середа, 08 січня 2020 16:43

Путін та Ердоган відкрили "Турецький потік" в обхід України

Путін та Ердоган відкрили "Турецький потік" в обхід України
Путін та Ердоган відкрили "Турецький потік". Фото: RT

Президент Росії Володимир Путін і лідер Туреччини Реджеп Таїп Ердоган взяли участь у церемонії запуску газогону "Турецький потік" у Стамбулі.

Він дасть можливість постачати газ низці країн в обхід України.

"Тепер російський газ іде до Туреччини новим маршрутом. Це унікальна, безпрецедентна за своїми параметрами глибоководна газотранспортна система", – заявив Путін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган наказав ввести війська у Лівію

Також президент Росії заявив, що технології, що використовувалися під час будівництва "Турецького потоку", гарантують екологічну безпеку його експлуатації.

"Під час прокладання "Турецького потоку" застосовувалися передові інноваційні технології, що дало змогу забезпечити максимальну економічну ефективність транспортування газу, гарантувати безпеку й екологічну чистоту експлуатації трубопроводу", – зазначив він.

Газогін "Турецький потік" протяжністю приблизно 930 км складається з двох ниток загальною потужністю 31,5 млрд куб. м газу на рік.

Першу нитку призначено для постачань газу турецьким споживачам, другу – країнам Південної та Південно-Східної Європи. Москва оголосила про закінчення будівництва обох ниток газогону в середині листопада 2019 року.

Також Путін і Ердоган провели зустріч у форматі "один на один" у присутності перекладачів та в закритому для преси режимі.

У Кремлі зазначали, що сторони розглянуть питання розвитку російсько-турецької співпраці та міжнародної проблематики, зокрема ситуацію в Сирії та Лівії.

Крім того, президент Туреччини заявляв, що має намір обговорити з Путіним заходи щодо досягнення перемир'я в Ідлібі і виконання російсько-турецького меморандуму щодо Сирії.

Міністр енергетики Болгарії Теменужка Петкова раніше казала, що перехід на отримання російського газу через Туреччину, а не через Україну і Румунію дасть можливість заощаджувати щороку понад 70 млн левів. Це понад 955 млн грн на платі за транзит. За її словами, це дасть змогу знизити ціну на російський газ приблизно на 5%.

Зараз ви читаєте новину «Путін та Ердоган відкрили "Турецький потік" в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути