субота, 21 квітня 2018 20:23

Проект "Північного потоку-2" показав, хто справжні друзі України

Проект "Північного потоку-2" показав, хто справжні друзі України
Михайло Басараб: Справжня Європа - на території Центральної і Східної Європи, нашого регіону - відносно недавно стала незалежною, звільнилася з-під тягаря російського диктату після розпаду СРСР і соціалістичного табору. ФОТО: Ольга Камєнєва

У питанні будівництва додаткової газотранспортної гілки країни Західної Європи розділилися, незалежно від членства у НАТО і ЄС.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів український політолог Михайло Басараб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Розчищає шлях до повномасштабної військової операції" - у Нафтогазі розповіли про наміри Путіна

"Проект "Північного потоку-2" дуже добре показує нам непомітну лінію розмежування в Європі. Справжня Європа - на території Центральної і Східної Європи, нашого регіону - відносно недавно стала незалежною, звільнилася з-під тягаря російського диктату після розпаду СРСР і соціалістичного табору. Це країни від Балтики до Чорного моря. Недавно відновивши свою незалежність, вони демонструють жагу до життя, політичну волю та харизму, здатність боронити свою незалежність, ідентичність. Цим не може похизуватися Західна Європа. Під час Революції Гідності багато західних інтелектуалів приїжджали сюди і захоплювалися. Для нас було незрозуміло, коли вони казали, що ось тут побачили справжню Європу, на київському Майдані Незалежності", - говорить політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко застеріг Німеччину від будівництва "Північного потоку-2"

Проект будівництва потоку показав, хто справжній друг України, незалежно від членства в НАТО чи ЄС.

"У наших найближчих сусідів — поляків, балтійців, словаків, румунів, болгар — значно більше спільного з Україною, ніж з їхніми європейськими сусідами на Заході, з якими вони входять до ЄС і НАТО. Потік фактично провів поки що дуже непомітну лінію розлому між Західною Європою і тією, яка межую з Росією, незалежно від членства в НАТО і ЄС. Це зовсім різні інтереси, абсолютно різні інстинкти і погляди на реальність. Шкода, але німецькі та австрійські еліти, які найактивніше лобіюють цей проект, не розуміють, що продовжуючи будівництво цього проекту, поглиблюють лінію розлому всередині НАТО і Євросоюзу. Виявилося, що інтереси України для поляків, балтійців, інших держав цього регіону значно ближчі, ніж інтереси Австрії і Німеччини. У поляків інше ставлення до росіян, ніж у німців. Лише частина Німеччини була окупована Радянським Союзом. Напевно, вона вже змогла пережити момент адаптації колись окупованої території, а поляки повністю входили до соцтабору. Росія значно більше загрожує полякам, ніж німцям. Про що говорити, коли за даними авторитетного західного видання Politico дві третини німців вважають більшою загрозою для миру в світі, Трампа, а не Путіна?", - каже він.

Північний потік — це геополітична метафора, яка добре демонструє слабкі моменти Євросоюзу і НАТО, вважає політолог.

"На Заході повинні розуміти, що без України їхня політична конструкція є неповною. Доки наша країна не стане членом НАТО і ЄС, це завжди буде приводом для Росії претендувати на вплив на території України. Якщо Україна продемонструвала, що здатна боротися за свою незалежність, вона так само буде боротися за спільну безпеку разом зі своїми союзниками. І ми будемо боротися краще за іспанців чи італійців", - розповідає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі не підтримують "Північний потік-2"

Велика війна Росії проти України насамперед зашкодить Європі.

"Дратує, коли наші політики говорять про Північний потік, згадують лише про втрату Україною двох з половиною мільярдів доларів на рік. Або що якщо українська ГТС втратить актуальність, це не заважатиме початку великої війни Росії проти України. Мовляв, Росія утримується від повномасштабного вторгнення тільки тому, що на території України є велика газотранспортна система. Це неправильний підхід. Україна має говорити не про втрати для себе, а про втрати, яких зазнає Європа. Не тільки енергетичних, а й економічних, політичних. Це вплине на єдність Європейського Союзу і НАТО. Ці обхідні газогони розділяють ЄС і НАТО. Будь-яка ескалація відносин між Росією і Україною неодмінно матиме наслідки для Європи. Питання не тільки в транспортуванні газу. Якщо б Росії вдалося досягти масштабної політичної дестабілізації в Україні і тут почалося б серйозне протистояння на всій території, Європа отримала б мільйони нових біженців, супутні негативні соціальні явища. Тому розмова про нові гілки газотранспортної системи з Росії до Європи має розглядатися українськими політиками не лише як загроза і економічні втрати тільки для України. У нас вже давно мав би бути опрацьований перелік аргументів, чим це загрожує ЄС і НАТО. На Заході повинні зрозуміти: Україна і Європа — єдина соціокультурна система. Не вдасться відгородитися від України, локалізувати конфлікт з Росією лише на нашій території. Це матиме колосальні і неминучі наслідки для всього Заходу", - підсумував Михайло Басараб.

27 березня Німеччини дала дозвіл на будівництво і експлуатацію трубопроводу "Північний потік - 2" у виключній економічній зоні країни в Балтійському морі. Таким чином, отримані необхідні дозволи для німецької ділянки загальною протяжністю 85 км. 5 квітня проект схвалив уряд Фінляндії. Будівництво газопроводу дозволили у виключній економічній зоні країни.

Зараз ви читаєте новину «Проект "Північного потоку-2" показав, хто справжні друзі України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути