вівторок, 09 серпня 2022 03:09

"Прелюдія перед вторгненням": у Молдові занепокоєні через "мінування" й "незалежність Придністровʼя"

"Прелюдія перед вторгненням": у Молдові занепокоєні через "мінування" й "незалежність Придністровʼя"
РФ може напасти на Молдову. Фото: pixabay

У Молдові прокотилася хвиля фейкових повідомлень про замінування важливих обʼєктів, а у невизнаному "Придністровʼї" заговорили про приєднання до Росії.

Це може бути прелюдією перед вторгнення Російської Федерації. Про це заявив заступник прем'єр-міністра Молдови Олег Серебрян, передає The Times.

"Це явна провокація – ідея, що вони (так зване Придністров'я – Gazeta.ua) повинні бути незалежними, давня, але те, що вони мають приєднатися до Росії, було неочікуваним. Це вони вперше таке сказали. Війна в Україні означає, що ми непокоїмось, що йдеться не просто про заяву, а про свого роду прелюдію до операції в Молдові", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може спробувати захопити усе Чорноморське узбережжя - Міноборони

Серебрян додав, що Молдова "зробимо все, щоб уникнути військової конфронтації, але це не на 100% залежить від Кишенева".

"Ми були здивовані, деякі місцеві політики в останні кілька тижнів були напружені, ми стурбовані, що є певна синергія між "мінуваннями", новою риторикою з Гагаузії, новою, більш агресивною риторикою з Тирасполя – ми вважаємо, що між ними є зв'язок", – зауважив заступник.

Так звана Придністровська Молдавська Республіка має намір добиватися незалежності і приєднання до Росії. Про терміни приєднання поки що невідомо, випливає з заяви так званого керівника МЗС невизнаного Придністров'я Віталія Ігнатьєва.

У невизнаному Придністровʼї росіяни з кінця червня почали агітувати, щоб чоловіки підписували контракти зі збройними силами Російської Федерації. Оголошення про набір публікують в усіх ЗМІ, розповсюджують через поштові скриньки й розміщують у місцях загального користування.

Молдова на тлі російських погроз може попросити Україну розв'язати питання щодо невизнаного Придністров'я. Кишинів не має боєздатної армії.

Зараз ви читаєте новину «"Прелюдія перед вторгненням": у Молдові занепокоєні через "мінування" й "незалежність Придністровʼя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути