Ексклюзиви
понеділок, 04 вересня 2023 16:31

Спецтема: Війна Росії проти України

"Польща почала екстрадувати в Україну чоловіків" - Rzeczpospolita

"Польща почала екстрадувати в Україну чоловіків" - Rzeczpospolita
Польські та українські прикордонники на польсько-українському прикордонному переході "Кросценко-Смільниця" / РАР

Стаття на сайті польського видання Rzeczpospolita

Польщу та інші країни ЄС можуть завалити українськими запитами щодо екстрадиції чоловіків, які покинули країну завдяки хабарям. Частину імен таких українців уже передано Польщею українським спецслужбам.

Лідер панівної в Україні фракції парламенту "Слуга народу" Давид Арахамія недавно припустив, що українські правоохоронці вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно покинули країну, рятуючись від мобілізації. За дорученням президента Володимира Зеленського всі дозволи зняття з військового обліку, видані військово-медичними комісіями після 24 лютого 2022 року, підлягають перевірці, тому що вони могли бути отримані корупційним шляхом.

80 тис. українських чоловіків призовного віку в'їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року та випарувалися

За даними штабу Прикордонної служби Польщі, з 24 лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року до Польщі в'їхали майже 2,87 млн громадян України у віці 18-60 років, а виїхали майже 2,8 млн українців. 80 тис. українських чоловіків призовного віку в'їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року та випарувалися.

"Одна людина могла перетнути кордон навіть кілька сотень разів. Але якщо відняти від'їзди від приїзди, у Польщі залишиться близько 80 тис. чоловіків-українців. Українці потенційно підлягають мобілізації вдома. Скільки з них справді відповідали вимогам зняття з обліку – невідомо", - зазначає речник Головного управління Прикордонної служби Польщі, лейтенант Ганна Михальська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

"Це важлива цифра для України, тому що цих людей можна мобілізувати та поповнити лави ЗСУ, тим самим зміцнивши нашу оборону та безпеку", - каже Федір Вениславський з Комітету національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України.

Він не відкидає, що прокуратура України може притягнути до відповідальності своїх громадян за кордоном у кримінальних справах. Деякі з них зникли нелегально через так званий "зелений шлях". В Україні регулярно затримують посередників, причетних до цієї нелегальної практики переправлення чоловіків закордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Щоб доставити таких людей назад до країни, Україна має видати міжнародний ордер на арешт кожного з них.

Якщо польська поліція затримує людину, яку розшукує "Інтерпол", польський суд вирішуватиме, чи видаватиме її Україні

"Якщо ми такого іноземця затримаємо, наприклад, для простої перевірки на дорозі, наша "Національна поліцейська інформаційна система" покаже, що він - особа, яку переслідує прокуратура України, тому що дані "Інтерполу" в нас є. Ми затримуємо таку особу і повідомляємо в нашу прокуратуру. Чи буде її екстрадиція, вирішить польський суд", - каже інспектор Маріуш Чярка, речник Головного управління поліції Польщі.

За інформацією Прикордонної служби, Польща, за угодою з Україною, вже депортувала низку українських громадян, які переправляли нелегалів до Європи.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Польща почала екстрадувати в Україну чоловіків" - Rzeczpospolita». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути