Ексклюзиви
середа, 02 березня 2022 20:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін продовжує бомбити українські міста і лякати ядерною зброєю – що пише про нас світова преса
7

Росія продовжує бити артилерією і обстрілювати мирні квартали українських міст, перейшовши від тактики бліцкригу до того, що робила у Чечні та Сирії. НАТО відмовляється "закривати небо" над Україною, боячись ядерної війни з РФ, якою лякає Володимир Путін. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Через прорахунки Путіна він може завдати ще більшого удару", ВВС, Велика Британія

Протягом першого тижня Україна дала відсіч набагато сильнішу, ніж очікував Путін або обіцяли йому генерали. Але це все ще ранні етапи війни, яка може виявитися дуже неприємною.

Путін сподівався, що за кілька днів після вторгнення російських військ Київ впаде. Очікував, що західні країни, залякані та розділені, погодяться, що він повернув собі територію. Яка, за його словами, є історично частиною Росії.

Автор: Скріншот The Times
  Карикатура, як Путін на купі спаленої російської військової техніки, збирається змусити Зеленського до капітуляції в британській The Times
Карикатура, як Путін на купі спаленої російської військової техніки, збирається змусити Зеленського до капітуляції в британській The Times

Нічого з цього не сталося. Україна виявилася міцним горішком, а реакція західних країн, особливо Німеччини, набагато жорсткішою, ніж він гадав. Російська економіка вже постраждала. Єдиний великий друг Путіна, Китай, стурбований, що сплеск гніву Заходу може якось бути звернений проти самої КНР. А китайська економіка може отримати серйозні збитки. Пекін уже дистанціювався від вторгнення.

НАТО, навпаки, може бути посилено. Фінляндія і Швеція можуть, у результаті, приєднатися до Альянсу для власного захисту. Путін розв'язав війну, щоб одного дня завадити Україні вступити в НАТО. Але може знайти більше членів Альянсу на своєму північно-західному кордоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія планує запровадити воєнний стан - заборонять мітинги, обмежать зв'язок

Усе це великі невдачі для нього. Вони випливають із прорахунків Путіна, які він зробив під час самоізоляції від Covid-19. Він бачив лише небагатьох радників, які казали йому те, що він хотів почути. Тепер йому доведеться зустрітися з новою реальністю. Він завжди відмовлявся відступати, коли йому відмовляли. І завдасть ще сильнішого удару у відповідь. Має для цього зброю.

Посол України в США стверджує, що російські війська вже застосували термобаричну зброю – те, що називають "вакуумною бомбою", яка всмоктує кисень для створення високотемпературного вибуху. Аналітики кажуть, що це лише питання часу, коли їх використають ширше.

Касетні бомби використали у Харкові. Вони випускають багато маленьких "бомб", які завдають поранень усім на великій території

На фото видно, що касетні бомби застосовували проти цивільних у Харкові. Вони випускають багато маленьких "бомб", які завдають жахливих осколкових поранень усім на великій території. Міжнародна конвенція заборонила їх у 2008 році. Але Росія не підписала її, заявивши, що використовує касетні бомби, "відповідно до міжнародного гуманітарного права".

Чи готовий він застосувати ядерну зброю? Це можливо, але більшість аналітиків вважають, що ми ще не близькі до цього етапу. Путін похмуро казав, що якщо хтось надумає втручатися у справи України ззовні, він зіткнеться з наслідками серйознішими, ніж будь-коли бачили в історії. Він також часто повторював думку, що якщо на Землі немає Росії, чому вона має існувати?

Російська армія отримала кров із носа. Зимова війна тривала понад 100 днів. Фінляндія втратила частину території, але залишилася незалежною. Ймовірно, війна в Україні закінчиться так само

Історія може повторитись. У 1939 році Сталін напав на Фінляндію, очікуючи, що вона впаде найближчими днями. Натомість фіни дали відсіч, і російська армія отримала кров з носа. Зимова війна тривала понад сто днів. Закінчилася тим, що Фінляндія втратила частину території, але залишилася незалежною. Є ймовірність, що війна в Україні закінчиться так само.

"Британці приєдналися до захисту України", Euronews, ЄС

Британські добровольці, котрі прагнуть воювати проти Путіна, прямують до посольства України в Лондоні, щоб записатися на військову службу. Незважаючи на попередження британського уряду, що в цьому випадку вони можуть порушити закон. Це сталося після заклику України до зброї для іноземців, які бажають приєднатись до оборони країни.

Серед них - власник тренажерного залу Леон Доусон, який сказав, що готовий віддати життя, борючись у щойно сформованому міжнародному легіоні України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Встали під ствол": у Миколаєві люди готуються зустрічати ворога

"Схоже, їм потрібна допомога. Ми молоді, дужі, здорові чоловіки. Можемо допомогти. Чому б і ні?", – сказав він.

Окрім молодих, 60-річний Браян Гроув серед тих, хто хоче поїхати до України. Колишній армієць каже, що "готовий вилетіти хоч завтра", якщо йому дозволять.

Автор: Getty Images
  Наслідки російської атаки на Житомир, 2 березня
Наслідки російської атаки на Житомир, 2 березня

Попередження міністра оборони Бена Уоллеса не вступати в бойові дії, припускають, що є кращі способи допомогти Україні. Це може бути допомога біженцям або пожертва до посольства України. Але в той же час, як Уоллес опирається, глава МЗС Ліз Трасс заявила, що "не заперечуватиме проти" поїздки британських громадян в Україну для боротьби з російським вторгненням.

Росія вдавалася до бомбардування населених пунктів перед тим, як увійти до них

Для тих, хто вирішив приїхати і допомогти у боротьбі з російськими військами, Україна скасувала візові вимоги. Указом президент Володимир Зеленський запровадив "тимчасовий безвізовий режим" для іноземців, які бажають допомогти обороні країни, який набув чинності негайно. Громадянам США і ЄС раніше були потрібні візи для туристичних візитів на термін більше 90 днів протягом шестимісячного періоду.

На шостий день російського вторгнення в Україну бойові дії посилюються по всій країні. Жертви серед цивільних стають дедалі частішими. 27-кілометрова колона російської бронетехніки повільно наближалася до Києва. У Харкові тривають обстріли житлових будинків. Незважаючи на зростаючу небезпеку, Доусон вважає, що вчинить правильно, вступаючи до лав ЗСУ.

"Бомбардування міст України посилюються. Росія відповідає на опір авіаударами", The Guardian, Велика Британія

Обложені міста України зазнали сильніших бомбардувань після того, як російські командири зіткнулись із запеклим опором українців.

Зіткнувшись з українськими військами і громадянами, РФ не вдалося захопити жодного великого міста з того часу, як майже тиждень тому почалося повномасштабне вторгнення. Західні аналітики кажуть, що Росія вдавалася до бомбардування населених пунктів перед тим, як увійти до них. Стратегія Москви в Чечні та Сирії полягала у використанні артилерійських і повітряних бомбардувань для знищення міст і придушення рішучості сторони, що обороняється.

Автор: Getty Images
  Наслідки російської атаки на Харків, 2 березня
Наслідки російської атаки на Харків, 2 березня

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Кремль готується відключити більшу частину України від інтернету та комунікацій, щоб зламати опір.

У дуже емоційному зверненні до Європарламенту у вівторок президент Зеленський заявив, що у понеділок загинули щонайменше 16 дітей. І висміяв заяву Росії, що вона переслідує лише військові цілі.

Автор: Getty Images
  Наслідки російської атаки на Харків, 2 березня
Наслідки російської атаки на Харків, 2 березня

"Де ці діти, на яких військових заводах працюють? У яких танках їздять, що вони запускають крилаті ракети?", - сказав він.

За даними ООН, за час вторгнення загинуло не менше 136 мирних жителів, але реальна кількість, ймовірно, набагато більша.

Автор: Getty Images
  Українці у Києві ховаються у метро
Українці у Києві ховаються у метро

Прагнення Росії змусити Україну капітулювати співпадає з другим раундом переговорів між російськими і українськими офіційними особами, запланованим на середу. Перший тур, проведений на кордоні з Білоруссю, не дав жодних результатів.

США домовилися з партнерами про заморожування та конфіскацію активів ключових російських еліт

Україна закликала НАТО запровадити безпольотну зону над країною. Вашингтон відхилив прохання, побоюючись прямого конфлікту між двома найбільшими ядерними державами. Натомість США, Німеччина, Швеція та інші країни направили зброю до Києва, а міністр фінансів США Джанет Йеллен заявила, що Штати домовилися з партнерами про скликання оперативної групи "для заморожування і конфіскації активів ключових російських еліт".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін хотів захопити Україну за три дні - СБУ

"Цей крок завдасть фінансових втрат впливовим особам в оточенні Путіна і дасть зрозуміти, що ніхто не перебуває за межами нашої колективної досяжності", - заявила Йеллен після розмови з представниками країн "Великої сімки".

МВФ та Світовий банк пообіцяли пакет підтримки Україні на $3 млрд.

"Лідери НАТО відмовляються від безпольотної зони над Україною, попри заклик Зеленського", Globe and Mail, Канада

Країни НАТО не розглядають можливості запровадження безпольотної зони над Україною, підтвердив прем'єр Великої Британії Борис Джонсон. Незважаючи на прохання президента Зеленського, який заявив, що це зменшить кількість жертв. Ця новина з'явилася після повідомлень, що Росія без розбору бомбардує цивільні об'єкти в Україні.

"Коли справа доходить до безпольотної зони над Україною, маємо прийняти, що це означає збивати російські літаки. Це дуже важливий крок, якого немає на порядку денному жодної країни НАТО", - сказав Джонсон.

Для прямої взаємодії з російськими військовими потрібно, щоб члени НАТО звернулися до парламентів і народів, щоб отримати згоду на такий крок

Він припустив, що такий крок суперечитиме ролі НАТО як оборонного союзу. Джонсон додав, що для прямої взаємодії з російськими військовими потрібно, щоб члени НАТО звернулися до своїх парламентів і народів, щоб отримати згоду на такий крок.

На відео, записаному в понеділок, Зеленський сказав, що "слід розглянути питання про повне закриття неба для російських ракет, літаків та гелікоптерів". У наступному виступі перед Європарламентом він закликав політиків "довести, що ви з нами".

Автор: Скріншот Charlie Hebdo
  Карикатура у французькому сатиричному журналі Charlie Hebdo щодо загроз Путіна про застосування ядерної зброї. Підпис «На шляху до ХХІ століття»
Карикатура у французькому сатиричному журналі Charlie Hebdo щодо загроз Путіна про застосування ядерної зброї. Підпис «На шляху до ХХІ століття»

Міністр оборони Канади Аніта Ананд заявила, що Канада не підтримує запровадження безпольотної зони над Україною.

"НАТО – оборонний союз, і створення безпольотної зони було б серйозною ескалацією з боку Альянсу, і зараз це не обговорюється", – сказала вона.

Автор: Getty Images
  Наслідки російської атаки на Житомир, 2 березня
Наслідки російської атаки на Житомир, 2 березня

"Путін – лідер країни, яка володіє ядерною зброєю. Він висуває ядерні загрози у цій війні. Маємо бути дуже обережними. Пряме військове втручання може призвести до ескалації", - сказала директор Центру міжнародної та оборонної політики .

Вона додала, що заклик Зеленського до більш прямого втручання може підштовхнути країни НАТО до посилення підтримки України в інших сферах. Ця підтримка і так різко зросла за останній тиждень.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Путін програв перший етап війни – бліцкриг. Перейшов до другого – стерти українські міста, що не здалися, з лиця землі, як Грозний, не зважаючи на жертви серед цивільного населення. Захід відповідає скоординованими санкціями і військовою допомогою Україні, але цього недостатньо. Українці дають відсіч російському вторгненню та готові боротися до кінця, до перемоги.

Зараз ви читаєте новину «Путін продовжує бомбити українські міста і лякати ядерною зброєю – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути