четвер, 13 вересня 2018 11:39

Попався - спіймали і засудили злочинця за відбитками пальців

13 вересня 1902-го в Англії засудили першого злочинця, чию вину довели за допомогою відбитків пальців.

27 червня 1902-го з будинку на Денмарк Хілл у південному Лондоні викрали кілька більярдних куль. На місці події поліцейські знайшли відбитки пальців, які грабіжник залишив на нещодавно пофарбованому підвіконні. Вирішили підключити до справи Відділ по роботі з відбитками пальців Скотленд-Ярду.

Детектив Коллінз приїхав на місце злочину і сфотографував відбитки. Особливо чітким вийшов відбиток лівого пальця. Поліція перевірила, що сліди не належали ні членами сім'ї, ні співробітникам правоохоронних органів, які були на місці події. Детектив продовжив шукати власника відбитків, порівнюючи їх з малюнками на пальцях відомих злочинців. Аналогічний відбиток знайшли. Він належав 41-річному Гаррі Джексону.

Автор: historyextra.com/
  Едвард Річард Генрі розробив систему класифікації відбитків пальців у середині 1890-х років
Едвард Річард Генрі розробив систему класифікації відбитків пальців у середині 1890-х років

Чоловік був різноробочим. Відсидів у в'язниці за крадіжку зі зломом. Джексона заарештували. При собі у нього були речі, вкрадені з іншого будинку.

Едвард Генрі, тогочасний помічник комісара з боротьби зі злочинністю, винайшов Систему класифікації Генрі та заснував Бюро відбитків пальців. Дактилоскопія (розділ криміналістики, який займається дослідженням відбитків пальців - Gazeta.ua) на той час була відносно новою концепцією. Її дані ніколи не використовувалися як докази в судах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киянин створив унікальний пристрій для захисту даних

Під час суду над Джексоном детектив Коллінз докладно розповів про дактилоскопію. Показав збільшені зображення відбитків, знайдені на місці злочину, і порівняв їх із відбиткам підозрюваного. Їхня ідентичність була очевидною. Слідчому таки вдалося переконати присяжних. 13 вересня 1902-го Гаррі Джексона визнали винним у пограбуванні. Його засудили до 7 років позбавлення волі.

Автор: historyextra.com/
  Помічник в Бюро відбитків пальців Скотланд-Ярду перевіряє набір відбитків пальців, 1946 рік. На початку 20-го століття в новому способі пошуку злочинців дуже сумнівалися
Помічник в Бюро відбитків пальців Скотланд-Ярду перевіряє набір відбитків пальців, 1946 рік. На початку 20-го століття в новому способі пошуку злочинців дуже сумнівалися

У II тис. до н.е. у Стародавньому Вавилоні відбитки пальців використовували як підписи на юридичних документах. Китайський історик Кіа Кунг-Йен писав, що в 650 році н. е. відбитки пальців використовували в якості підписів контрактів у Китаї.

Зараз ви читаєте новину «Попався - спіймали і засудили злочинця за відбитками пальців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути