Ексклюзиви
понеділок, 02 січня 2023 04:00

Президент Бразилії згадав про Україну і Росію у промові - що сказав

Президент Бразилії згадав про Україну і Росію у промові - що сказав
Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва закликав Росію та Україну до миру. Фото: dw.com

Обраний президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва висловив сподівання на закінчення війни в Україні.

Він зустрівся з представниками України та Росії, які приїхали на його інавгурацію. Про це повідомила пресслужба бразильського президента у Twitter.

Під час розмови з головою верхньої палати парламенту РФ Валентиною Матвієнко він "висловив прагнення Бразилії до миру та знаходження сторонами спільної мови для припинення конфлікту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бразилії обрали нового президента ‒ що він думає про війну в Україні

На окремій зустрічі з першою віцепрем'єркою України Юлією Свириденко Лула заявив, що в Бразилії "існує традиція захищати цілісність націй" і його країна готова до переговорів з ким завгодно заради миру.

"Те, як і що говорить президент Лула, його думки з приводу російської агресії — все свідчить, що Бразилія під його керівництвом буде дуже проактивною. Це шанс для України запустити з новою силою усі механізми нашої співпраці", – заявила Свириденко.

Від правління Лули очікується набагато активнішу позицію Бразилії на світовій арені після чотирьох років правління президента Жаїра Болсонару, пише Reuters.

На початку терміну президент Бразилії збирається відвідати США, Китай та Аргентину, а канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Емманюель Макрон можуть відвідати його у Бразилії не пізніше січня.

У жовтні в Бразилії обрали нового президента. Ним став Луїс Інасіу Лула да Сілва.

Заяви Луїс Інасіу Лула да Сілва щодо України були суперечливими. Так, у травні цього року в інтерв'ю журналу Time він сказав, що "Путін не повинен був вдиратися в Україну. Але винен не лише Путін. Сполучені Штати і Євросоюз також винні… і президент України так само несе відповідальність за цю війну, як і Путін".

Лула заявив, що Україні потрібно було "домовлятися активніше". Мовляв, Україна мала відмовитися від шляху до ЄС та НАТО заради миру.

Зараз ви читаєте новину «Президент Бразилії згадав про Україну і Росію у промові - що сказав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути