки вона стикається з щоденним натиском росіян з повітря, суші та моря. Білий дім та ЄС також запровадили великий пакет економічних санкцій, спрямованих проти російських фінансових установ, великих підприємств і окремих осіб у путінській ієрархії влади. Наказ Путіна про ядерні сили надійшов менш ніж через 24 години після оголошення найжорсткіших санкцій.

"Ми вважаємо, що для нього це не лише непотрібний крок, а й крок до ескалації. У цьому немає потреби, бо Росії ніколи не загрожували ні Захід, ні НАТО. Це ескалація, бо потенційно вводять в дію сили, які можуть у разі прорахунку зробити ситуацію значно небезпечнішою", - сказав високий представник міністерства оборони США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог нещадно обстрілює Чернігів - палає "Епіцентр"

З тактичного погляду залишається незрозумілим, які зміни, якщо такі будуть, Путін зробив своїм наказом. Розвідка США ще має побачити якісь оперативні зміни в тому, як влаштована російська ядерна тріада, що складається з бомбардувальників, підводних човнів і ракет.

Аналітик Центру досліджень у галузі нерозповсюдження ядерної зброї Джеффрі Льюїс сказав, що багато російських ядерних сил вже перебувають у стані щоденної боєготовності, тож це може бути способом Путіна включити певні системи управління і контролю, підвищити боєздатність військ, але може бути також для галочки.

"Те, що він оголосив про це, наводить на думку, що це просто великий павич розпушив пір'я", - каже Льюїс.

Ядерний шантаж - акт відчаю людини, у якої закінчилися карти для гри

Директор Міжнародної кризової групи по Європі та Центральній Азії Ольга Олікер сказала, що існує багато причин, через які Путін міг зробити ядерну заяву. До них належать його бажання відмовити західні держави від подальшої підтримки України або його потребу мати важелі впливу на майбутні переговори щодо припинення вогню з Україною. У будь-якому випадку це виглядає як акт розпачу людини, у якої закінчилися карти для гри.

"Усього цього не було б, якби військова операція йшла краще для Росії", - каже Олікер.

Автор: Getty Images
  Порожні вулиці Києва під час суворої комендантської години
Порожні вулиці Києва під час суворої комендантської години

За словами високого представника міністерства оборони США, наступ Росії в Україні йде повільніше, ніж передбачала американська розвідка, оскільки у військових виникають проблеми з логістикою, а українські сили чинять запеклий опір. Жодне велике українське місто не впало під тиском Москви. Повітряний простір України залишається спірним, незважаючи на прогнози, що російські винищувачі швидко візьмуть контроль небо над Україною.

Пентагон заявив, що російські військові вдалися до тактики облоги Чернігова. Після запуску понад 320 ракет по Україні, більшість із яких малої дальності, росіяни тепер також запускають некеровані ракети. Це спричинить збільшення кількості жертв серед цивільного населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський ворог прямує на Охтирку і підірвав там нафтобазу

В іншому місці російські ракети потрапили в місця заховання радіоактивних відходів під Києвом. Напередодні на полігоні ядерних відходів під Харковом було пошкоджено електричний трансформатор. За даними "Міжнародного агентства з атомної енергетики", ознак радіоактивного викиду наразі немає.

"Ці два інциденти підкреслюють реальний ризик, що об'єкти з радіоактивними матеріалами втратять герметичність і будуть потенційно серйозні наслідки для здоров'я людини і навколишнього середовища", - заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Автор: Getty Images
  Підозрювані російські диверсанти під озброєною охороною у Києві
Підозрювані російські диверсанти під озброєною охороною у Києві

Жодна країна не підірвала ядерну зброю з того часу, як США скинули атомні бомби в 1945 році на японські міста Хіросіма та Нагасакі. Після нестримних перегонів озброєнь часів холодної війни арсенали Росії та США нині обмежені 1550 розгорнутими ядерними боєголовками, відповідно до двостороннього договору. Обидві країни, однак, мають сотні меншої тактичної зброї, призначеної для обмеженого використання на полі бою.

У неділю Пентагон відмовився коментувати, чи змінився статус бойової готовності ядерних сил США через заяву Путіна. США підтримують велику розвідувальну мережу за повітряним простором РФ, щоб виявляти будь-які ознаки, що російські стратегічні елементи змінили позицію на землі. Якщо озброюватимуть бомбардувальники або готові ракети змінять позиції, сузір'я супутників, швидше за все, зафіксують це.

Путін грабує Україну з загрозою застосування ядерної зброї

"Якщо хтось грабує магазин із пістолетом, йому висунуть звинувачення у збройному пограбуванні. Те, що робить Путін - пограбування з загрозою застосування ядерної зброї", - сказав він.

"Час Лаврова закінчився. У Кремлі пора яструбів", la Repubblica, Італія

За часів СРСР криміналістів поважали так само, як вірусологів в епоху Covid-19. Вони інтерпретували коливання радянської влади, намагаючись передбачити їх вплив на баланс холодної війни. Сьогодні під час війни в Україні московські політологи вбачають ще одну тривожну ознаку - занепад Сергія Лаврова. Найбільш довгоживучий міністр закордонних справ РФ і всієї планети може вважатися "голубом" путінського двору, а міністр оборони Сергій Шойгу – "яструбом". Перший уособлює дипломатію, другий – силу.

Причому настільки, що у Москві ходить жарт: "Тим, хто не хоче слухати Лаврова, доведеться воювати з Шойгу". Саме це відбувається зараз. Минулого понеділка після виступу, в якому цар заперечував існування України, поряд з ним з'явився міністр оборони. Двері для переговорів зачинилися, і слово перейшло до зброї.

Лавров - затятий курець і багато п'є

Формально Лавров досі на посаді і два дні тому промовив різкі слова на адресу Києва. Він прийшов у дипломатію у 1972 році й очолює міністерство з 2004 року. Досі мав повну гармонію з Путіним.

Лавров по батькові вірмен, але вибрав російське прізвище матері й зводить нанівець зв'язок з "іноземним" батьком. Затятий курець - публічно заперечує заборону куріння в будівлі ООН. Багато п'є - віддає перевагу вину і скочу, а не горілці. Вважається майстром ведення переговорів. Він сам перераховував основні якості дипломата – ерудиція, гарне знання історії, розуміння психології співрозмовників, але насамперед "відданість батьківщині".

Автор: Getty Images
  Сергій Лавров вважається голубом у російській політиці, а міністр оборони Шойгу – яструбом
Сергій Лавров вважається голубом у російській політиці, а міністр оборони Шойгу – яструбом

"У російській зовнішній політиці патріотизм – це протиставлення Заходу. Як і у випадку з радянськими елітами, націоналізм також є інструментом внутрішньої політики. Він компенсує відсутність демократичної легітимності", - каже посол США в ООН Джон Негропонте.

Лавров ніколи не був близьким із "царем". Він не силовик, який вчився в лавах КДБ. Не старий друг з Санкт-Петербурга. Але протягом 18 років перекладає претензії Кремля на мову дипломатії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київстар заблокував усі повідомлення із Росії та Білорусі

Вторгнення в Україну далеке від мислення Лаврова. Він, на відміну від інших придворних Путіна, десять років жив у Нью-Йорку і знає, як небезпечно кидати виклик усьому світові. Тому його миттєве зникнення з кремлівської сцени може бути не просто хитрощами, а закінченням сезону діалогів. Ходять чутки, що його крісло може перейти до Анатолія Антонова - ще одного давнього посла, який нині працює у Вашингтоні, але раніше займав друге місце в МЗС РФ, і в обороні, поряд із Шойгу. Сила та дипломатія стануть одним цілим.

"Російським найманцям наказали вбити президента України", The Times, Велика Британія

Понад 400 російських найманців діють у Києві за наказом Кремля, щоб убити президента Зеленського і членів його уряду. А також підготувати ґрунт для взяття української влади під контроль Москви.

ПВК "Вагнера", керована одним із найближчих союзників Путіна, п'ять тижнів тому надіслала найманців з Африки з місією вбити Зеленського та керівництво України за солідну винагороду.

Автор: Getty Images
  Підозрюваний російський диверсант під озброєною охороною у Києві
Підозрюваний російський диверсант під озброєною охороною у Києві

Інформація про їх місію досягла українського уряду в суботу вранці, а за кілька годин у Києві оголосили 36-годинну "жорстку" комендантську годину, щоб очистити місто від російських диверсантів, попередивши мирних жителів, що їх будуть розглядати як диверсантів та вони ризикують бути "ліквідованими", якщо вийдуть на вулицю. Вранці у понеділок частину ДРГ знищили, а сувору комендантську годину скасували.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що після того, як українці відбили перші атаки росіян і бліцкриг не вдався, Путін почав лякати Україну та світ ядерною зброєю. Зеленський погодився на переговори з Росією на українсько-білоруському кордоні. А також про психотравми Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Путін у розпачі і без карт у рукаві – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути