понеділок, 26 липня 2021 09:59

Прем'єр-міністра відправили у відставку після масштабних акцій протесту
3

Прихильники президента Тунісу Каїса Саїда збираються на вулицях під час святкування після того, як він звільнив уряд і заморозив парламент.
Фото: Reuters
Прихильники президента Тунісу Каїса Саїда збираються на вулицях під час святкування після того, як він звільнив уряд і заморозив парламент.
Натовп збирається на вулиці після того, як президент Тунісу призупинив роботу парламенту в Ла-Марсі, недалеко від столиці Тунісу.

У неділю, 25 липня, у декількох містах Тунісу пройшли масштабні акції протесту – демонстранти вимагали зміни політичного режиму й розпуску старого парламенту.

Про це повідомило видання Mosaique FM.

Унаслідок цього президент країни Каїса Саїд позбавив повноважень прем'єр-міністра Хішама аль-Мешиші. Він також заморозив права парламенту й позбавив депутатів недоторканності.

Пізніше до будівлі парламенту відправили військову техніку. Протестувальники зустріли її із захватом і заспівали національний гімн.

Люди повиходили на протести через незадоволення боротьбою влади з пандемією коронавірусу. Протести вилилися в сутички між демонстрантами й правоохоронцями.

У містах Кайруан, Сус і Таузер учасники акцій напали на штаби ісламістської партії "Ан-Нахда". Її лідер Рашид Ганнуші є спікером парламенту. Жителі Тунісу звинуватили партію в погіршенні соціально-економічної ситуації в країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сили безпеки М'янми вбили щонайменше 25 людей

Президент Тунісу наказав відкрити судові справи щодо Ганнуші та ще 64 депутатів. Також їм заборонили виїжджати з країни.

"Я ухвалив рішення, яке мав зробити кілька місяці тому: замороження всіх функцій парламенту. Конституція країни не дозволяє розпускати парламент, але не забороняє заморозити його діяльність", - зазначив президент Саїд.

З 1 лютого хунта М'янми повалила демократичну владу й жорстко придушує протести. За цей період військові вбили майже 800 людей під час акцій протесту в буддистській країні з населенням 54 млн. Заарештували приблизно 5 тис., із яких 4 тис. досі за ґратами. Хунті зараз удалося запобігти масштабній громадянській війні в країні з черговим великим кровопролиттям через нагнітання в країні атмосфери страху й терору. Військова хунта М'янми спалює села й виганяє людей у ліси.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр-міністра відправили у відставку після масштабних акцій протесту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути