четвер, 22 листопада 2018 05:15

Президент Франції Емануель Макрон відповів на масові протести проти підвищення цін на пальне

Президент Франції Емануель Макрон відповів на масові протести проти підвищення цін на пальне
Макрон відреагував на протести. Фото: РБК

Президент Франції Еммануель Макрон закликав французький уряд зайняти "жорстку позицію" щодо мітингувальників, які по всій країні вийшли на масові акції проти підвищення цін на пальне.

Протести супроводжуються перекриттям доріг та загибеллю і травмами людей, пише французький ресурс RFI.

Макрон закликав протестувальників поважати закон. Досі він публічно не висловлювався щодо руху "жовтих жилетів", які в суботу паралізували дорожній рух по всій Франції, оскільки на дороги вийшло понад 300 000 протестувальників.

Незважаючи на протести, президент Макрон наполягає на підвищенні акцизів на пальне. Він заявив, що намагається "змінити звички", відучуючи французів від викопного палива, а цей процес "ніколи не буває простим".

Податки на дизельне пальне зросли на 7 євроцентів, і уряд планує їх ще збільшити в найближчі роки. Податок на бензин збільшили на 4 євроценти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Францію охопили акції протесту

Рух отримав назву gilets jaines – "жовті жилети", оскільки всі мітингувальники виходять на протести в люмінесцентних жовтих жилетах, спецодягу дорожних комунальних служб. У gilets jaunes немає лідера, з яким можна вести переговори, активісти формуються в групи через соцмережі. Цей рух – справжній виклик для влади, адже він є абсолютно непередбачуваним. Майже про жодну з акцій організатори не повідомили заздалегідь, а отже органи безпеки не знають, скільки протестувальників, коли і де саме вийдуть на вулиці.

Зараз ви читаєте новину «Президент Франції Емануель Макрон відповів на масові протести проти підвищення цін на пальне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути