понеділок, 06 червня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Поставка нової зброї може ще більше спровокувати і так роздратований Кремль" – що пише про нас світова преса
5

Велика Британія передасть Україні далекобійну артилерію, не зважаючи на погрози Путіна. Вона це зробить після США. А також про український партизанський опір на окупованому півдні України. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україна відбиває більшу частину Сіверськодонецька і вбиває російського генерала", Die Welt, Німеччина

Опір України в охопленому боями Сіверськодонецьку стає дедалі успішнішим. Вдалося відбити великі частини цього міста в Луганській області. Російські війська відкинули до його східної околиці. Очільник Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що 70% міста знову під контролем українських сил.

Українські військові, мабуть, знищили авіаударом російського генерал-майора Романа Кутузова - командира бойового батальйону так званої ДНР. Кутузов стане сьомим російським генералом, убитим в Україні від початку війни.

Президент Володимир Зеленський у неділю відвідав міста Лисичанськ та Соледар, які знаходяться за кілька кілометрів на південь від охопленого боями Сіверськдонецька. Два записані ролики, що транслювалися в неділю, показують, як він розмовляє з солдатами в будівлях, схожих на бункери, і вручає нагороди.

Автор: East News
  Президент Зеленський на лінії фронту на Донбасі
Президент Зеленський на лінії фронту на Донбасі

"Ви всі заслужили на перемогу - це головне. Але не за будь-яку ціну", - каже він в одному з відео.

В Офісі президента повідомили, що під час робочого візиту на Донбас Зеленський "ознайомився з оперативною обстановкою на передньому краї оборони".

"Пишаюся всіма, з ким познайомився, потиснув руки, обмінявся ідеями, підтримав", - сказав Зеленський у вечірньому виступі після візиту.

Автор: East News
  Президент Зеленський на лінії фронту на Донбасі
Президент Зеленський на лінії фронту на Донбасі

Він також відвідав Запоріжжя та поспілкувався з переселенцями із Маріуполя. Здебільшого - це жінки та діти без чоловіків та батьків.

"У однієї чоловік пішов на війну, один потрапив у полон, один загинув, на жаль. Але маємо продовжувати жити заради дітей. Справжні герої – вони серед нас", - сказав Зеленський.

Востаннє Зеленський був на передовій наприкінці травня. Путін ще жодного разу не відвідав свої війська у війні в Україні

Востаннє він був на передовій наприкінці травня. З іншого боку, Володимир Путін ще жодного разу не відвідав своїх військ, які беруть участь у війні в Україні.

Незважаючи на попередження Путіна, Британія хоче поставити Україні ракетні комплекси більшої дальності. Зокрема, артилерійські знаряддя М270 здатні вести вогонь ракетами М31-А1 на відстань до 80 км. Вони призначені для використання, насамперед, як оборонна зброя проти російської артилерії на сході України. Лондон наголосив, що Київ гарантував не застосовувати зброю на території Росії.

Путін заявив, що Росія застосує "засоби ураження" для об'єктів, які "досі не атакувала", якщо Україна отримає ракетні комплекси більшої дальності. Не ясно, чи мав на увазі нові цілі всередині, чи за межами України

Путін заявив у неділю, що Росія застосує "засоби ураження" для об'єктів, які "досі не атакувала", якщо Україна отримає ракетні комплекси більшої дальності. Не ясно, чи мав на увазі нові цілі всередині, чи за межами України.

За словами Путіна, постачання західних озброєнь спрямоване на те, щоб якнайдовше продовжити війну. Серед іншого, він натякав на плани США поставити Києву реактивні системи залпового вогню.

"Велика Британія направить в Україну реактивну артилерію дальньої дії, незважаючи на погрози Росії", The Guardian, Велика Британія

Велика Британія поставить Україні реактивну артилерію дальньої дії, незважаючи на погрозу Путіна бомбити нові цілі, якщо аналогічну зброю з США доставлять до Києва.

Лондон направить кілька гусеничних реактивних систем залпового вогню M270, сподіваючись, що вони зможуть вивести з ладу зосереджену російську артилерію, яка обстрілює міста на сході України.

Автор: British Army
  Артилерійська система та ракета, які дасть Велика Британія
Артилерійська система та ракета, які дасть Велика Британія

Британський міністр оборони Бен Уоллес заявив, що рішення відправити ракетні установки було виправданим, оскільки "у міру зміни тактики Росії має змінюватись і наша підтримка України". Цей крок ризикує ще більше спровокувати і так роздратований Кремль.

Перед британською заявою Путін заявив, що Росія завдасть удару у відповідь, якщо США здійснять поставку реактивної артилерії HIMARS, яку Білий дім пообіцяв минулого тижня.

"Ми ударимо по цілях, по яких ще не вражали", - сказав той, хто брав участь у ухваленні оперативних військових рішень протягом трьох з лишком місяців війни. Що за цілі, він не уточнив.

Автор: East News
  Вагоноремонтний завод у Києві після російської атаки
Вагоноремонтний завод у Києві після російської атаки

Вранці у неділю російські ракети завдали удару по залізничному депо в Києві. Україна заявила, що був удар по вагоноремонтному заводу. Москва заявила, що знищила танки, надіслані східноєвропейськими країнами в Україну. Це був перший удар по столиці за понад п'ять тижнів.

П'ять крилатих ракет було запущено з бомбардувальників Ту-95, одна була перехоплена ВПС України. Міністерство оборони РФ заявило, що орієнтувалося на арсенал танків Т-72, доставлених з країн Східної Європи. Але Київ заявив, що там не було танків.

Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишин заявив: "Танків на заводі немає, як і воєнної техніки. Є лише техніка, яку ремонтуємо. Ці вагони потрібні нам для експорту. Зокрема вагони-зерновози".

Західні країни на початку війни обіцяли лише "оборонне озброєння", щоб допомогти Україні відбити вторгнення. В міру того, як Росія досягала успіхів на сході та півдні країни, вони поступово надсилали дедалі більше смертоносної зброї

Велика Британія, США та інші західні країни на початку війни обіцяли лише "оборонне озброєння", щоб допомогти Україні відбити вторгнення. Але в міру того, як Росія досягала успіхів на сході та півдні країни, вони поступово надсилали дедалі більше смертоносної зброї.

Лондон заявив, що тісно співпрацює з Вашингтоном. Британська заява була зроблена через кілька днів після того, як США заявили, що відправлять чотири аналогічні системи HIMARS. Системи США та Великої Британії мають доповнювати одна одну. Дальність дії обох набагато більша, ніж у будь-якої наземної зброї, яка зараз має Україна.

Як і США, Велика Британія запросила у Києва гарантії, що М270 не використовуватимуться для завдання ударів по цілях на території РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я думав, що Путін вторгся лише в Україну. Помилявся" - Томас Фрідман

Велика Британія не повідомила, скільки M270 відправила, хоча ця кількість невелика і співвідносна з рішенням США відправити чотири свої. Українських військових навчать користуватися пусковими установками у Великій Британії, додали в міноборони, а київські сили отримають відповідні ракети "у масштабі".

Українські сили "успішно уповільнюють російські операції" на Донбасі та завдали "ефективних локальних контратак у Сєвєрскодонецьку", повідомив американський аналітичний центр Інститут вивчення війни.

Міністерство оборони Великої Британії заявило, що Росія покладалася на "погано оснащені та навчені" сепаратистські сили з Луганська для зачищення міста. Тактика, яку росіяни раніше застосовували у Сирії. Цей підхід свідчить про бажання обмежити втрати, понесені регулярними російськими силами.

"Українські партизани б'ють російських солдатів у тилу", The Economist, Велика Британія

Росіяни взяли стратегічно важливий залізничний вузол Мелітополь на третій день війни. Їхнє захоплення явно було змащене українськими перебіжчиками. Контролювати місто, найважливіший сегмент сухопутного мосту Путіна до Криму, виявилося складніше. Кожні декілька днів приносять несподіване повідомлення: знищено бронепоїзд та гранатометний обстріл командного пункту, підірвано залізничні колії та станцію радіолокації, проукраїнський мітинг, підірвано будинок колабораціоніста. Україна стверджує, що її партизани вбили понад 100 російських солдатів у тилу ворога у Мелітополі.

"Наші люди роблять все, щоб земля горіла під ногами окупантів", - каже мер міста Іван Федоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путінський фашистський режим завершиться крахом" – американський політолог Олександр Мотиль

Мелітополь – неофіційна столиця опору України. З середини березня військові карти, підготовлені Інститутом вивчення війни, позначають її у смужку, що означає, що це територія, де діють партизани. Але це далеко не єдине місце, де проводять такі операції. У сусідньому Херсоні, контрольовану Росією авіабазу обстріляли майже 20 разів. В Енергодарі на мера-колабораціоніста вчинили невдалий замах. Відповідно до телефонної розмови між російським солдатом і його дівчиною, перехопленої українською розвідкою, в Ізюмі дружня літня жінка пригостила голодних російських солдатів пирогами з шипами. Вісім загинули. Коли росіяни кидають танки чи бензовози, українські фермери їх забирають. Повідомлення про вибухи на складах зброї надходять з окупованих Донецької та Луганської областей.

Пожежі та вибухи на військових об'єктах усередині Росії стають дедалі частішими

Пожежі та вибухи на військових об'єктах усередині самої Росії стають дедалі частішими. Український спецназ, схоже, націлився на ланцюжки поставок у прикордонних провінціях Росії. Як мінімум, один раз вертоліт завдав удару по нафтосховищу в російському Брянську. Офіційні особи у Києві відмовляються коментувати операції.

Підпільний опір України на окупованих територіях координується силами спеціальних операцій. Колишній оперативник такого підрозділу каже, що робота поділена на три частини: бойові дії, допоміжні операції та психологічна війна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путінський фашистський режим завершиться крахом" – американський політолог Олександр Мотиль

"Скажімо, завдання полягає в тому, щоб завадити противнику перекинути додаткові сили до Мелітополя. Сили ССО доручають спецназу підірвати міст, просять партизанів пошкодити залізницю і психологів роздруковувати листівки, що ми на сторожі. Тож, зрештою, лише половина військ наважується прийти", - каже він.

Нинішній партизанський опір складається з професійних солдатів і добровольців

Володимир Жемчугов провів десятки партизанських операцій на боці України в рідному Луганську в 2014–2015 роках, підірвався на міні й потрапив у полон. Каже, нинішній опір складається з професійних солдатів та добровольців. Він зараз допомагає навчати добровольців. Каже, українська влада заклала базову структуру повстанського руху за кілька місяців перед війною. Мережа таємних складів зброї, конспіративних квартир і потенційних прихильників наразі існує по всій країні. У деяких випадках залучилися злочинні мережі. Але підготовка була менш ретельною, ніж могла б бути. Деякі чиновники згодом перейшли на підтримку Росії. Служби безпеки та поліція виявилися найслабшою ланкою у Луганську.

У Херсоні російські офіцери відвідують будинки українців, які служили в армії. Тих, хто не встиг змінити адресу, затримують, б'ють, катують чи ще гірше

Як і 2014 року, російські служби безпеки, схоже, отримали доступ до секретних військових баз даних. У Херсоні російські офіцери відвідують будинки українців, які служили в армії. Тих, хто не встиг змінити адресу, затримують, б'ють, катують чи ще гірше. Ризики реальні, і це не прогулянка по парку. Росія також нарощує зусилля щодо придушення українського опору, збільшуючи кількість арештів і показових покарань. Але перехоплення, опубліковані українськими службами безпеки, свідчать, що деякі російські солдати налякані.

Автор: Die Welt
  Окуповані частини України та місця боїв станом на 3 червня
Окуповані частини України та місця боїв станом на 3 червня

"Кожної ночі боремося з диверсійними групами, які заходять до села", - говорить солдат своєму другу по телефону.

Федорова викрали окупаційні війська, але звільнили 16 березня під час обміну полоненими. Він сказав, що опір України продовжить залучати нових рекрутів, незважаючи на ризики. На інший бік перейшов лише кожен десятий мешканець Мелітополя, і це не критична маса. Але справжня сила українського опору буде перевірена лише на новому етапі війни – при надходженні достатньої кількості західної зброї Київ сподівається розпочати контратаку, щоб відбити південь. Офіцер розвідки передбачає, що українська підпільна армія отримає велику перевагу. Він припускає, що війська Путіна будуть змушені хаотично відступати.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що ядерний шантаж Путіна, щоб залякати Захід від військової допомоги Україні, може підштовхнути інші ядерні країни до подібної стратегії. А малі країни до того, що ядерна зброя є єдиною гарантією незалежності. Це, зрештою, може призвести до ядерного удару, коли в когось не витримають нерви, і масштабної ядерної війни, тому що світ забув про жах Хіросіми та Нагасакі. І спроби Пекіна допомагати Кремлю, не порушуючи західні санкції.

Зараз ви читаєте новину «"Поставка нової зброї може ще більше спровокувати і так роздратований Кремль" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути