понеділок, 26 жовтня 2020 13:55

Правоохоронці заарештували 6 людей за передачу Газпрому інформації про закупівлі

Правоохоронці заарештували 6 людей за передачу Газпрому інформації про закупівлі
Фото: pixabay

Турецькі спецслужби затримали заступницю керуючого директора і ще 5 співробітників компанії Bosphorus Gaz - крупного покупця російського газу, який до 2018 року перебував у власності "Газпрому". Про це повідомляє kavkazcenter.com.

Емель Озтюрк і її підлеглі підозрюються в політичному і військовому шпигунстві. Як повідомляє турецька преса, вони були спіймані на місці злочину при передачі конфіденційної інформації агенту "великої зарубіжної енергетичної компанії". Розслідування ведуть Національна розвідка Туреччини і Управління по боротьбі з фінансовими злочинами в Стамбулі. Всім підозрюваним пред'явлені кримінальні обвинувачення.

Як вважає слідство, Озтюрк як мінімум з квітня 2020 року знаходилася в контакті з 3 представниками іноземної компанії, якій передавала інформацію про обсяги закупівлі газу Туреччиною і цінах. Збиток від її діяльності оцінюється в мільярди доларів.

Іноземною компанією, в інтересах якої діяла Озтюрк, є "Газпром", повідомляє Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією. За їхніми відомостями, російській монополії передавалися дані про газове родовище, відкрите Туреччиною в Чорному морі, а також цифри по потоках газу і його вартості. Шпигунський скандал загрожує переговорам щодо продовження контрактів на поставки російського газу в Туреччину, кажуть джерела ICIS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині кажуть, що добудують "Північний потік – 2"

2021 року закінчується термін договорів на 7,75 млрд куб. м на рік, і можливість їх пролонгації вже під питанням через конфлікти Москви і Анкари в Сирії, Лівії, до яких додалася війна в Нагірному Карабасі.

Для Bosphorus Gaz розслідування може закінчитися відкликанням ліцензії, не виключає один з учасників турецького газового ринку. У компанії є контракти на імпорт 4 млрд куб. м російського газу щорічно. Один з них - на 0,75 млрд куб - закінчується 2021 року.

Крім того, "Газпрому" доведеться домовитися про продовження поставок найбільшому державному імпортеру BOTAS. Один контракт з компанією закінчується 2021 року (на 4 млрд куб. м), а інший - 2028-ого (на 16 млрд кубів).

Влітку Туреччина практично повністю відмовилася від російського газу. Поставки на колись другий найбільший ринок після Німеччини різко знизилися з минулої зими. У січні це було 2,254 млрд кубометрів, в лютому - 1,119 млрд, у березні - 0,394 млрд, у квітні - 0,473 млрд, у травні - 0,342 млрд, а в червні - всього 0,002 млрд.
У липні і серпні прокачування поновилося, проте його обсяг істотно нижче торішнього - близько 0,8 млрд кубометрів.
Російський газ Туреччина замінює сировиною з Азербайджану, який з березня утримує статус найбільшого постачальника в країну. За підсумками минулого року поставки азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз виросли на 27%, і Анкара має намір продовжувати їх нарощувати.

Зараз ви читаєте новину «Правоохоронці заарештували 6 людей за передачу Газпрому інформації про закупівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути