Ексклюзиви
вівторок, 24 грудня 2019 13:44

Правозахисники порахували, скільки політв'язнів у Росії

Правозахисники порахували, скільки політв'язнів у Росії
Два місяці тому у списках політвʼязнів Росії було 305 прізвищ. Фото:glavcom.ua

До нових списків політв'язнів в Росії внесли 314 людей.

З них 250 людей ув'язнені через релігію, а ще 64 через політичні причини, повідомили в правозахисному центрі "Меморіал".

За словами правозахисників, у списки включили лише тих людей, про яких змогли зібрати та проаналізувати достатньо матеріалів для аргументованого висновку про політичну вмотивованість і незаконний характер кримінального переслідування. Реальна кількість політвʼязнів та інших осіб, позбавлених волі з політичних мотивів, у Росії істотно більша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд відпустив на волю бойовика-мажора з ЛНР

Два місяці тому у списках політвʼязнів Росії було 305 прізвищ. За останній час до них внесли кілька обвинувачених у справі організації "Сеть", яка імовірно є терористичною і нібито збиралася провести на території Росії теракти, приурочені до виборів президента РФ і Чемпіонату світу з футболу.

Також до політв'язнів внесли фігурантів "московської справи" про нібито "масові заворушення" під час мітингу "За чесні вибори", який проходив 27 липня 2019 року в центрі Москви. Тоді затримали 1 373 людини, багатьох з них звинувачують у застосуванні насильства до правоохоронців.

У список позбавлених волі за релігійними мотивами, додали 11 осіб, яких звинувачують у причетності до забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір".

За останній рік кілька десятків політвʼязнів з різних причин вийшли на свободу. Серед них частина обвинувачених у "московській справі", українські військові моряки, режисер Олег Сенцов, чеченський правозахисник Оюб Тітієв. Десятьом обвинуваченим у справах про діяльність свідків Єгови змінили запобіжні заходи на неповʼязані з позбавленням волі.

Як зазначають правозахисники, кількість політвʼязнів у Росії цього році продовжує зростати.

Колишній бранець Кремля, режисер Олег Сенцов здивований тим, як люди в Європі можуть вірити Росії.За його словами, люди, які вірять сьогодні Росії – "дуже наявні, які не розуміють, з ким вони мають справу".

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники порахували, скільки політв'язнів у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути