неділя, 26 червня 2022 16:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Продовжуються великі закупівлі Європою російської нафти і газу. Це призвело до того, що у Путіна безліч коштів" - Девід Супер

"Продовжуються великі закупівлі Європою російської нафти і газу. Це призвело до того, що у Путіна безліч коштів" - Девід Супер
Юрист Девід Супер вважає, що потрібно дати Україні достатньо зброї, щоби швидше закінчити війну / law.georgetown.edu

Думки у виданні The Hill професора права Джорджтаунського юридичного факультету Девіда Супера

Білий дім періодично повідомляє про відправку в Україну якоїсь кількості систем озброєнь. Ізоляціоністи в США наполягають, що ми робимо забагато. Скривджені українці, які дивляться, як вбивають їхній народ, кажуть, що їм потрібно значно більше.

Якщо деякі з олігархів наважаться поскаржитися Путіну, або кілька з них та членів їхніх сімей загинули внаслідок "вбивств-самогубств" з початку війни, то Путін не відмовиться від війни

Наша мета має полягати в тому, щоб дозволити українцям повернути свої землі та захистити свій народ якнайшвидше. Це врятує життя українців та росіян. А також зведе до мінімуму руйнування світової економіки і запобігатиме неминучому голоду, спричиненому російською блокадою експорту українського зерна. Єдиний спосіб досягти цієї мети – посилити українців.

Санкції є важливими для ослаблення Росії, але вони не змусять Путіна припинити вторгнення. Індивідуальні санкції мають більш ніж розважальну цінність. Нам, може, подобається думка, що російським олігархам тимчасово відмовлять у використанні їхніх яхт. Але навіть якщо деякі з них наважаться поскаржитися Путіну, або кілька провідних олігархів та членів їхніх сімей загинули внаслідок "вбивств-самогубств" з початку війни, то Путін не відмовиться від війни. На яку поставив так багато лише для того, щоб відновити їхні земні блага. Адже Путін зробив олігархів, а не навпаки.

Корупція, бідність і нерівність у Росії змусили непропорційно велику кількість корінних сибіряків та мусульман піти до армії. В результаті, вмирають вони

Економічні санкції обіцяють більше. Вони могли спрацювати по-різному. Теоретично можуть позбавити Путіна грошей, необхідних для продовження боротьби. На це була надія, яка стояла за заморожуванням західними урядами російських резервів, які перебувають за кордоном. Але насправді великі закупівлі Європою російської нафти і газу, що продовжуються, призвели до того, що у Путіна безліч коштів, тож ціна не має значення при купівлі того, що йому потрібно для ведення війни. Припинення купівлі російського газу спричинить серйозні економічні потрясіння, з якими Європа досі не хотіла миритися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є чотири сценарії ядерних ударів Росії по Україні" - оглядач Ерік Шлоссер

Ще один набір санкцій не дозволяє Росії купувати критично важливі деталі та компоненти. У результаті, брак мікросхем і запчастин для західного обладнання завдасть серйозних збитків російській економіці. Так само відключення деяких російських банків з міжнародної фінансової системи поступово ізолює російську економіку. Однак ці довгострокові наслідки не вплинуть на прихильність Путіна до війни, в якій він поставив на карту своє політичне виживання.

Ми також не можемо розраховувати на швидку військову поразку Путіна. Гине велика кількість російських солдатів, але Путіна це явно не хвилює. Корупція, бідність і нерівність у Росії змусили непропорційно велику кількість корінних сибіряків та мусульман піти до армії. В результаті, вмирають вони, і росіяни не з Москви і Санкт-Петербурга. Маріонеткові держави Путіна у Луганську та Донецьку навіть призивають українців, віком понад 50 років як гарматне м'ясо. Жодна з цих втрат жодним чином не впливає на політичну стабільність режиму.

Так само, незважаючи на те, що українські успіхи все частіше змушують Росію покладатися на танки часів холодної війни, які тривалий час перебували на зберіганні, ці танки все ще можуть завдати величезної шкоди. Вони вважаються застарілими через свою вразливість для зустрічного вогню, але знову ж таки Путіна не хвилює, скільки представників меншин загине в його танках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни потріпані, не мають сил захопити навіть Донбас" – литовська політологиня Довіль Якнюнайте

Щоденні бойові зведення мало що нам скажуть. За довгої лінії фронту будь-яка зі сторін може прорватися, якщо сконцентрує достатньо сил в одному місці й буде готова зазнати невідповідних втрат при атаці укріплених позицій. Росія робить це на Донбасі, домігшись реальних, хоч і скромних успіхів ціною великих витрат. Україна менше готова жертвувати своїми солдатами. Але вона все ж таки повернула деякі землі на півдні.

Економна допомога Україні ризикує перетворити цей конфлікт у війну на виснаження, що призведе до ще більшої руйнації міст, даремно витрачених життів і можливого ослаблення європейської солідарності, якщо Росія загрожуватиме постачанню природного газу в країни ЄС, коли повернеться опалювальний сезон.

Війни на виснаження сприяють диктаторам, чия влада не залежить від народної підтримки, а не демократіям, виборці яких втомлюються

США ніколи навмисно не вступають у війни на виснаження. І коли вони це зробили випадково, це було погано. Війни на виснаження сприяють диктаторам, чия влада залежить від народної підтримки, але не демократіям, чиї виборці втомлюються.

Щоб уникнути цього, США не намагаються точно відкалібрувати скільки сил застосують. Ймовірно, ми могли б видавити Саддама Хусейна з Кувейту або пізніше повалити його, використовуючи третину сил, які пустили. Половини літаків вистачило б, щоб видавити Слободана Мілошевича з Косова. Ми залучили переважну силу, щоб скоротити конфлікт і звести до мінімуму втрати.

Оскільки не можемо точно знати, скільки зброї потрібно українцям для перемоги, ми повинні надіслати все, що можемо, щоб допомогти їм отримати перевагу

У тому ж дусі, оскільки не можемо знати точно, скільки зброї потрібно українцям для перемоги, ми повинні надіслати українцям усе, що можемо, щоб допомогти їм отримати перевагу. Цінний час і життя будуть втрачені, якщо спробуємо напівкроки, а потім чекатимемо, щоб оцінити результати.

Нам не потрібно турбуватися про виснаження наших арсеналів чи арсеналів інших країн. Основна мета наших танків, артилерії, протитанкових засобів та боєприпасів - не дати Росії захопити Європу. Будь-які російські танки чи артилерія, знищені українцями, це значно менше приводів для занепокоєння.

Ніде більше у світі ми, мабуть, не зіткнемося з затяжною наземною війною, подібною до тієї, що триває зараз у Європі. Будь-яка битва за Тайвань вестиметься, насамперед, у повітрі та на морі. Північна Корея може вторгнутися в Південну Корею по суші, але наша запланована відповідь завжди значною мірою залежала від військово-повітряних і військово-морських сил. Росія - наш єдиний ймовірний противник, що сильно залежить від танків та артилерії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шанси порозумітися з Росією - нульові" – посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер

Нам також слід перестати зв'язувати українцям руки. Україна не раз і переконливо заперечувала будь-яку зацікавленість у захопленні території Росії, але ми не повинні просити українців відмовитися від атак на загрозливі для них російські військові об'єкти, де б вони не знаходилися. Декілька українських міст, зокрема, Харків, знаходяться так близько до кордону, що їхні жителі ніколи не будуть у безпеці, якщо Україна не зможе знищити російську артилерію та ракетні установки по той бік кордону.

Ризики для України, Європи, миру та процвітання у світі та для нашої власної економіки в тому, щоб дати українцям замало. Вони набагато більші, ніж ризики в тому, щоб дати їм занадто забагато. Час настав.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Продовжуються великі закупівлі Європою російської нафти і газу. Це призвело до того, що у Путіна безліч коштів" - Девід Супер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути