понеділок, 12 липня 2021 09:58

Проти системи радянського зразка: тисячі протестувальників вийшли на вулиці
5

На Кубі тисячі людей вийшли на вулиці через економічну кризу та повільні темпи Сovid-вакцинації. Протестувальники виступають проти некомпетентності влади та однопартійної системи радянського зразка.

Протести пройшли щонайменше у восьми містах та муніципалітетах країни, пише Diario de Сuba. Кубинці незадоволені дефіцитом продуктів і ліків, а також неефективною боротьбою влади з коронавірусом.

Фото: Reuters

"Батьківщина і життя! Свобода", - викрикують протестувальники, які бунтують і трощать магазини.

У столиці Куби Гавані влада вивела на вулиці машини спецпризначенців, на острові відключили інтернет. Водночас президент країни Міґель Діас-Канель звернувся до нації з проханням протидіяти протестам на вулицях.

Діас-Канель назвав протести провокаціями, у яких звинуватив США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Кубі евакуювали десятки тисяч людей через ураган "Ельза"

24 лютого 2008-го, після тривалого лікування, 82-річний Фідель Кастро, який 49 років беззмінно керував Кубою, подав у відставку. Цього ж дня його брата Рауля обрали главою острівної країни.

У грудні 2014 року Барак Обама, який обіймав тоді пост президента США, визнав, що колишня політика Вашингтона щодо Гавани не працює, і оголосив про початок руху до нормалізації двосторонніх зв'язків і пом'якшення антикубинських санкцій.

2019-го Міністерство фінансів США запровадило обмеження на поїздки своїх громадян на Кубу у відповідь на "дестабілізуючу роль" цієї країни в Західній півкулі. 2021 року Рауль Кастро відійшов від влади.

Держдеп США у січні цьогоріч оголосив Кубу державою, яка спонсорує тероризм, зокрема допомагає в переховуванні терористів.

Зараз ви читаєте новину «Проти системи радянського зразка: тисячі протестувальників вийшли на вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути