пʼятниця, 02 серпня 2019 09:35

Працюватимуть в ізоляції: Макрон анонсував зустріч із Путіним

Працюватимуть в ізоляції: Макрон анонсував зустріч із Путіним
Президент Франції Еммануель Макрон прийме російського лідера Володимира Путіна у своїй літній резиденції 19 серпня. Фото - KP.UA

Президент Франції Еммануель Макрон прийме лідера РФ Володимира Путіна у своїй літній резиденції на березі Середземного моря – у середньовічній фортеці Брегансон.

Зустріч відбудеться 19 серпня, за 4 дні до саміту "великої сімки". За час президентства Макрона це вже третій візит Путіна у Францію, повідомляє "Сегодня".

Кілька місяців тому Париж проголосував за повернення російської делегації до ПАРЄ. Після цього Макрон неодноразово говорив про необхідність "реанімації" "нормандського формату" переговорів щодо Донбасу. І, за словами експертів, це стане чи не головною темою його переговорів із Путіним у форті Брегансон.

Як заявив сам Макрон, для зустрічі з Володимиром Путіним форт був обраний тому, що дозволяє "працювати в ізоляції та приймати іноземних лідерів, що я й здійсню з Володимиром Путіним за кілька тижнів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський сподівається на зустріч із Путіним, Меркель і Макроном

Із клубу "великої вісімки" Росію виключили 2014-го після анексії Криму і початку військової агресії на Донбасі. Однак факт зустрічі Макрона і Путіна за декілька днів до саміту G7 говорить про те, що негласно у цьому клубі Росія присутня.

"Це частина абсолютно свідомої стратегії, і подібні спроби французи роблять уже давно. Що змінилося? Змінився політичний контекст в Україні і, можна сказати, що для Франції відкрилося "вікно" можливостей. І зараз ці процеси інтенсифікувалися", – каже експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Надія Коваль.

Ще до інавгурації Володимира Зеленського Париж взяв на себе ініціативу з "реанімації" "нормандського формату". У середині липня на спільній прес-конференції із Зеленським після переговорів у Єлисейському палаці Макрон заявив, що Франція готова провести зустріч у "нормандському форматі на рівні лідерів, коли для цього настане відповідний момент. Тобто коли сторони вийдуть на певні домовленості, які повинні напрацювати їхні зовнішньополітичні радники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна може стати розмінною монетою у грі Путіна і Трампа"

На думку експертів, міжнародні партнери України, зокрема Німеччина і Франція – учасники "нормандського формату", сприймають зміну влади в Україні як можливість, нарешті, зрушити переговори з мирного врегулювання на Донбасі з мертвої точки. Адже востаннє лідери "нормандської четвірки" зустрічалися 3 роки тому в Берліні, і відтоді прогресу не намічалося. "Реанімувати" "нормандський формат" вдалося буквально місяць тому: у Парижі вперше після довгої паузи зустрілися зовнішньополітичні радники 4-х країн.

Президенти Росії та Франції Володимир Путін і Емануель Макрон уже обговорювали телефоном вирішення конфлікту на Донбасі у рамках "нормандського формату". Розмова відбулася з ініціативи французької сторони.

Зараз ви читаєте новину «Працюватимуть в ізоляції: Макрон анонсував зустріч із Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути