четвер, 31 грудня 2020 10:55

Президент заявив по телебаченню про свою відставку

Президент заявив по телебаченню про свою відставку
Президент Єльцин оголошує про свою відставку в новорічну ніч / Youtube

31 грудня 1999-го Борис Єльцин заявив про відставку з поста президента Росії і у присутності патріарха Алексія II передав символи влади главі уряду Путіну, якого призначив виконуючим обов'язки президента.

Кадровий апаратник Єльцин зробив стрімку кар'єру політика в 1980-х на критиці тодішнього генсека КПРС Михайла Горбачова, під управлінням якого СРСР був у глибокій економічній і політичній кризі. На хвилі протестів у травні 1990-го Єльцин став главою Верховної Ради РРФСР, яка під його керівництвом прийняла Декларацію про державний суверенітет Росії. 12 червня 1991-го переміг на виборах і став першим президентом РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горбачов пішов із поста президента СРСР

У серпні 1991-го завдяки своєму авторитету Єльцин подолав путч і провів переговори з головами Верховних Рад України і Білорусі, які завершились підписанням в грудні 1991-го Біловезьких угод, що зафіксували розпад СРСР.

Складна економічна ситуація в Росії в 1990-х привела до конфліктів Єльцина з опозицією та колишніми соратниками. У 1993-му, після спроби усунути його з поста президента, криза переросла у збройне протистояння. Єльцин ввів у країні надзвичайний стан і віддав наказ штурмувати будівлю парламенту, після чого розпустив Верховну Раду і Конституційний суд, зосередивши в своїх руках всю владу. Прийнята наступного року конституція звузила на користь президента повноваження парламенту.

У 1996-му, попри втрачену популярність і фактично програну І Чеченську війну, Єльцина вдруге обрали президентом. Проте поганий стан здоров'я не дозволяв повноцінно керувати державою. У серпні 1998-го, після фінансової кризи, яка підірвала економіку Росії і вчетверо знецінила рубль, більшість депутатів Думи закликали Єльцина добровільно піти з поста президента.

Чергова політична криза призвела до зміни протягом року семи урядів. Останній з них 9 серпня 1999-го очолив маловідомий директор ФСБ Путін, якого Єльцин того ж дня по телебаченню назвав спадкоємцем. Це призначення співпало з загостренням терористичної ситуації в Росії, що допомогло Путіну проявити себе рішучим борцем за державні інтереси, здобути популярність, і 31 грудня 1999-го в 11-ій ранку Єльцин передав Путіну символи президентської влади.

Зараз ви читаєте новину «Президент заявив по телебаченню про свою відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути