неділя, 30 червня 2019 12:23

Полювання на китів знову буде законним

Полювання на китів знову буде законним
Багате білками китове м'ясо колись було одним з основних джерел харчування для японців. Фото: EUobserver

Японія планує відновити комерційний китобійний промисел. 30 червня країна офіційно покинула Міжнародну китобійну комісію (International Whaling Commission, IWC), членом якої була з 1951 року.

Автоматично Японія позбавляється права на виловлювання китів в Антарктиці і північній частині Тихого океану в наукових цілях, повідомляє Kyodo.

У вересні торік Токіо вчергове не змогло пролобіювати обмежений промисел поширених видів китів, як-от малі смугачі. Це викликало критику з боку Австралії, Нової Зеландії, а також природоохоронної організації Greenpeace.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У єдиного в світі рожевого дельфіна народилось дитинча

Заборона на виловлення китів почала діяти у 1982 році. Багате білками китове м'ясо колись було одним з основних джерел харчування для японців, особливо в післявоєнну епоху. Щорічне внутрішнє споживання китового м'яса в 1960-х становило близько 200 тисяч тонн.

До 2005 року японці ловили китів лише у наукових цілях.

Вихід Японії з IWC не означає, що китобої почнуть безконтрольний вилов величезних ссавців. По-перше, попит на китове м'ясо в країні невисокий, і велика частина цього продукту, що добувається в наукових цілях, виявляється в держсховищах.

По-друге, Японія як і раніше підпорядковується положенням Конвенції ООН з морського права, яка контролює міжнародне співробітництво по китобійним питанням.

Зараз ви читаєте новину «Полювання на китів знову буде законним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути