понеділок, 10 серпня 2020 05:45

Протести в Білорусі: затримали понад 100 активістів, 1 загиблий, 4 в реанімації, учасники акцій почали розходитися

Протести в Білорусі: затримали понад 100 активістів, 1 загиблий, 4 в реанімації, учасники акцій почали розходитися
Протестувальники в Мінську почали розходитися. Фото: TUT.by

Уже відомо про щонайменше 120 затриманих силовиками учасників протестів у різних частинах Білорусі.

Окрім цього, понад 50 людей постраждали в результаті обстрілу силовиками протестувальників гумовими кулями, повідомляє svaboda.org.

Не менш як 10 постраждалих перебувають у важкому стані. Відомо про 50 постраждалих тільки в самому Мінську. 4 осіб отримали настільки серйозні травми, що наразі вони перебувають у реанімації.

У Мінську хвиля масових протестів пішла на спад. Практично стихли вибухи гранат і автомобільні гудки.

Ситуація стабілізувалася до 4:00 за Києвом. У центрі міста не залишилося великих груп протестувальників, автомобільний рух частково відновлено.

Силовики відтіснили більшу частину людей із проспекту Машерова.

Загалом, крім Мінська, у Білорусі в день виборів протести відбулися ще у 8 містах - Ліді, Барановичах, Бресті, Гродно, Жодіно, Жлобині, Пінську та Кобрині.

У Ліді (Західна Білорусь, населення понад 100 тисяч осіб) на мітинг біля міськвиконкому зібралося понад тисячу осіб. Протестувальники кричали: "Рахуй чесно!"і "Ганьба!" Пізніше між активістами сталися сутички з міліцією.

У Барановичах (Західна Білорусь, 175 тисяч), проти демонстрантів, яких було, за даними ЗМІ, кілька тисяч, використовували світлошумові гранати. Однак ОМОН був змушений тікати від контрнаступу.

Вулицями Бресту (Західна Білорусь, 340 тисяч) пройшов натовп людей з біло-червоно-білими прапорами. Опинившись на проспекті Машерова, люди встали в бійку з міліціонерами; незабаром почалися запеклі зіткнення. Проти демонстрантів використовували сльозогінний газ.

У Гродно (Західна Білорусь, 368 тисяч) силовики застосували проти протестувальників газ. Затримали майже 40 осіб, включаючи 5 журналістів.

У Жодіно (Центральна Білорусь, 63 тисячі) біля місцевого виконкому зібралися близько тисячі осіб. Їх почав відтісняти ОМОН. Спочатку міліціонери через гучномовці закликали людей розійтися, а потім склали щити, почали наздоганяти і затримувати людей.

У Жлобині (Східна Білорусь, 76 тисяч) люди зібралися без перешкод з боку силовиків. Пізніше до протестувальників все ж стягнули міліцію зі щитами, кілька людей затримані.

У Пінську (Південна Білорусь, 138 тисяч) до присутніх біля міської адміністрації вийшов голова виконкому.

У Кобрині (Західна Білорусь, 52 тисячі) кілька сотень протестувальників пройшли ходою вулицями міста. Під час подальшого протистояння силовики опустили щити, поставивши їх на землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести в Білорусі: світові лідери засудили силовий розгін демонстрантів

Нагадаємо, в Білорусі відбулися акції протесту після закінчення виборів президента країни.

Зараз ви читаєте новину «Протести в Білорусі: затримали понад 100 активістів, 1 загиблий, 4 в реанімації, учасники акцій почали розходитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути