четвер, 03 червня 2021 16:19

Проросійського президента хочуть зняти з посади

Проросійського президента хочуть зняти з посади
Проросійського президента Чехії Мілоша Земана можуть усунути з посади за підігрування росіянам / Getty Images

Комітет закордонних справ, оборони й безпеки Сенату Чехії ухвалив резолюцію, в якій заявляє, що президент Мілош Земан не може виконувати свої обов'язки.

Голова комісії Павло Фішер заявив, що постанову ухвалили на підставі публічних заяв президента щодо, зокрема, вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце. Про це пише Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія намагалася послабити Україну на війні через Чехію й Болгарію

2014 року сталося два вибухи, у результаті яких загинули двоє робітників. Чеські спецслужби встановили, що за вибухами стояли два агенти російських спецслужб під вигаданими іменами - Олександр Петров і Руслан Боширов. Насправді це Олександр Мишкін і Анатолій Чепіга з російської розвідки ГРУ.

Чехія вимагає від Росії компенсації $48 млн за наслідки вибухів. Висновки чеських спецслужб призвели до дипломатичного скандалу, взаємного висилання дипломатів із Чехії та Росії. Солідарність із чехами висловили також інші країни Євросоюзу й вислали російських шпигунів, які працювали під дипломатичним прикриттям.

Президент Чехії Мілош Земан, коментуючи висновки чеських спецслужб, засумнівався в причетності російських агентів. Він навіть припустив, що вибухи могли бути наслідком неправильної поведінки з вибухівкою. На підставі цих та інших заяв комітет Сенату ухвалив резолюцію, у якій ідеться, що Земан не може виконувати свої обов'язки.

Прессекретар чеського президента Іржі Овчачек назвав резолюцію Сенату "нападом на свободу, демократію й конституційність".

Очікується, що наступного тижня Сенат розгляне пропозицію про відсторонення Земана з посади. Якщо прийме її, то питання розглядатимуть у Палаті депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Проросійського президента хочуть зняти з посади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути