Ексклюзиви
пʼятниця, 15 квітня 2022 10:59

Польща запровадила ембарго на російське вугілля

Польща запровадила ембарго на російське вугілля
Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про введення ембарго на російське вугілля. Фото: РБК

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про спеціальні рішення у сфері протидії підтримці агресії проти України та забезпечення національної безпеки.

Він включає ембарго на постачання російського вугілля й заморожування активів суб'єктів та осіб, які підтримують агресію Росії щодо України, пише dorzeczy.

У заяві канцелярії президента йдеться, що новий закон допускає створення санкційного списку, куди увійдуть фізичні та юридичні особи з Росії, стосовно яких будуть застосовані заходи у вигляді заморожування грошових коштів і економічних ресурсів. Рішення про внесення або виключення з санкційного списку прийматиме міністр внутрішніх справ Польщі.

Крім того, заборонили імпорт вугілля й коксу з Росії та Білорусі, зокрема, транзит цих енергоресурсів польською територією.

Особи, відповідальні за заморожування російських активів, у разі невиконання зобов'язань можуть бути оштрафовані на суму до 20 млн злотих - майже $4,65 млн.

"Польща та країни Балтії є локомотивом та прикладом для інших країн ЄС у швидкості ухвалення необхідних рішень стосовно протистояння Росії на економічному фронті", - сказав у Telegram керівник Офіса президента України Андрій Єрмак.

Відмова від купівлі російського газу країнами Балтії і заява про майбутнє скасування закупівель нафти і газу Польщею з чіткими термінами - це ті рішення, яких Україна очікує від Заходу, зазначив глава ОП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Польщі підписав зміни до закону про допомогу українським біженцям

"Вкотре додам, що найважливіша швидкість. Всі мають діяти якомога швидше. Бо за кожен день, який витрачається на ухвалення рішень, українці платять надто високу ціну - життям наших громадян", - наголосив Єрмак.

Закон, підписаний президентом Польщі, також забороняє використовувати символи російської агресії проти України. Порушення карається штрафом, обмеженням або позбавленням волі на строк до двох років.

13 квітня Анджей Дуда з президентами Литви, Латвії та Естонії прибув в Україну. Вони відвідали звільнену від загарбників Київщину та зустрілися з президентом Володимиром Зеленський.

Дуда висловив сподівання, що Україна вже найближчим часом зможе бути частиною Євросоюзу. Також назвав нашу країну братньою державою.

Зараз ви читаєте новину «Польща запровадила ембарго на російське вугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути