Ексклюзиви
понеділок, 26 вересня 2022 14:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Протести в Дагестані: чи може все закінчитися розвалом Росії

Протести в Дагестані: чи може все закінчитися розвалом Росії
Протести не призведуть до розвалу Росії, але вплинуть на ресурси, які є у Москві, наголошує Ігор Семиволос. Фото: Радіо Свобода

Протести проти мобілізації, які відбуваються у Дагестані, показують реальну кризу в Росії. Кремль на це не розраховував і йому доведеться витрачати додаткові ресурси на республіки, що протестують. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень.

"У Дагестані починають розуміти ситуацію, у яку вони потрапили. Це свідчить про реальну кризу або її наростання в Росії. Бо мобілізація, як її передбачали в Кремлі, не мала супроводжуватися такими протестами, які доволі швидко переходять у силове протистояння. У регіонах, де найбільше загиблих, найбільше пручаються. У них вже є неприйняття політики, яку реалізує Кремль. Це можна розглядати як початок хвилі таких протестів різними регіонами Росії. Для нас важливо, що саме збереження етнічних представників групи виходить на перший план. Не спрацьовує загальноросійський наратив. Кожна група намагається врятувати своїх людей. Це хороші підстави для розвитку націоналізмів пригнічених націй і формування протестного поля за різними ознаками", – говорить Семиволос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продається бомбосховище: хто почав торгувати бункерами в Україні

Протести не призведуть до розвалу Росії, але вплинуть на ресурси, які має Москва, наголошує експерт.

"Не вірю, що протестний рух може призвести до розвалу Росії. Всі революції відбуваються у столиці. Але є важливий момент. Будь-яке внутрішнє протистояння забирає ресурси. Центр змушений постійно вкидати додаткові ресурси в ці республіки. І в очевидній перспективі виявиться, що росіянам їх забракне, щоб контролювати центр. Тоді почнеться найцікавіше. І це можуть бути будь-які деструктивні процеси всередині Росії", – каже Семиволос.

На території Росії триває оголошена часткова мобілізація. Репресивні заходи там посилюють. Уже закрита на в'їзд і виїзд Ростовська область.

У Дагестані місцеві жителі анонсували масштабні протести. Люди вимагають від влади й силовиків відпустити всіх затриманих під час мітингів проти мобілізації.

Зараз ви читаєте новину «Протести в Дагестані: чи може все закінчитися розвалом Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути