четвер, 10 травня 2018 16:39

Поведінка Путіна небезпечна для нього самого

Поведінка Путіна небезпечна для нього самого
Політика, яку проводить Путін, так само небезпечна для Росії, як і для США та Європи. ФОТО: infa.ua

Увага світової спільноти до події на Близькому Сході, коли Сполучені Штати, Франція та Британія нанесли авіаудар по хімічному арсеналу режиму Башара Асада в Сирії, світ завмер, очікуючи реакції Путіна, лише в черговий раз підтвердила: готовністю йти на ризик президент Росії значно підвищив геополітичну позицію Росії на світовій арені.

Про це на сторінках Bloomberg написав почесний професор Центру закордонних справ Генрі Кіссінджера в Школі передових міжнародних досліджень Університету Джона Хопкінса Хал Брендс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Немає ніякого внутрішнього конфлікту. Головна причина бойових дій на Донбасі - російські війська" - інтерв'ю Волкера

Одним з пріоритетних напрямків режиму Путіна стало відновлення статусу Росії як важливого гравця на світовій арені, якого б боялися і з думкою якого б рахувалися. Таку мету, виражену в низці вчинків, спостерігачі зі Сполучених Штатів і країн Заходу вважають дуже загрозливими.

Мова про будівництво звичайного озброєння з фокусом на нейтралізацію ключових американських і західних переваг. Завдяки цьому Росія зараз має значно кращі можливості на відкритому східному фланзі НАТО. До того ж, Кремль реалізує велику програму модернізації ядерних сил.

Російська ядерна доктрина типу "йти на ескалацію заради деескалації", у випадку війни проти НАТО, дозволить наносити обмежені ядерні удари, щоб домогтися її завершення на умовах, що будуть вигідні Росії.

За останні десять років Росія влаштувала війни у Грузії і Україні, щоб не дати вийти з-під свого впливу колишнім пострадянським республікам. Згодом війська РФ вторглися до Сирії, щоб підтримати злочинний режим Башара Асада. Весь світ дізнався про кібер і інформаційну війну, яку Росія веде проти Європи та США, втручаючись у демократичний процес виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірне гидке лицемірство" - російський журналіст розкритикував побєдобісся

Кожна з дій РФ на світовій арені — виклик США та Заходу.

За рахунок асиметричних дій Володимир Путін намагається виставити сильні сторони Москви проти слабких західних противників. Путін зрозумів, що попередня адміністрація Білого дому лише оголосила свою позицію щодо Асаду та його дій, однак нічого не зробила, щоб припинити його владу. США не надали підтримки сирійським повстанцям, які виступали проти режиму Асаду. Крім того, Вашингтон не покарав застосування хімічної зброї. Це дало Путіну можливість невеликими зусиллями обіграти США та зміцнити свій вплив на Близькому Сході.

Під час кожної наступної війни проти Грузії, України чи Сирії Путін все частіше йшов на ризики та використовував всі переваги авторитарного режиму: централізованість прийняття рішень, швидкість, секретність.

Які наслідки це може мати у майбутньому? Втручання в американські вибори 2018-го року або агресія проти однієї з країн Балтії були б необачливими діями з боку РФ. Однак хто ще кілька років тому міг подумати, що Росія впливатиме на результати виборів у Штатах у 2016-му році? Не можна відкидати найстрашніші сценарії розгортання російської політики у світі. Але теж не варто піддаватися страхам, вважають експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий конфлікт на Близькому Сході - Трамп знову грає на руку Путіна

Америка досі недооцінювала всього масштабу небезпеки зі сторони Путіна.

Найцікавіше, що політика, яку проводить Путін, так само небезпечна для Росії, як і для США та Європи. Кожна його авантюра має протилежний очікуваному ефект. Так, в Україна, після окупації російськими військами Криму і Донбасу, виріс відсоток прихильників вступу у ЄС і НАТО.

Втручання росіян у перебіг виборів у США допомогло Дональду Трампу здобути крісло президента, але налаштувало проти нього демократів і не дозволило скасувати санкції проти Росії. Обидві партії в Конгресі США вороже ставляться до Москви. Існує висока імовірність, ця неприязнь переживе термін Трампа.

У Кремлі пройшла четверта інавгурація президента Росії Володимира Путіна. Він дав присягу на конституції РФ та очолюватиме країну наступні шість років.

Зараз ви читаєте новину «Поведінка Путіна небезпечна для нього самого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути