Ексклюзиви
четвер, 07 квітня 2022 10:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Позиції країн НАТО щодо відносин з РФ розділилися - The New York Times

Позиції країн НАТО щодо відносин з РФ розділилися - The New York Times
Міністри країн НАТО погодилися лише в тому, що війна далека від завершення. Фото: pixabay.com

Зіткнувшись із перспективою того, що повномасштабна війна в Україні може затягнутися, думки в НАТО щодо подальшого розвитку конфлікту та своїх відносин із Росією розділилися.

Польща й країни Балтії прагнуть цілковито розірвати відносини з Москвою і спробувати поставити Росію на коліна, розповіли два Західні високопосадовці виданню The New York Times. Країни Центральної Європи побоюються, що перемога РФ може завдати серйозної шкоди світовій безпеці.

"Водночас інші країни вважають, що Росію нелегко підкорити, а результат війни, імовірно, буде неприємним - виснажливе перемир'я, а не гучна перемога. Франція, Німеччина й Туреччина хочуть підтримувати контакти з президентом РФ Володимиром Путіним попри звинувачення у воєнних злочинах, скоєних його військами", - ідеться в повідомленні.

Міністри закордонних справ країн НАТО, які зібралися цього тижня, щоб обговорити допомогу Україні, погодилися лише в тому, що війна далека від завершення. На їхню думку, російські війська попри відступ від Києва повільно та жорстоко просуваються на Схід України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти можуть ще раз спробувати захопити Київ - CNN

"Путін не відмовиться від своїх амбіцій в Україні. Зараз ми бачимо значний вихід військ для перегрупування, переозброєння та поповнення запасів. Вони переключать увагу на Схід", - заявляв генсек НАТО Єнс Столтенберґ.

На думку чиновників, на це знадобиться кілька тижнів, оскільки війська РФ повернуться в Білорусь для поповнення запасів і реорганізації, щоб потім знову направити свою техніку в Україну.

Водночас НАТО продовжить надавати Україні підтримку - постачати озброєння. Росія більше не є стратегічним партнером Альянсу, а організація Північноатлантичного договору більше не пов'язана з обмеженнями чисельності військ, встановленими Основним актом Росія-НАТО 1997 року. У НАТО вважають, що їхня військова міць має бути різко посилена, щоб стримувати Росію, доки Путін і його оточення зберігають владу.

Росія взялася погрожувати Фінляндії через її можливий вступ до НАТО. Це нібито зробить державу "мішенню для російських заходів у відповідь".

Фінляндія - нейтральна країна. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну там зросла підтримка вступу до НАТО. В Альянсі заявили про готовність прийняти її.

Зараз ви читаєте новину «Позиції країн НАТО щодо відносин з РФ розділилися - The New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути