середа, 01 січня 2020 13:39

Болгарія отримує російський газ в обхід України. Скільки втрачаємо

Болгарія отримує російський газ в обхід України. Скільки втрачаємо
Болгарія почала отримувати російський газ в обхід України. Фото: "Радіо Свобода".

Болгарія отримує газ із Росії через газопровід "Турецький потік" в обхід України, відповідно до нової угоди між газовими компаніями країн.

Генеральний директор компанії "Булгартрансгаз" Владимир Малинов зазначив, що через нову точку стикування на кордоні з Туреччиною Болгарія буде отримувати 2,9 мільярда кубометрів газу на рік.

Він також заявляв, що Болгарія буде й далі виконувати свої транзитні домовленості про транспортування газу до Північної Македонії і Греції, передає "Радіо Свобода".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна та Газпром підписали мирову щодо $7,4 млрд

Міністр енергетики Болгарії Теменужка Петкова раніше казала, що перехід на отримання російського газу через Туреччину, а не через Україну і Румунію дозволить заощаджувати щороку понад 70 млн левів. Це понад 955 млн грн на платі за транзит. За її словами, це дасть змогу знизити ціну на російський газ приблизно на 5 %.

У болгарській газовій компанії "Булгаргаз" оцінили фінансові вигоди цього кроку ще вище – приблизно в 81 мільйон левів, понад 1 мільярд 105 млн грн на рік. За підрахунками компанії, цю суму складе економія близько 76 мільйонів левів на платі за транзит через Румунію і ще близько 4,6 млн левів за рахунок нижчих тарифів "Булгартрансгазу" при передачі газу в новій точці.

Голова "Нафтогазу України" Андрій Коболев прокоментував укладення нового українсько-російського контракту на транзит російського газу до Європи через українську газотранспортну систему. Він спрогнозував, що вже цього року через початок транспортування російського газу "Турецьким потоком" Україна втратить 15 млрд кубометрів транзиту.

Почалося транспортування газу через українську газотранспортну систему за новою угодою, яку Україна та РФ підписали 30 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Болгарія отримує російський газ в обхід України. Скільки втрачаємо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути