неділя, 30 травня 2021 20:23

Протести в Білорусі не були даремними. Нація народжується - опозиціонерка

Протести в Білорусі не були даремними. Нація народжується - опозиціонерка
Альона Васильєва: "Лукашенко розуміє, що в нього одна дорога – в Гаагу". Фото: Тарас Подолян

В Білорусі колись було багато пасіонаріїв, однак зараз більшість із них репресовані. Путін отримав можливість тиснути на Лукашенка через опозицію. Протести засвідчили народження білоруської нації, але їй потрібен час.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповіла білоруська опозиціонерка, політемігрантка Альона Васильєва.

"Зараз близько 40 відсотків білорусів готові злитися з Росією, – каже вона. – Часом навіть люди, які мені здавалися адекватними, йшли за Віктором Бабариком (білоруський банкір і опозиційний політик. – Gazeta.ua) і казали мені, мовляв, ну і що, Лукашенко піде – значить будемо в Росії. За цей час я втратила багатьох. Водночас дізналася, скільки є справжніх, національно-орієнтованих білорусів – відсотків 20. Ще рік тому нам до українців як до нації було далеко. В Україні дуже сильна пасіонарна частина суспільства. В Білорусі вона колись була потужною, але за 26 років розгубила себе. Когось убили чи посадили, частина втратила віру в себе і в країну. Національно орієнтовані білоруси майже не вийшли на протести. Дисидент Микола Автухович тривалий час боровся з режимом, відсидів більше семи років і ніколи не просив про помилування. Два роки тому виставив ультиматум Лукашенку – або він іде з посади, або проти нього починається партизанська війна. Я змушена була виїхати саме через дружбу з Миколою. 4 серпня минулого року він звернувся із закликом до нації: це не її протести, а боротьба двох диктаторів. Мовляв, є промосковська трійця – Тихановська, Цепкало, Бабарико. Виникла нізвідки і була технологічно розкручена навесні того ж року. Стара опозиція, що пішла за нею, не могла не розуміти, до чого це веде, і по суті погодилася зустрічати російські танки. І все закінчиться концтабором і подальшим зближенням з РФ. Саме так і сталося".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна закриває повітряний простір для білоруських літаків

Минулорічні протести в Білорусі засвідчили, що білоруська нація народжується, вважає Альона Васильєва.

"Якоїсь миті я сама повірила, коли люди підняли біло-червоні стяги. Ми довго мріяли це побачити. Все змінилося, коли розстріляли перших демонстрантів. З'явився посил – ми боїмося закликати людей до Майдану, бо будуть жертви. Він цинічний – жертви вже є, але відтак вони стають марними. Не може мирно піти диктатор, що вже багато років заплямований кров'ю. Він розуміє, що в нього одна дорога – в Гаагу.

Путін зараз фактично виграв. Лукашенко прогнувся, але не до кінця. Це сімейна пара: ненавидять одне одного, але не спроможні розлучитися. В Путіна є можливість тиснути через опозицію. Частині населення, що не вважає Росію ворогом, це тимчасово здаватиметься демократією. Як кримчанам на момент "референдуму". В Білорусі навіть демократичні ЗМІ тримаються російської лінії – Навальний, "Ехо Москви", Путін. Ліберальна опозиція перебуває в російській пісочниці поруч із Кремлем.

Ці протести не були даремними. Нація народжується. Але потрібен час", – підсумувала вона.

Повне інтерв'ю з Альоною Васильєвою читайте в журналі "Країна"

Набуло чинності рішення Гродненської облради про збір на автомобільні поїздки через кордон. Водії, що виїздять із Білорусі через пункти пропуску в Гродненській області, тепер зобов'язані сплатити збір за перетин кордону. Вартість подорожі на автомобілі тепер складе 9 євро.

Зараз ви читаєте новину «Протести в Білорусі не були даремними. Нація народжується - опозиціонерка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути