понеділок, 17 травня 2021 17:14

Порахували, скільки патріарх Кирило заробляє на віруючих

Порахували, скільки патріарх Кирило заробляє на віруючих
Глава РПЦ Кирило, із часів СРСР був тісно пов'язаний з КДБ / Колаж LIGA.net

Близько $13,3 млн щороку отримує патріарх Російської православної церкви Кирило від "оподаткування" храмів у самій лише Москві.

Про це йдеться в розслідуванні видання "Ліга" про діяльність РПЦ.

"Це статистика за 2018-й. З огляду на те, що в російській столиці було 1179 церков, патріархія отримує від них близько $13,3 млн. І це тільки в Москві. У російській столиці в Кирила розроблена навіть спеціальна "тарифна сітка" для оподаткування парафій. Мінімальна сума відрахувань – $1300 для невеликих будинкових храмів. Парафіяльні храми середнього розміру платять від $8 тис. до $13 тис.", - йдеться в розслідувані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Діє на рівні істерії" - як Росія воює з Православною церквою України

Парафій у РПЦ понад 30 тис. За підрахунками журналістів, кожна приносить щомісяця майже $45 тис. Ідеться про пожертви, продаж свічок, ікон, релігійної літератури. Від 10% до 50% парафії віддають "нагору", у єпархію. 15% від суми єпархія передає в патріархію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіну загрожує "православний Талібан"

Ділитися заробленим - обов'язок парафії. Якщо не здатна передати гроші, то можуть звільнити настоятеля. Таксу встановлює єпископ, який сам призначає розмір щомісячного внеску. Він може становити від $300 для сільського храму до $4 тис. для міської парафії. Усе не оподатковується. Гроші надходять єпископу на картку. Скільки архієреї отримують у конвертах - ніхто не рахує.

Тим часом, українські православні лаври – Києво-Печерська, Почаївська на Тернопільщині та Святогірську в Донецькій області - належать до РПЦ в Україні. Але в Москви є намір зробити їх ставропігійними й перевести в пряме підпорядкування патріарху Кирилу. Про це розповіла релігієзнавиця Людмила Филипович.



Зараз ви читаєте новину «Порахували, скільки патріарх Кирило заробляє на віруючих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути