понеділок, 16 липня 2018 18:12

Путін і Трамп дають спільну прес-конференцію - пряма трансляція

Путін і Трамп дають спільну прес-конференцію - пряма трансляція
Трамп і Путін дали спільну прес-конференцію після саміту у Гельсінкі

Президент Росії Володимир Путін і президент США Дональд Трамп проводять спільну прес-конференцію у будівлі резиденції президента Фінляндії.

Путін говорить, що нема причин для протистояння США та Росії. Вони мають намір вдатися до спільних зусиль для ядерного роззброєння.

"Ми за продовження боротьби з тероризмом і забезпечення кібербезпеки", - каже Путін. Російські та американські спеціалісти забезпечували безпеку Кубку світу.

"Не скрізь і не у всьому наші позиції з питань регіональних криз збігаються. Але треба шукати точки дотику", - говорить Путін.

"Сполучені Штати могли б більш рішуче підштовхувати лідерів України до здійснення "Мінських домовленостей", - каже лідер Кремля.

Трамп знову підняв тему втручання у президентські вибори в США. Путін вкотре заперечив, мовляв, Росія не причетна. Запропонував разом розглянути докази, якщо вони з'являться. Це може бути спільна група із кібербезпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трампа упіймали на підморгуванні Путіну

"Ми задоволені нашою першою повноцінною зустріччю", - заявив Путін.

"Це був прямий глубокий відкритий діалог, який відбувався дуже добре", - говорить Трамп.

"Я краще піду на політичний ризик, переслідуючи мир, ніж буду ризикувати миром, переслідуючи політичні цілі", - Трамп. Перед тим згадав, що США та СРСР разом воювали під час Другої світової.

"Сьогоднішня зустріч - лише початок процесу, який буде дуже довгим. Але це перший крок до більш яскравого світлого майбутнього", - каже голова Білого дому.

Журналіст із Інтерфаксу питає про висловлювання Трампа, що "Північний поток -2" робить Європу залежною. І друге питання - про те, що Трамп називав Путіна суперником. Ким зараз став Путін?

"Я називав Путіна конкурентом. Хорошим конкурентом. Слово "конкурент" - це хороша метафора. Думаю, ми будемо конкурувати", - каже Трамп.

"Обидві країни є нафто-газовими гігантами. І вони можуть конкурувати, і подивитися, як це буде впливати на ціни", - каже Путін. Росія буде підтримувати транзит через Україну. Більш того, хоче розширити транзитні контракти. Якщо будуть питання щодо них, їх будуть урегульовувати в арбітражному суді Стокгольма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп розповів про враження від особистої зустрічі з Путіним

Питання до Путіна: чому Трамп повинен вірити, що Росія не втручалася у вибори?

"Не було змови, не було! Не знав я президента! Не було з ким змовлятися!" - втручається Трамп.

"Нікому не можна вірити! Чому ви вирішили, що Трамп довіряє мені, а я повністю довіряю йому? Він відстоює інтереси Америки", - каже Путін.

"Назвіть мені хоч один факт. Це повна маячня! Те, що в російському суспільстві виникла симпатія до Трампа і різні люди могли по-різному ці симпатії проявляти", - каже Путін.

"Те що стосується ніби 12 співробітників наших спецслужб втручалися у вибори. Я про це нічого поки не знаю. Мені ще треба з'ясувати, про що йде мова. У нас діє домовленість 1999 про взаємну допомогу про кримінальні справи. Прокурор... як прізвище? Мюллер? Міллер? Він може в рамках договору відправити нам запити. Співробітники внутрішніх органів можуть відповідно до цих запитів провести допити і відправити протоколи до США. Ми можемо допустити членів комісії пана Міллера бути присутніми на цих допитах. Але будемо очікувати від американської сторони, щоб вони допитали тих, кого ми підозрюємо у злочинах", - каже Путін про 12 співробітників ГРУ, яким Великі журі висунуло обвинувачення у втручанні у вибори. Має на увазі Білла Браудера (Браудер називає себе ворогом Путіна №1.- Gazeta.ua).

Чи хотіли б ви, щоб Трамп виграв?

"Так я хотів, щоб він виграв. Бо він говорив про нормалізацію російсько-американських відносин", - Путін.

Путін назвав президента США на ім'я. Це сталося, коли розповідав про співпрацю двох країн для вирішення гуманітарної кризи у Сирії.

"Ми будемо працювати щодо Сирії і в Астанінському форматі - разом із Турцією та Іраном. Про це я проінформував Дональда", - сказав Путін.

"Кажуть, сирійський м'яч на нашій стороні. І оскільки у нас відбувся Кубок світу, ось я передаю його президенту Трампу", - сказав Путін і передав Меланії Трамп м'яч. Глава Білого дому сказав, що його синові дуже сподобається подарунок.

Питання знову зайшло про втручання ГРУ в американські вибори 2016-го.

"Я також працював у розвідці. І вважаю Росію демократичною країною. Ви вважаєте Америку демократичною? А якщо це так, то рішення може винести лише суд. Тут обвинувачують у втурчанні компанію "Конкорд". Вони не представляють російську державу. Можу собі уявити. І що? Це ж не позиція держави. У вас є люди з великими грошима. Сорос, наприклад. Він взагалі у все втручається. І що, це позиція американської держави", - відповідає Путін.

"Конкорд" - компанія, якою керує "кухар Путіна" Євген Пригожин. Він же керує "фабрикою тролів" і найманцями з "групи Вагнера" у Сирії.- Gazeta.ua

"Позиція президента Трампа щодо Криму відома. Він говорить про незаконність приєднання Криму до РФ. Ми дотримуємося іншої думки. Вважаємо, що провели референдум відповідно до міжнародного права і статута ООН", - каже Путін. Відповідаючи на це питання, він хихикнув.

"Чи маєте ви компромат на президента Трампа і членів його родини?" - запитали Путіна.

"Коли Трамп приїжджав до Москви як бізнесмен, я навіть не знав, що він там знаходиться", - відповів. Як приклад навів економічний форум у Санкт-Петербурзі. Мовляв, його цього року відвідали близько 500 американських бізнесменів. На всіх збирати компромат немає сенсу.

"Більшої маячні важко собі уявити. Викиньте це лушпиння з голови", - сказав Путін.

Наостанок Трамп сказав, що пошук російського втручання в американські вибори - це полювання на відьом.

Саміт Путіна і Трампа 16 липня став першою їхньою повноцінною зустріччю із часу обранням Трампа на посаду президента США. До нього обидва політики зустрічалися лише на міжнародних форумах.

Зустріч пройшла у президентському палаці - резиденції голови Фінляндії у столиці країни Гельсінкі. На нього обоє запізнилися. Путін прилетів пізніше на 45 хвилин на літакові. Трамп приїхав на кілька хвилин пізніше після Путіна на кортежі. Загалом початок затримався майже на годину.

Саміт почався із бесіди 2-х лідерів віч-на-віч у Готичному залі. Тривала майже 3 год. Потім був діловий обід у розширеному форматі з їхніми помічниками у Дзеркальному залі. Після того Путін і Трамп дали спільну прес-конференцію.

Зараз ви читаєте новину «Путін і Трамп дають спільну прес-конференцію - пряма трансляція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути